Jonas Gahr Store: Ne mbrojte te dialogut

TEDxRC2

Jonas Gahr Store: Ne mbrojte te dialogut

365,824 views

Readability: 4.1


Ne politike, duket kontraditktore per t'u angazhuar ne dialog me grupe te dhunshme, me radikalet dhe terroristet, dhe me shtetet qe i mbeshtesin ata. Por Jonas Gahr Store, minister i jashtem i Norvegjise, bën një arsyetim bindës për diskutim të hapur, edhe kur vlerat ndryshojnë, në një përpjekje për të ndërtuar siguri më të madhe për të gjithë.

Tyler Cowen: Be suspicious of simple stories

TEDxMidAtlantic

Tyler Cowen: Be suspicious of simple stories

440,025 views

Readability: 3.3

No Transcript

Like all of us, economist Tyler Cowen loves a good story. But in this intriguing talk, he asks us to step away from thinking of our lives -- and our messy, complicated irrational world -- in terms of a simple narrative.

Zhvendosja  globale e pushtetit

TEDxBrussels

Zhvendosja globale e pushtetit

1,033,574 views

Readability: 4.3


Paddy Ashdown deklaron se jemi duke jetuar nje moment ne histori ku pushteti eshte duke u ndryshuar ne menyra si asnjehere me pare. Me nje fjalim magjepes ne TED Bruksel ai përshkruan tre ndërrime të mëdha botërore që ai e sheh që po vine.

Jane Fonda: Akti i tretë i jetës

TEDxWomen 2011

Jane Fonda: Akti i tretë i jetës

2,537,277 views

Readability: 3.9


Gjeneratës së sotme, i janë shtuar gati 30 vite në pritshmerinë e gjatësisë së jetës– dhe keto vite nuk janë thjesht një shënim apo një patollogji. Tek TEDxWomen, Jane Fonda na pyet se çfarë mendojmë për këtë faze të re të jetës tonë.

Daniel Goldstein: Lufta në mes vetes tënde të tashme dhe të ardhme

TEDSalon NY2011

Daniel Goldstein: Lufta në mes vetes tënde të tashme dhe të ardhme

2,327,001 views

Readability: 3.7


Çdo ditë, ne marrim vendime të cilat kanë pasoja të mira apo të këqija për veten tonë të ardhme. (A mund të anashkaloj pastrimin e dhëmbëve vetëm këtë herë?) Daniel Goldstein krijon mjete të cilat na ndihmojnë të paramendojmë vetën tonë me kalimin e kohës, kështu që marrim vendime të mencura për veten e së ardhmes.

Thomas Pogge: Medicine for the 99 percent

TEDxCanberra

Thomas Pogge: Medicine for the 99 percent

279,946 views

Readability: 4

No Transcript

Sad but true: Many of the cures and vaccines our world desperately needs -- for illnesses millions of people have -- just aren't being produced or developed, because there's no financial incentive. Thomas Pogge proposes a $6 billion plan to revolutionize the way medications are developed and sold.

Roger Doiron: My subversive (garden) plot

TEDxDirigo

Roger Doiron: My subversive (garden) plot

377,876 views

Readability: 3.4

No Transcript

A vegetable garden can do more than save you money -- it can save the world. In this talk, Roger Doiron shows how gardens can re-localize our food and feed our growing population.

Ramona Pierson: Një vend i papritur për shërim

TEDxDU 2011

Ramona Pierson: Një vend i papritur për shërim

387,245 views

Readability: 3.1


Kur Ramona Pierson ishte 22 vjeçe, ajo ishte goditur nga një shofer i dehur dhe kaloi 18 muaj në gjendje kome. Në TEDxDU ajo tregon historinë e jashtëzakonshme të shërimit të saj - duke treguar për aftësitë kolektive dhe urtësinë e shtëpisë së të moshuarve.

Jepini një vlerë natyrës!

TEDGlobal 2011

Jepini një vlerë natyrës!

683,575 views

Readability: 4.7


Çdo ditë ne përdorim materialet e tokës, falas dhe pa i vënë shumë vëmëndje. Po sikur të pagonim për këto materiale, do të ishim më të kujdeshëm në përdorimin e tyre dhe çfarë do të flaknim pa menduar? Mendoni Pavan Sukhdev si një bankier i natyrës - i cili përcakton vleftën e aseteve të Tokës. Disa grafikë do ju hapin sytë rreth mendimit mbi kostot e ajrit, ujit, pemëve ...

Monika Bulaj: Drita e fshehur e Afganistanit

TEDGlobal 2011

Monika Bulaj: Drita e fshehur e Afganistanit

586,585 views

Readability: 3.6


Fotografistja Monika Bulaj ndan imazhe të fuqishme dhe intime nga Afganistani - të jetës familjare, të ritualeve, të burrave dhe grave. Mbrapa titujve të gazetave vallë çfarë di bota për këtë vend?

David Damberger: What happens when an NGO admits failure

TEDxYYC

David Damberger: What happens when an NGO admits failure

298,046 views

Readability: 4.2

No Transcript

International aid groups make the same mistakes over and over again. David Damberger analyzes his own engineering failure in India -- and calls for his friends in the development sector to publicly admit, scrutinize and learn from their missteps.

Klaus Stadlmann: The world's smallest 3D printer

TEDxVienna

Klaus Stadlmann: The world's smallest 3D printer

351,447 views

Readability: 3.4

No Transcript

What could you do with the world’s smallest 3D printer? Klaus Stadlmann demos his tiny, affordable printer that could someday make customized hearing aids -- or sculptures smaller than a human hair.

Stefon Harris: Nuk ka gabime në bandë

TEDSalon NY2011

Stefon Harris: Nuk ka gabime në bandë

694,363 views

Readability: 3.1


Çfar është një gabim? Duke folur me shembujë me improvizimin e tij Jazz quartet, Stefon Harris na dergon ne tek një e vertetë: shumë veprimem janë përceptuar si gabime vetem sepse ne nuk regojmë në menyën e duhur.

Yoav Medan: Kirurgji me ultratinguj—shërim pa prerje

TEDMED 2011

Yoav Medan: Kirurgji me ultratinguj—shërim pa prerje

737,382 views

Readability: 4.5


Imagjinoni kirurgji pa thika. Në TEDMED, Yoav Medan, na tregon një teknikë që përdor RM-në, për të gjetur pika problematike dhe për t'i trajtuar me ultratinguj të fokusuar, si p.sh. dëmtime në tru, fibromioma uterine dhe disa lloje kancerësh.

Cheryl Hayashi: Madhështia e fijes së merimangës

TED2010

Cheryl Hayashi: Madhështia e fijes së merimangës

813,445 views

Readability: 4.6


Cheryl Hayashi studion fijen e merimangës, një nga materialet më efikas në natyrë. Çdo specie e merimangës mund të prodhojë deri në shtatë lloje të ndryshëm fijeje. Si munden ta bëjnë. Hayashi e shpjegon atë në nivel të ADN-së -- më pas përshkruan disa ide mbi përdorimin e këtij materiali ultra rezistent dhe ultra fleksibël.

Luis von Ahn: Bashkëpunimi masive online

TEDxCMU

Luis von Ahn: Bashkëpunimi masive online

1,551,010 views

Readability: 3.8


Pasi ri-propozimit CAPTCHA ashtuqë secila përgjigjëje e secilit njeri do te ndihmonte për të digjitalizuar libra, Luis von Ahn dëshironte diqka tjeter për një kontribut të vogel nga shum njerëz ne internet for një qellim te mirë. Tek TEDxCMU, ai ndanë me ne se si ambicja e tije për një projekt të ri, do ti ndihmoj miliona njerëzve të mësojn një gjuh të re duke përkthyer web-in me shpejt dhe më sakët -- dhe e gjitha pa pages.

Sarah Kay: How many lives can you live?

TEDxEast

Sarah Kay: How many lives can you live?

1,224,617 views

Readability: 3.5

No Transcript

Spoken-word poet Sarah Kay was stunned to find she couldn’t be a princess, ballerina and astronaut all in one lifetime. In this talk, she delivers two powerful poems that show us how we can live other lives.

Leslie Dodson: Don't misrepresent Africa

TEDxBoulder 2011

Leslie Dodson: Don't misrepresent Africa

151,836 views

Readability: 4.6

No Transcript

Real narratives are complicated: Africa isn’t a country, and it's not a disaster zone, says reporter and researcher Leslie Dodson. She calls for journalists, researchers and NGOs to stop representing entire continents as one big tragedy.

Annie Murphy Paul: Cfare mesojme para se te lindim

TEDGlobal 2011

Annie Murphy Paul: Cfare mesojme para se te lindim

2,180,209 views

Readability: 5


Pop quiz: Kur fillon te mesuarit? Pergjigja: Para se ne te lindim. Shkrimtarja e shkences Annie Murphy Paul flet permes nje hulumtimi te ri i cili tregon sa shume mesojme ne barkun e nenes-- nga tingulli i gjuhes tone amtare deri tek ushqimet tona te preferuara.

Karen Tse: Si mund te ndalojme torturen.

TEDGlobal 2011

Karen Tse: Si mund te ndalojme torturen.

555,314 views

Readability: 3.3


Te burgosurit politik nuk jane te vetmit qe po torturohen-- shumica e torturave juridike ndodh ne raste te zakonshme, bile ne sistemet ligjore qe jane "funksionus". Karen Tse, nje aktiviste sociale, tregon se si ne duhet te ngrihemi dhe veprojme ti japim fund torturave te zakonshme.

Kathryn Schulz: Mos u pendo për pendime

TEDSalon NY2011

Kathryn Schulz: Mos u pendo për pendime

2,016,208 views

Readability: 3.8


Ne jemi mësuar të jetojmë një jetë pa pendime. Pse? Duke përdorur tatuazhin e saj si një shembull, Kethryn Schulz jep një fjalim të jashtëzakonshëm dhe prekës që na bind se duhet të përvetësojmë pendimet tona.

Damon Horowitz: Filozofia në Burg

TED2011

Damon Horowitz: Filozofia në Burg

1,283,040 views

Readability: 3.7


Damon Horowitz ligjeron filozofin nëpërmjet projektit në universitetet e burgjeve, duke sjelle nivelin e klasave të kolegjit në San Quentina - Burgin e shtetit.Në këtë bisedim të vogel por të fuqishem, ai tregon historine e takimit me të mirën dhe të keqen që shumë shpejt e beri ceshtje personale.

Amy Purdy: Të jetosh përtej limiteve

TEDxOrangeCoast

Amy Purdy: Të jetosh përtej limiteve

1,884,702 views

Readability: 3.3


Kur ajo ishte 19 vjeç, Amy Purdy i humbi të dyja lëmbët nën gju. Dhe tani ajo është një skiatore profesioniste. Në këtë fjalim të fuqishëm, ajo na tregon se si ta krijojmë frymëzimin nga pengesat e jetës. (Filmuar në TEDxOrangeCoast. )

Louie Schwartzberg: Natyra. Bukuria. Mirënjohja.

TEDxSF

Louie Schwartzberg: Natyra. Bukuria. Mirënjohja.

3,928,660 views

Readability: 2.8


Bukuria e natyrës mund të humbasë lehtësisht -- por jo përmes syve të Louie Schwartzberg. Fotografitë e tij të mahnitshme, të shoqëruara nga fjalët magjepse nga Murgu Benediktin Vëllai David Steindl-Rast, shërben si një meditim për te qënë mirenjohës çdo dite.( Filmuar tek TEDxSF.)

Joe Sabia: Teknologjia e rrefim-tregimeve

Full Spectrum Auditions

Joe Sabia: Teknologjia e rrefim-tregimeve

1,224,652 views

Readability: 4.3


Rrefim treguesi i Ipad-it Joe Sabia na njofton ne me Lothar Meggendorfer, një zbulues i cili shekullin e kaluar krijoi teknologjine e guximshme e rrefim-tregimit: Libri i saposhfaqur. Sabia na tregon sesi teknologjia e re gjithmonë na ka ndihmuar ne në tregimin e rrëfimeve tona. Nga muret e shpellave deri tek Ipad-i i tij në skenë.

Péter Fankhauser:Takojeni Rezeron, vallëzuesin robot - top

TEDGlobal 2011

Péter Fankhauser:Takojeni Rezeron, vallëzuesin robot - top

581,802 views

Readability: 4.3


Në skenen e TedGlobal, Péter Fankhauser demostron Rezeron, nje robot i cili balancohet në një top. I ndertuar dhe i dizajnuar nga nje grup studentesh inxhinjer, Rezero është roboti - top i parë i ndërtuar që lëviz shpejt dhe pashëm -- madje edhe vallëzues.