Dao Nguyen: Waarom gaat iets viraal?

TEDNYC

Dao Nguyen: Waarom gaat iets viraal?

630,882 views


Hoe maak je online content die bij iedereen in de smaak valt? BuzzFeed-uitgever Dao Nguyen laat zien hoe zij en haar team aantrekkelijke quizzen, lijsten en video's maakt -- leer meer over hoe BuzzFeed een systeem ontwikkeld heeft dat inzicht geeft in hoe mensen content gebruiken om met elkaar in contact te komen en cultuur te creëren.

Miho Janvier: Lessen van een zonnestormjager

TEDGlobal 2017

Miho Janvier: Lessen van een zonnestormjager

485,753 views


Ruimtefysicus Miho Janvier bestudeert zonnestormen: enorme wolken met deeltjes die uit de zon ontsnappen en het leven op Aarde kunnen verstoren (en tegelijkertijd ook prachtige aurora's veroorzaken). Hoe bestudeer je de atmosfeer van de zon, die een temperatuur van 10 miljoen graden Kelvin heeft? Met wiskunde! Sluit je aan bij de TED Fellow en luister hoe ze haar werk deelt om een betere kijk te krijgen op hoe de zon het leven hier op Aarde beïnvloedt.

Justin Baldoni: Waarom ik niet meer probeer om 'een echte vent' te zijn

TEDWomen 2017

Justin Baldoni: Waarom ik niet meer probeer om 'een echte vent' te zijn

1,669,562 views


Justin Baldoni wil een gesprek beginnen met mannen om mannelijkheid een nieuwe definitie te geven -- manieren bedenken om niet alleen goede mannen, maar goede mensen te zijn. In een warme, persoonlijke talk deelt hij hoe hij de persoon die hij is, heeft verzoend met wie de wereld zegt dat een man moet zijn. En hij heeft een uitdaging voor mannen: "Kijk of je de eigenschappen die zorgen dat je je mannelijk voelt, kunt gebruiken om dieper te gaan", zegt Baldoni. "Je kracht, je moed, je stoerheid: ben je moedig genoeg om je kwetsbaar op te stellen? Ben je sterk genoeg om gevoelig te zijn? Ben je stoer genoeg om naar de vrouwen in je leven te luisteren?

Mariano Sigman en Dan Ariely: Hoe kunnen groepen goede beslissingen nemen?

TED Studio

Mariano Sigman en Dan Ariely: Hoe kunnen groepen goede beslissingen nemen?

919,801 views


We weten allemaal dat collectieve beslissingen niet altijd goed aflopen - soms gaan ze zelfs heel erg fout. Hoe kunnen groepen goede beslissingen nemen? Neurowetenschapper Mariano Sigman en zijn collega Dan Ariely onderzochten via experimenten met grote groepen van over de hele wereld hoe we met elkaar omgaan om tot besluiten te komen. In dit leuke filmpje dat overloopt van de weetjes, deelt Sigman enkele intrigerende resultaten, met daarnaast implicaties voor ons politieke systeem. In tijden waarin mensen meer gepolariseerd dan ooit lijken, kan een beter inzicht in hoe groepen met elkaar omgaan en conclusies bereiken volgens hem nieuwe manieren om tot een gezondere democratie te komen inspireren.

Per Espen Stoknes: Hoe apocalypsmoeheid te transformeren tot actie tegen klimaatopwarming

TEDGlobal>NYC

Per Espen Stoknes: Hoe apocalypsmoeheid te transformeren tot actie tegen klimaatopwarming

733,984 views


Het grootste obstakel voor het tegengaan van de klimaatverstoring zit tussen je oren, zegt psycholoog en econoom Per Espen Stokes. Hij deed jarenlang onderzoek naar de uitvluchten die we gebruiken om niet te moeten nadenken over de ondergang van onze planeet -- en om over de opwarming van de aarde een nieuwe manier van praten te bedenken die ons tegenhoudt om het op te geven. Laat de doemscenarioverhalen voor wat ze zijn en leer door deze leuke, informatieve talk hoe het zorgen voor de aarde persoonlijk, doenbaar en krachtig kan aanvoelen.

Teresa Njoroge: Wat leerde ik in de gevangenis voor een misdaad die ik niet had begaan

TEDWomen 2017

Teresa Njoroge: Wat leerde ik in de gevangenis voor een misdaad die ik niet had begaan

792,817 views


In 2011 werd Teresa Njoroge veroordeeld voor een financiële misdaad die ze niet had begaan -- het resultaat van een lange reeks valse beschuldigingen, toenemende smeergeldpogingen en het corrupte rechtssysteem in haar thuisland Kenia. Eenmaal opgesloten, ontdekte ze dat de meeste vrouwen en meisjes die bij haar waren opgesloten ook slachtoffer waren van hetzelfde kapotte systeem, gevangen in een draaideur van leven in en uit de gevangenis vanwege gebrekkig onderwijs en gebrek aan economische kansen. Nu vrij en vrijgesproken door de hoven van beroep, vertelt Njoroge hoe ze vrouwen in de gevangenis de vaardigheden, hulpmiddelen en ondersteuning geeft die ze nodig hebben om de cyclus van armoede en misdaad te doorbreken en een beter leven op te bouwen.

Martina Flor: De geheimtaal van letterdesign

TEDxRiodelaPlata

Martina Flor: De geheimtaal van letterdesign

226,022 views


Kijk naar de letters om je heen: op posters, winkels, menukaarten, boekomslagen. De letters spreken tot je; ze zeggen je veel meer dan de letterlijke tekst — of wat zij vertegenwoordigen nu modern is, handgemaakt, verzonnen of gek. Leer deze geheimtaal te ontcijferen met Martina Flor, professioneel letteraar, die uitlegt hoe de vormen, de kleuren en de teksturen van letters veranderen hoe wij ze ervaren.

Dan Gartenberg: Wat diepe slaap doet voor ons brein -- en hoe we dit kunnen stimuleren

TED Residency

Dan Gartenberg: Wat diepe slaap doet voor ons brein -- en hoe we dit kunnen stimuleren

1,122,259 views


Er gaat niets boven een goede nachtrust. Wat als technologie ons zou helpen meer uit onze slaap te halen? Dan Gartenberg werkt aan technologie die de diepe slaap stimuleert. De diepe slaap is het meest regeneratieve stadium van onze nachtrust. Diepe slaap helpt ons onze herinneringen te verwerken en daarmee onder andere onze persoonlijkheden te vormen. Kom meer te weten over hoe het afspelen van geluiden die hersengolven in deze fase weerspiegelen, kan leiden tot een diepere slaap -- en de potentiële voordelen ervan voor onze gezondheid, ons geheugen en ons leervermogen.

Gretchen Carlson: Hoe stoppen we ongewenste intimiteiten op de werkplek?

TEDWomen 2017

Gretchen Carlson: Hoe stoppen we ongewenste intimiteiten op de werkplek?

1,040,690 views


Toen Gretchen Carlson vrijuit sprak over haar ervaringen met seksuele intimidatie op de werkplek, inspireerde dat heel veel vrouwen en gaf hen de moed aan de wereld te verkondigen wat er met hen gebeurd was. In deze bijzondere en pittige presentatie vertelt zij haar eigen verhaal en noemt zij drie dingen de we allemaal kunnen doen om veiligere werkplekken te creëren. "We willen niet langer onderschat, geïntimideerd en achtergesteld worden", zegt Carlson. "We staan op en spreken vrijuit en laten onze stem horen. We worden de vrouw zoals zij voorbestemd is te zijn ."

Sarah Corbett: Activisme heeft introverten nodig

TEDxYouth@Bath

Sarah Corbett: Activisme heeft introverten nodig

784,528 views


Voor de introverten onder ons kunnen traditionele vormen van activisme, zoals marsen, protesten, en langs de deuren gaan intimiderend en stressvol zijn. Neem dat maar van Sarah Corbett, voormalig professioneel campagnevoerder en zelfbenoemd introvert. Aan ons introduceert ze "craftivism", een rustigere vorm van activisme waarmee ze handwerkjes gebruikt om mensen te vertragen en diep na te laten denken over problemen waar zij tegenaan lopen, terwijl zij zich kalm bij het publiek betrekken. Wie zegt dat een geborduurde zakdoek de wereld niet kan veranderen?

Kayla Briët: Waarom maak ik kunst?  Om tijdcapsules te creëren voor mijn erfgoed

TED2017

Kayla Briët: Waarom maak ik kunst? Om tijdcapsules te creëren voor mijn erfgoed

610,571 views


Kayla Briët maakt kunst die identiteit en zelfontdekking verkent - en de angst dat haar cultuur op een dag vergeten zal zijn. Zij vertelt hoe ze haar creatieve stem vond en de vertellingen van haar Nederlands-Indonesisch, Chinees en Amerikaans-Indiaanse voorouders hervond door ze in tijdcapsules van film en muziek te gieten.

Robert Muggah: De grootste risico's die steden lopen -- en een paar oplossingen

TEDGlobal>NYC

Robert Muggah: De grootste risico's die steden lopen -- en een paar oplossingen

576,229 views


Met fantastische nieuwe kaarten die op een interactieve en visuele manier de stedelijke kwetsbaarheid laten zien, verwoordt Robert Muggah een oud maar weer actueel idee: steden moeten niet alleen het economische centrum zijn - ze moeten ook de basis vormen van onze politieke besluitvorming. Muggah zoekt de hele wereld af, van Syrië tot Singapore, tot Seoul en verder, en legt ons aan de hand van zes principes uit hoe we robuustere steden kunnen bouwen. "Steden zijn plekken waar de toekomst het eerst plaats vindt. Ze zijn open, creatief, dynamisch, democratisch, kosmopolitisch en sexy," zegt Muggah. "Ze zijn het perfecte tegengif tegen reactionair nationalisme."

Zeynep Tufekci: We bouwen een dystopie omwille van advertentiekliks.

TEDGlobal>NYC

Zeynep Tufekci: We bouwen een dystopie omwille van advertentiekliks.

1,460,703 views


We bouwen klik voor klik aan een dystopie die draait op kunstmatige intelligentie, zegt techno-socioloog Zeynep Tufekci. In een opzienbarende talk zet ze uiteen hoe dezelfde algoritmen die Facebook, Google en Amazon gebruiken om je op advertenties te laten klikken, ook gebruikt worden om je toegang te regelen tot politieke en sociale informatie. En de machines vormen niet eens de werkelijke dreiging. Wat wij moeten begrijpen, is hoe de machtigen der aarde ons middels kunstmatige intelligentie kunnen beheersen -- en wat we ertegen kunnen doen.

Carlos Bautista: De gruwelijke logica van landmijnen -- en een app waarmee mensen ze kunnen ontwijken

TED Residency

Carlos Bautista: De gruwelijke logica van landmijnen -- en een app waarmee mensen ze kunnen ontwijken

668,732 views


Na vijftig jaar burgeroorlog ligt het platteland van Colombia bezaaid met landmijnen die onschuldige mensen die er toevallig oplopen, verminken en doden. TED Resident Carlos Bautista werkt aan een app die gemeenschappen kan beschermen door landmijnen te traceren en mensen erbij weg te houden. Ontdek hoe deze wellicht levensreddende app de vrede kan bevorderen in landen die te maken krijgen met landmijnen na afloop van conflicten.

Chris Sheldrick: Een precies adres van drie woorden voor elke plaats op aarde

TEDGlobal 2017

Chris Sheldrick: Een precies adres van drie woorden voor elke plaats op aarde

852,396 views


Met what3words hebben Chris Sheldrick en zijn team de hele planeet verdeeld in driemetervierkanten en hebben ze elk een unieke, driewoordige identifier toegewezen, zoals 'famous.splice.writers' of 'blocks.evenly.breed', die een exact adres geeft aan de miljarden mensen over de hele wereld die er geen hebben. In deze korte talk over een geweldig idee legt Sheldrick de economische en politieke implicaties uit van iedereen een goed adres geven -- van het bouwen van infrastructuur tot het sturen van hulp aan rampzones tot het afleveren van warme pizza's.

Arjan Sundaram: Waarom ik mijn leven riskeerde om een overheidsslachting bloot te stellen

TED2017

Arjan Sundaram: Waarom ik mijn leven riskeerde om een overheidsslachting bloot te stellen

405,057 views


"Een oorlogszone kan doorgaan voor een voornamelijk vreedzame plek wanneer niemand kijkt", zegt onderzoekend journalist en Ted Fellow Anjan Sundaram. In deze korte, scherpzinnige talk neemt hij ons mee naar het conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar hij de methodistische voorbereiding van etnische zuivering zag en deelt hij een les over waarom het belangrijk is om getuige te zijn van het leed van anderen. "Genegeerde mensen in al onze gemeenschappen vertellen ons iets belangrijks over wie wij zijn," zegt Sundaram. "Een getuige kan kostbaar worden, en zijn blik noodzakelijk, wanneer geweld zich stil, ongezien en ongehoord voltrekt."

Elif Shafak: De revolutionaire kracht van divers denken

TEDGlobal>NYC

Elif Shafak: De revolutionaire kracht van divers denken

1,211,286 views


"Van populistische demagogen zullen we de onmisbaarheid van democratie leren kennen", zegt schrijver Elif Shafak. "Van isolationisten zullen we de noodzaak van wereldwijde solidariteit leren kennen en van tribalisten zullen we de schoonheid van kosmopolitisme leren." Shafak, geboren in Turkije, heeft uit de eerste hand ervaren welke verwoesting een verlies aan diversiteit kan veroorzaken -- en zij kent de revolutionaire kracht van meervoudigheid in reactie op het autoritarisme. In deze gepassioneerde, persoonlijke talk herinnert ze ons eraan dat er geen tweeledigheden zijn in de politiek, emoties en onze identiteiten. "Je moet nooit, nooit zwijgen uit angst voor complexiteit", zegt Shafak.

Kristin Poinar: Wat ligt er verborgen onder de ijskap van Groenland?

TED2017

Kristin Poinar: Wat ligt er verborgen onder de ijskap van Groenland?

1,039,874 views


De ijskap van Groenland is enorm, mysterieus -- en aan het smelten. Met geavanceerde technologie onthullen wetenschappers de geheimen ervan en wat ze gevonden hebben is verbazingwekkend: verborgen onder de ijskap ligt een waterhoudende grondlaag, een zogenaamde aquifer, die smeltwater vasthoudt. Dezelfde hoeveelheid als in Lake Tahoe. Blijft het water daar, of vindt het een weg naar de oceaan en draagt het bij aan de zeespiegelstijging? Ga mee met gletsjerkundige Kristin Poinar op haar reis naar dit bevroren land en je weet het.

Sara Menker: Een wereldwijde voedselcrisis komt er mogelijk al binnen tien jaar aan

TEDGlobal 2017

Sara Menker: Een wereldwijde voedselcrisis komt er mogelijk al binnen tien jaar aan

1,096,930 views


Sara Menker gaf een carrière als grondstoffenhandelaar op om uit te zoeken hoe de wereldwijde waardeketen van de landbouw werkt. Haar ontdekkingen hebben geleid tot een aantal verbazingwekkende voorspellingen: "Er komt mogelijk een kantelpunt in de mondiale voedsel- en landbouwsector als de toenemende vraag te groot wordt voor de structurele capaciteit van ons landbouwsysteem om voedsel te produceren", zegt ze. "Mogelijk zullen mensen verhongeren en regeringen vallen." Menkers modellen geven aan dat dit scenario er mogelijk al binnen tien jaar zit aan te komen -- dat er tegen 2027 wereldwijd een tekort zou kunnen zijn van 214 biljoen calorieën per jaar. Ze schetst een beeld van deze onmogelijke wereld en presenteert een aantal stappen die we vandaag kunnen zetten om dit scenario te vermijden.

Sara DeWitt: 3 angsten rond schermtijd voor kinderen -- en waarom ze onterecht zijn

TED2017

Sara DeWitt: 3 angsten rond schermtijd voor kinderen -- en waarom ze onterecht zijn

1,192,001 views


Wij checken onze telefoons meer dan 50 keer per dag -- maar als onze kinderen ermee spelen, dan worden we nerveus. Verpesten schermen de kindertijd? Volgens kindermedia-expert Sara DeWitt niet. In een talk die je een beetje minder schuldig zal doen voelen wanneer je een kind de tablet geeft terwijl jij het eten maakt, roept DeWitt een toekomstbeeld op waarin we enthousiast zijn om kinderen te zien interageren met schermen en laat ze zien hoe nieuwe technologieën hen op een boeiende manier zelfs kunnen helpen te groeien, verbinding te maken en te leren.

Nikki Webber Allen: Lijd niet in stilte onder je depressie

TED Residency

Nikki Webber Allen: Lijd niet in stilte onder je depressie

1,035,270 views


Het hebben van gevoelens is geen teken van zwakte -- het betekent dat we mens zijn, zegt producer en activist Nikki Webber Allen. Zelfs nadat bij haar angst en depressie waren vastgesteld, schaamde Webber Allen zich te zeer om het iemand te vertellen en verzweeg ze haar aandoening, tot een familietragedie liet zien hoe anderen in haar nabijheid ook leden. In deze belangrijke talk over geestelijke gezondheid, spreekt zij openlijk over haar strijd -- en waarom gemeenschappen van kleur het stigma ongedaan moeten maken dat depressie als zwakte ziet en mensen ervan weerhoudt hulp te vragen.

Christian Rodríguez: Hoe tienerzwangerschappen eruitzien in Latijns-Amerika

TEDGlobal 2017

Christian Rodríguez: Hoe tienerzwangerschappen eruitzien in Latijns-Amerika

675,834 views


Christian Rodríguez is fotograaf en filmmaker -- en de zoon van een tienermoeder. In de afgelopen vijf jaar heeft hij tienerzwangerschappen in Latijns-Amerika vastgelegd, waarbij hij intieme portretten van jonge moeders maakte waarin hun waardigheid centraal stond. In deze ontroerende, visuele talk deelt hij zijn werk en vertelt hij hoe jong moederschap een vicieuze cirkel van armoede en uitbuiting kan veroorzaken.

Karoliina Korppoo: Hoe een videospel ons kan helpen betere steden te bouwen

TED2017

Karoliina Korppoo: Hoe een videospel ons kan helpen betere steden te bouwen

1,038,738 views


Nu meer dan de helft van de wereldpopulatie in steden woont, valt het niet te ontkennen: we zijn een stadssoort. Deels spel, deels schetsmiddel voor stadsplanning: "Cities: Skylines" wakkert de creativiteit en zelfexpressie in mensen aan om de stad van de toekomst vorm te geven. Ontwerper Karoliina Korppoo neemt ons mee op een reis door buitengewone plekken die gebruikers hebben gecreëerd: van futuristische fantasiesteden tot verbazingwekkend realistische landschappen. Hoe ziet jouw droomstad er uit ?

Anna Heringer: De warmte en wijsheid van lemen gebouwen

TED2017

Anna Heringer: De warmte en wijsheid van lemen gebouwen

872,151 views


"Veel hulpbronnen kan je zomaar uit de natuur halen -- we moeten ze alleen leren zien en onze creativiteit leren gebruiken om ze toe te passen", zegt architect Anna Heringer. Heringer gebruikt low-tech materialen zoals leem en bamboe om bouwwerken te maken van China tot Zwitserland, Bangladesh en nog verder weg. Bezoek een ontzagwekkende school, een elegant kantoor en gezellige sociale plekken -- allemaal gebouwd met natuurlijk materiaal -- in deze heerlijke talk.

OluTimehin Adegbeye: Wie hoort er in een stad?

TEDGlobal 2017

OluTimehin Adegbeye: Wie hoort er in een stad?

835,888 views


Op het moment dat regeringen megasteden willen gaan ontwikkelen, zijn het vaak de armen die als eerste verdreven worden. In deze bewogen, poëtische presentatie schetst OluTimehin Adegbeye hoe de levens van duizenden in wijken aan de kust van Lagos, Nigeria, verwoest worden door ongrondwettige, door de overheid geïnitieerde landroof om het 'nieuwe Dubai' te realiseren. Zij dwingt ons en onze regeringen om verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat onze steden veilig zijn voor iedereen. "De enige stad die het bouwen waard is, de enige toekomst die onze dromen waard is, is die waarin we allemaal meetellen, ongeacht wie we zijn of hoe we een thuis voor onszelf maken", zegt zij.

Armando Azua-Bustos: Mars op aarde

TED2017

Armando Azua-Bustos: Mars op aarde

795,219 views


Hoe kan je Mars bestuderen zonder een ruimteschip? Ga dan naar 'Mars op aarde' -- De Atacama-woestijn in Chili. Astrobioloog Armando Azua-Bustos groeide op in dit uitgestrekte en dorre landschap en bestudeert nu de zeldzame levensvormen die zich aangepast hebben om hier te overleven, soms op plaatsen waar het in de laatste 400 jaar niet geregend heeft. Zie hoe je leven kan vinden elders in het universum, zonder de planeet te verlaten, in deze snelle en grappige talk.

Tomás Saraceno: Zou je willen wonen in een zwevende luchtbel?

TED2017

Tomás Saraceno: Zou je willen wonen in een zwevende luchtbel?

298,719 views


In een te gekke voordracht die de grens tussen wetenschap en kunst uitwist, laat Tomás Saraceno een serie door lucht geïnspireerde sculpturen en installaties zien, ontworpen om ons binnen te leiden in een nieuw tijdperk van duurzaamheid, het Aeroceen. Uitgaande van reusachtige installaties in de vorm van wolken die hangen op 22 meter hoogte en van een sculptuur in de vorm van een globe die kan reizen zonder enige fossiele brandstof te gebruiken, nodigt het werk van Saraceno ons uit om de grenzen te onderzoeken van onze menselijke en aardse ecosystemen.

Emily Esfahani Smith: Er is meer in het leven dan gelukkig zijn

TED2017

Emily Esfahani Smith: Er is meer in het leven dan gelukkig zijn

2,594,264 views


Onze maatschappij is geobsedeerd door geluk, maar wat nu als er een pad is dat meer voldoening geeft? "Geluk komt en gaat," zegt schrijfster Emily Esfahani Smith, "maar zingeving in het leven hebben -- iets dienen buiten jezelf en het beste in jezelf ontwikkelen -- geeft je iets om aan vast te houden." Leer meer over het verschil tussen gelukkig zijn en zingeving hebben met de vier pijlers die Smith geeft voor een zinvol leven.

Wanuri Kahiu: Leuke, stoere en fantasierijke kunst uit Afrika

TED2017

Wanuri Kahiu: Leuke, stoere en fantasierijke kunst uit Afrika

504,883 views


We vinden het heel normaal dat Afrikaanse verhalen over oorlog, armoede en verwoesting gaan, zegt TED Fellow Wanuri Kahiu. Waar is het plezier gebleven? Maar nu is er 'AfroBubbleGum' -- levendige, luchtige Afrikaanse kunst zonder politieke agenda. Neem de waarde van alles wat niet serieus is weer eens onder de loep, wanneer Kahiu uitlegt waarom we behoefte hebben aan kunst die alle aspecten van de menselijke ervaring omvat om de verhalen van Afrika mee te vertellen.