TED Talks with Catalan transcript

Ghada Wali: Com utilitzo LEGO per ensenyar àrab

TEDGlobal 2017

Ghada Wali: Com utilitzo LEGO per ensenyar àrab
1,094,390 views

Després d'una visita a una biblioteca europea a la recerca de textos àrabs i d'Orient mitjà on solament va trobar títols sobre por, terrorisme i destrucció, Ghada Wali va decidir representar la seva cultura de forma divertida i accessible. El resultat ha estat un projecte entretingut i ple de color que utilitza LEGO per ensenyar l'escriptura àrab, amb el disseny gràfic com a mitjà de connexió i canvi positiu. “La comunicació eficaç i l'educació són el camí cap a comunitats més tolerants”, comenta Wali.

Paul Rucker: Els símbols del racisme sistemàtic i com eliminar-ne el poder

TED2018

Paul Rucker: Els símbols del racisme sistemàtic i com eliminar-ne el poder
1,079,357 views

L'artista multidisciplinari i membre destacat de TED, Paul Rucker, descús el llegat del racisme sistemàtic als Estats Units. Col·leccionista d'objectes relacionats amb la història del racisme, des de ferros de marcar fins grillons i postals que mostren linxaments, Rucker no aconseguia trobar una túnica del Ku Klux Klan en bon estat per a la seva col·lecció, així que va decidir fabricar-ne una. El resultat són peces creades amb gèneres poc tradicionals, com el teixit Kente, teles de camuflatge i seda, que desafien la normalització del racisme sistemàtic als Estats Units. "Si nosaltres com a societat analitzem aquests objectes i acceptem que són part de la nostra història, llavors aconseguirem evitar que el seu poder ens afecti", diu Rucker. (Aquesta xerrada conté imatges que poden ferir la sensibilitat de l'espectador)

Essam Daod: Com podem donar suport a la salut mental dels refugiats

TED2018

Essam Daod: Com podem donar suport a la salut mental dels refugiats
1,078,598 views

La crisi global de refugiats es una catàstrofe de la salut mental, que deixa milions de persones necessitades de suport psicològic per superar els traumes de la dislocació i el conflicte. Per desfer el dany, el psiquiatre infantil i el Becari de TED Essam Daod ha estat treballant en camps, embarcacions de salvament i les costes de Grècia i el mar Mediterrani per ajudar els refugiats (una quarta part dels quals són nens) a replantejar les seves experiències a través d'intervencions psicològiques curtes i potents. "Tots podem fer alguna cosa per evitar aquesta catàstrofe de salut mental", diu Daod. "Hem de reconèixer que els primers auxilis no només són necessaris pel cos, sinó que també han d'incloure la ment, l'ànima".

Caroline Harper: I si eliminéssim una de les malalties més antigues del món?

TED2018

Caroline Harper: I si eliminéssim una de les malalties més antigues del món?
1,071,552 views

Fa milers d'anys, els antics nubis feien dibuixos a les parets de les tombes d'una malaltia terrible que fa que les parpelles es girin del revés i que causi ceguera. Aquesta malaltia, el tracoma, encara avui castiga moltes parts del món, però és completament evitable, diu Caroline Harper. Amb dades d'un projecte global d'identificació, l'organització de Harper, Sightsavers, té un pla: centrar-se en països on el dèficit de finançament impedeix eliminar la malaltia i millorar els intents on la necessitat és més evident. Llegiu més sobre el seu objectiu d'enviar el tracoma als llibres d'història, i com podeu ajudar. (Aquest pla és una de les primeres idees del projecte Audacious, la nova iniciativa de TED cap a un canvi global).

Shameem Akhtar: Aprendre és ser lliure

TEDWomen 2017

Shameem Akhtar: Aprendre és ser lliure
1,155,097 views

Shameem Akhtar va fingir ser un noi durant la seva infantesa al Pakistan per poder rebre els privilegis que rarament obtenen les nenes pakistaneses: jugar a fora i anar a l'escola. En una reveladora xerrada personal, Akhtar relata com la oportunitat de rebre una educació va canviar el curs de la seva vida - i finalment, va canviar la cultura de la seva població, en la qual avui en dia totes les nenes van a l'escola.

Tiffany Kagure Mugo i Siphumeze Khundayi: Com tindre una relació més sana i positiva amb el sexe

TEDWomen 2017

Tiffany Kagure Mugo i Siphumeze Khundayi: Com tindre una relació més sana i positiva amb el sexe
1,179,218 views

Des de la por dels cosos femenins fins a la vergonya de qualsevol cosa relacionada amb el mugró, les nostres idees sobre el sexe necessiten una millora, com ens ensenyen les educadores sexuals (i divertides) Tiffany Kagure Mugo i Siphumeze Khundayi. Per a una nova interpretació radical de la positivitat sexual, el duo puja a l'escenari de TED per a recomanar-nos que ens fixem en l'Àfrica per a aprendre la seua saviesa sexual, tant ancestral com moderna, i ens mostren com podem desfer-nos dels conceptes problemàtics sobre el sexe i redefinir el plaer segons el nostre criteri.

Sue Jaye Johnson: El que no ensenyem als nens sobre el sexe

TED Residency

Sue Jaye Johnson: El que no ensenyem als nens sobre el sexe
2,272,191 views

Com a pares, és la nostra feina ensenyar als nens sobre el sexe. Però més enllà de "la conversa", que cobreix la biologia i la reproducció, hi ha tantes altres coses que podem dir sobre l'experiència humana de ser en els nostres cossos. Sue Jaye Johnson presenta "La conversa 2.0" i ens ensenya com podem educar els nostres fills perquè es sintonitzin amb les seves sensacions i aprenguin el llenguatge que els permetrà comunicar els desitjos i les emocions, sense tancar-se o distanciar-se.

Gretchen Carlson: Com podem acabar amb l'assetjament sexual a la feina

TEDWomen 2017

Gretchen Carlson: Com podem acabar amb l'assetjament sexual a la feina
1,450,443 views

Quan la Gretchen Carlson va explicar la seva experiència sobre l'assetjament sexual a la feina, va inspirar dones de tot arreu a tornar a recuperar el seu poder i a dir al món què els havia passat. En una xerrada excepcional i intensa, explica la seva història i n'identifica tres coses concretes que podem fer per crear espais més segurs per treballar. "Ja no serem menyspreades, intimidades o apartades", diu Carlson. "Ens aixecarem, parlarem i farem que se sentin les nostres veus. Serem les dones que hem de ser".

Shonda Rhimes i Cyndi Stivers: El futur de la narració

TED2017

Shonda Rhimes i Cyndi Stivers: El futur de la narració
1,179,848 views

"Tots sentim gran necessitat de mirar històries, de contar-les... de debatre sobre les coses que ens diuen que no estem sols al món", afirma la tità televisiva Shonda Rhimes. Una força televisiva dominant des que "Anatomía de Grey" es promogué, Rhimes debat el futur de les xarxes dels mitjans de comunicació, la manera com utilitza les seves habilitats de construcció narratives com a força pel bé, un intrigant concepte conegut com a "Estiu Amish" i molt més, a la conversa amb Cyndi Stivers, directora de TED Residencial.

Jon Bowers: Aspirem a la perfecció -- i deixem de témer el fracàs.

TED@UPS

Jon Bowers: Aspirem a la perfecció -- i deixem de témer el fracàs.
1,615,231 views

A vegades intentar fer-ho bé no és suficient; quan la situació ho requereix, has de ser perfecte. Per a Jon Bowers, que dirigeix una entitat de formació de repartidors professionals, el llistó és alt -- cada dia 100 persones moren als Estats Units degut a accidents de cotxe -- i és la perfecció, o "la voluntat de fer el que és difícil per aconseguir el que és correcte", al que aspira. Explica per què tots hauríem de ser diligents en la cerca de la perfecció en tot el que fem, encara que signifiqui fallar en el camí.

Zeynep Tufekci: Estem construint una distòpia només per fer que la gent cliqui anuncis.

TEDGlobal>NYC

Zeynep Tufekci: Estem construint una distòpia només per fer que la gent cliqui anuncis.
2,457,571 views

Estem construint una distòpia basada en la intel·ligència artificial, clic rere clic; diu la tecnosociòloga Zeynep Tufekci. En una xerrada reveladora, detalla com els mateixos algoritmes que empren companyies com Facebook, Google i Amazon per fer-te clicar anuncis, també s'empren per organitzar el teu accés a informació política i social. I les màquines no són la principal amenaça. El que hem d'entendre és com els poderosos podrien emprar la IA per controlar-nos -- i com podem actuar en conseqüència.

Chris Sheldrick: Una adreça precisa de tres paraules per a cada lloc del món

TEDGlobal 2017

Chris Sheldrick: Una adreça precisa de tres paraules per a cada lloc del món
1,415,945 views

Amb what3words, Chris Sheldrick i el seu equip han dividit tot el planeta en quadrats de 3 x 3 metres i li han assignat a cadascun un identificador únic de tres paraules, com ara famós.muntar.escriptors o blocs.uniformement.raça, donant una adreça precisa als milers de milions de persones de tot el món que no en tenien. En aquesta breu xerrada sobre una gran idea, Sheldrick explica les implicacions econòmiques i polítiques de donar a tothom una adreça precisa: des de la construcció d'infraestructures, a enviar ajuda a zones de desastre, o lliurar pizza calenta.

Anjan Sundaram: Per què vaig posar en risc la meva vida per revelar una massacre del govern

TED2017

Anjan Sundaram: Per què vaig posar en risc la meva vida per revelar una massacre del govern
1,027,820 views

"Una zona de guerra pot semblar el lloc més pacífic quan ningú està vigilant", afirma Anjan Sundaram, periodista d'investigació i membre de TED. En aquesta xerrada breu i incisiva, ens endinsa al conflicte de la República Centreafricana, on va veure de primera mà la preparació metòdica d'una neteja ètnica, i comparteix una lliçó sobre per què és important ser testimoni del patiment d'altres persones. "Les persones ignorades a totes les nostres comunitats ens diuen alguna cosa important sobre qui som", diu Sundaram. "Un testimoni es pot tornar preat i la seva mirada molt necessària quan la violència passa silenciosament, sense ser vista ni escoltada".

Sara DeWitt: Tres pors sobre el temps que els nens passen a les pantalles, i per què no són certes.

TED2017

Sara DeWitt: Tres pors sobre el temps que els nens passen a les pantalles, i per què no són certes.
1,523,378 views

Consultem el telèfon mòbil fins a 50 cops al dia, però quan els nostres fills juguen amb ell ens posem nerviosos. Les pantalles estan perjudicant la seva infancia? Segons Sara DeWitt, experta en mitjans de comunicació i nens, no. En una xerrada que pot ser que et faci sentir una mica menys culpable cada cop que donis una tauleta al teu fill mentre prepares el sopar, DeWitt imagina un futur on ens encanta veure els nens interaccionant amb les pantalles i ens mostra situacions emocionants on les noves tecnologies realment poden ajudar els nens a créixer, connectar i aprendre.

Christian Rodríguez: La situació de l'embaràs adolescent a Llatinoamèrica

TEDGlobal 2017

Christian Rodríguez: La situació de l'embaràs adolescent a Llatinoamèrica
1,222,731 views
No Video

Christian Rodríguez és fotògraf, cineasta i fill d'una mare soltera adolescent. Durant els darrers cinc anys, ha documentat l'embaràs adolescent a Llatinoamèrica i ha retratat d'una manera íntima i dignificada a mares joves, algunes d'elles només de 12 anys d'edat. En aquesta xerrada visual i commovedora, comparteix el seu treball i explora com la maternitat primerenca atrapa a les noies en un cicle de pobresa i explotació.

Elizabeth Blackburn: La ciència de les cèl.lules que mai moren

TED2017

Elizabeth Blackburn: La ciència de les cèl.lules que mai moren
1,627,553 views

Què fa que el nostre cos envelleixi... la pell s'arrugui, el cabell es torni blanc o el sistema inmunitari es debiliti? La biòloga Elizabeth Blackburn gaudeix d'un Premi Nobel pel seu treball, on ha trobat la resposta amb el descobriment de la telomerasa: un enzim que fa de topall al final dels cromosomes, que es trenquen quan les cèl.lules es divideixen. Apren més sobre la investigació revolucionària de Blackburn, i també com podríem tenim més control sobre el nostre envelliment del que ens pensem.

Emily Esfahani Smith: La vida va més enllà de ser feliç

TED2017

Emily Esfahani Smith: La vida va més enllà de ser feliç
6,051,047 views

La nostra cultura està obsessionada amb la felicitat, però i si hi ha un camí més gratificant? La felicitat ve i va, diu l'escriptora Emily Estahani Smith, però trobar sentit a la vida - ajudar més enllà de tu mateix i donar el millor de tu - et dona alguna cosa on aferrar-te. Descobreix més sobre la diferència entre ser feliç i trobar sentit a la vida amb els quatre pilars per una vida significativa que proporciona Smith.

Damon Davis: El que vaig veure a les protestes de Ferguson

TED2017

Damon Davis: El que vaig veure a les protestes de Ferguson
1,123,820 views

Quan l'artista Damon Davis es va unir a les protestes a Ferguson, Missouri, després que la policia assassinés Michael Brown el 2014, va descobrir ràbia i una sensació d'amor a cadascú i a la comunitat. El seu documental, "Whose Streets?" explica la història de les protestes des de la perspectiva dels activistes que hi van anar per contradir aquells que utilitzen el poder per escampar por i odi.

Marlon Peterson: Jo no sóc un ésser humà? Una crida per a la reforma de la justícia penal

TED Residency

Marlon Peterson: Jo no sóc un ésser humà? Una crida per a la reforma de la justícia penal
1,145,990 views

Per un crim que va cometre quan tenia poc més de vint anys, la justícia va condemnar en Marlon Peterson a 10 anys de presó i, com ell mateix diu, a tota una vida d'irrellevància. Mentre estava entre reixes, Peterson va trobar la redempció a través d'un programa de mentoria per correspondència amb estudiants de Brooklyn. En aquesta xerrada tan valenta, ens recorda per què hauríem d'invertir en la humanitat d'aquelles persones que la societat preferiria ignorar i refusar.

Lisa Genova: Què podem fer per prevenir l'Alzheimer.

TED2017

Lisa Genova: Què podem fer per prevenir l'Alzheimer.
3,586,647 views

L'Alzheimer no ha de ser el destí del seu cervell, diu la neurocientífica i autora de 'Sempre Alice', Lisa Genova, qui comparteix les darreres investigacions científiques sobre la malaltia, i les investigacions més prometedores del que podem fer, cada un de nosaltres, per construir un cervell resistent a l'Alzheimer.

Sangu Delle: Cuidar la teva salut mental no és motiu de vergonya

TEDLagos Ideas Search

Sangu Delle: Cuidar la teva salut mental no és motiu de vergonya
1,996,050 views

Quan l'estrès va superar l'emprenedor Sangu Delle, va haver-se d'enfrontar al seu prejudici més profund: que els homes no han de cuidar de la seva salut mental. En una xerrada personal, en Delle comparteix amb nosaltres com va aprendre a gestionar l'ansietat en una societat incòmode amb les emocions. Com ell mateix diu: "Ser honest amb el que sentim no ens fa dèbils, ens fa humans".

Dan Bell: Dins dels centres comercials morts d'Amèrica

TEDxMidAtlantic

Dan Bell: Dins dels centres comercials morts d'Amèrica
1,983,471 views

Què passa quan un centre comercial cau en la ruïna? El cineasta Dan Bell ens guia a través dels monòlits de productes abandonats, fent un comentari sorprenentment divertit i líric sobre el consumisme, la cultura juvenil, i la inspiració que podem trobar en la decadència.

Peggy Orenstein: El que pensen les noies sobre el seu plaer sexual

TEDWomen 2016

Peggy Orenstein: El que pensen les noies sobre el seu plaer sexual
2,703,662 views

Per què les noies se senten autoritzades a tenir activitat sexual però no a gaudir-ne? Durant tres anys, l'autora Peggy Orenstein va entrevistar noies d'entre 15 i 20 anys per conèixer les seves actituds i experiències quant al sexe. Orenstein ens alerta de la manca de plaer en les trobades sexuals de la majoria de les noies i fa una crida a trencar el tabú de l'orgasme femení, parlant planerament amb les noies des de ben joves sobre el sexe, els cossos, el plaer i la intimitat.

Jude Kelly: Per què les dones haurien d'explicar les històries de la humanitat?

TEDWomen 2016

Jude Kelly: Per què les dones haurien d'explicar les històries de la humanitat?
1,210,571 views

Els genis creatius aclamats per la crítica han provingut normalment d'una perspectiva masculina, i ha estat així durant segles, i per diversos motius. Jude Kelly, com a directora de teatre, senyala en la seva xerrada passionalment racional com el posicionament pot afectar la nostra interpretació de relats i drets de les dones. Creu que hi ha una manera més útil, més inclusiva de mirar el món, i fa una crida als artistes, per pintar, dibuixar, escriure, filmar i imaginar una societat amb igualtat de gènere.

Brittney Cooper: La política racial del temps

TEDWomen 2016

Brittney Cooper: La política racial del temps
783,679 views

"Si el temps fos d'alguna raça, seria de raça blanca", diu l'experta en qüestions culturals Brittney Cooper. En aquest discurs que suscita la nostra reflexió, Cooper fa un repàs sobre el racisme i la discriminació a través del prisma del temps, i ens mostra de quina manera al llarg de la història a les persones de color se'ls ha desproveït del seu temps, i com això ha resultat en una pèrdua de moments d’alegria i connexió, i també en la pèrdua d’anys de salut i qualitat de vida i en un retard del progrés.

Miriam Zoila Pérez: Com el racisme afecta les dones embarassades i com podem ajudar.

TEDWomen 2016

Miriam Zoila Pérez: Com el racisme afecta les dones embarassades i com podem ajudar.
902,384 views

El racisme està fent emmalaltir la gent, especialment les dones negres i els bebès, diu la Miriam Zoila Pérez. La doula i periodista explora la relació entre la raça, la classe i les malalties per tal de parlar sobre un programa d'atenció prenatal que és radicalment comprensiu i que pot protegir les dones embarassades de l'estrès que troba la gent de color cada dia.

Sue Klebold: El meu fill va ser un dels assassins de Columbine. Aquesta és la meva història.

TEDMED 2016

Sue Klebold: El meu fill va ser un dels assassins de Columbine. Aquesta és la meva història.
5,701,364 views

Sue Klebold és la mare de Dylan Klebold, un dels dos assassins que van cometre la massacre a l'institut Columbine, acabant amb la vida de dotze estudiants i un professor. Ella s'ha passat anys desenterrant cada detall de la seva vida familiar, amb l'intenció d'arribar a entendre el que hagués pogut fer per evitar la violència del seu fill. Es tracta d'una xerrada dura en la que Klebold explora l'interseccionalitat entre salut mental i violència i demana als pares i als professionals que continuin examinant l'enllaç entre el pensament suïcida i l'homicida.

Thordis Elva, Tom Stranger: La nostra història de violació i reconciliació

TEDWomen 2016

Thordis Elva, Tom Stranger: La nostra història de violació i reconciliació
4,806,168 views

El 1996, Thordis Elva va compartir un romanç adolescent amb en Tom Stranger, un estudiant d'intercanvi d'Austràlia. Després d'un ball escolar, en Tom va violar a la Thordis, i no es van tornar a veure durant molts anys. En aquesta xerrada extraordinària, Elva i Stranger ens guien en la seva cronologia de vergonya i silenci, i ens conviden a discutir l'omnipresència global d'aquest problema de violència sexual d'una manera nova i honesta. Si teniu alguna pregunta per als conferenciants, visiteu go.ted.com/thordisandtom.

Salil Dudani: Així extorsionen les presons als pobres

TEDxStanford

Salil Dudani: Així extorsionen les presons als pobres
1,063,269 views

Per què encarcerem gent pobra? Actualment, mig milió d'americans es troben a la presó simplement per no poder permetre's pagar la fiança, i molts més estàn tancats perquè no poden pagar els deutes judicials, sovint per faltes tan mínimes com multes de tràfic. Salil Dudani comparteix històries de persones que han passat per les presons de deutors de Ferguson, Missouri, i ens desafia a canviar la mentalitat sobre la forma en que castiguem els pobres i marginats.