TED Talks with Macedonian transcript

Ивон Роман: Како полицајките ги прават заедниците побезбедни

TED2019

Ивон Роман: Како полицајките ги прават заедниците побезбедни
1,395,703 views

Помалку од 13 проценти од полицајците во Соединетите Држави се жени - и покрај тоа што покажале ефикасност во смирување на насилни ситуации и ја намалиле употребата на сила. Ивон Роман, соработничка на ТЕД, со нејзиното полициско искуство во период од две децении, споделува како може едноставната промена во физичките тестови за кондиција на полициската академија да создаде балансирана сила од која ќе имаат еднакви придобивки и заедниците и полицијата.

Даниел Лисмор: Мојот живот како уметничко дело

TED2019

Даниел Лисмор: Мојот живот како уметничко дело
356,247 views

Плакарот на Даниел Лисмор е веројатно малку поразличен од вашиот -- неговите алишта се изработени од необични материјали, од лименки пиво и пластични кристали, па се’ до дијаманти, кралска свила и Римски прстени коишто се стари 2000 години. Во овој впечатлив говор Лисмор ја споделува визијата што лежи во основата на неговите сложени костими и анализира како е да се живее животот како уметничко дело. "Секој е способен да си создаде сопствено ремек дело," вели тој. "Треба некогаш да пробате."

Ерика Хамден: Што е потребно да се лансира телескоп

TED2019

Ерика Хамден: Што е потребно да се лансира телескоп
1,490,296 views

Пријателот на TED и астроном, Ерика Хамден, го води тимот кој го гради „Фајербол“, телескоп кој виси од огромен балон на самиот раб од вселената и бара индиции за тоа како се создадени ѕвездите. Таа не’ води низ бурното, 10-годишно патување за тоа како идејата за телескопот да се претвори во реалност и покажува како неуспехот е неизбежен кога се поместуваат границите на знаењето.

Шепард Доелман: Историска слика за црната дупка

TED2019

Шепард Доелман: Историска слика за црната дупка
1,417,830 views

Во внатрешноста на галаксијата оддалечена 55 милијарди светлосни години, постои супер масивна црна дупка со маса од неколку милјарди сонца. Сега, за првпат можеме да ја видиме. Астрофизичарот Шепард Доелман, раководител на Ивент Хорајзон Телескоп зборува со претставникот на ТЕД, Крис Андерсон за првата слика некогаш направена од црна дупка и за долготрајниот, заеднички труд вложен во создавањето на сликата.

Фил Плеит: Која е тајната на научните откритија? Тоа што грешиме.

TEDxBoulder

Фил Плеит: Која е тајната на научните откритија? Тоа што грешиме.
1,611,495 views

Фил Плеит бил дел од тимот на астрономи на Хамбл Вселенски Телескоп кој мислел дека ја направиле првата непосредна слика од егзопланета. Но, дали доказите ја поткрепиле нивната претпоставка? Проследете го објаснувањето на Плеит за тоа како се одвива научната работа- низ многубројни грешки и исправки. „Цената на научната работа е да се признае кога грешите, но довивката е најдоброто можно нешто: знаење и разбирање“-вели тој.

Сами Нур Јунес: Краток осврт на борбата за еднаквост на трансродовите луѓе

TED Residency

Сами Нур Јунес: Краток осврт на борбата за еднаквост на трансродовите луѓе
1,582,403 views

Сами Нур Јунес е активист за правата на трансродови лица и гостин на ТЕД. Тој споделува една значајна и со векови долга историја на транс заедницата исполнета со одважност, инспиративна триумфалност и борба за човекови права, борба која трае долго време. „Замислете, како би разговарале кога би признале колку долго време транс луѓето се борат за еднаквост“ - вели тој.

Глен Кантаве: Како збогатената реалност го менува активизмот

TED Residency

Глен Кантаве: Како збогатената реалност го менува активизмот
358,207 views

Глен Кантаве со примена на дигитална технологија ги нагласува приказните на угнетените. Преку серија на визуелни проекти, тој го споделува својот труд со тимот на Movers and Shakers (Муверс енд Шејкерс) од Њујорк, здружение кое спроведува непосредни активности и поддржувачки кампањи за маргинализираните заедници, користејќи технологии за виртуелна и збогатена реалност, како и креативна уметност.

Лидија Махова: Тајните на учењето нов јазик

TED Salon Brightline Initiative

Лидија Махова: Тајните на учењето нов јазик
6,419,849 views

Сакате да научите нов јазик, но тоа ви изгледа страшно или не знаете од каде да почнете? Не ви е потребен посебен талент, или "јазичен ген," вели Лидија Махова. Во овој инспиративен говор, таа ја открива тајната на полиглотите (луѓе кои зборуваат неколку јазици) и споделува четири принципи кои ќе ви помогнат да го пронајдете вашиот скриен талент за јазици -- и како да се забавувате додека го правите ова.

Кариса Санбонматсу: Биологијата на родот-од ДНК до мозокот.

TEDWomen 2018

Кариса Санбонматсу: Биологијата на родот-од ДНК до мозокот.
2,099,776 views

Како всушност функционира родот? Не се само хромозомите, вели биологот Кариса Санбонматсу. Во својот визионерски говор, таа споделува нови откритија од областа на епигенетиката, научна гранка која го проучува начинот на кој дејството на ДНК може трајно да се измени под влијание на социјални фактори како трауми или начин на исхрана. Дознајте како животните искуства влијаат на гените и што значи тоа за да се разбере концептот на родот.

Мајкл Грин: Глобалните цели со кои постигнавме напредок -- и целите со кои не успеавме

We the Future

Мајкл Грин: Глобалните цели со кои постигнавме напредок -- и целите со кои не успеавме
1,554,857 views

"Живееме во свет кој е извонредно блиску до моментот во кој ќе се осигураме дека нема да има повеќе смрт поради глад, маларија или дијареа," вели економистот Мајкл Грин. Во 2015-та година, Обединетите Нации, со цел да го забрзаат напредокот, изготвија збир од 17 цели за значајни фактори како што се здравје, образование и еднаквост. Во овој говор богат со податоци, Грин ја споделува својата анализа за напредокот кој земјите го имаат (или немаат) направено за да ги остварат Целите за одржлив развој -- и нуди нови идеи во однос на тоа што треба да се промени за да ги достигнеме целите.

Грем Елисон: Дали е неизбежна војната меѓу Кина и Америка?

We the Future

Грем Елисон: Дали е неизбежна војната меѓу Кина и Америка?
3,439,251 views

Подучен од историскиот модел наречен „Замката на Тукидид“, политикологот Грем Елисон ни прикажува на кој начин подемот на Кина и доминантноста на Америка можат да доведат до жесток судир кој никој не го посакува и како да се повикаме на здравиот разум и храброста за да го избегнеме истиот.

Кристин Порат: Зошто е добро за бизнисот ако сте љубезни со своите колеги

TEDxUniversityofNevada

Кристин Порат: Зошто е добро за бизнисот ако сте љубезни со своите колеги
2,524,544 views

Сакате да да напредувате во вашата кариера? Почнете со тоа што ќе сте љубезни со колегите, вели Кристин Порат која истражува во доменот на лидерство. Во нејзиниот научно поткрепен говор, таа споделува интересно видување за цената на нељубезноста и покажува како малите гестови на почит можат да го поттикнат вашиот професионален успех и профитот на вашата компанија.

Ванис Кабај: Мирен соживот за национализмот и глобализмот

TED@UPS

Ванис Кабај: Мирен соживот за национализмот и глобализмот
1,504,383 views

Зошто мораме да бираме помеѓу национализмот и глобализмот, помеѓу љубовта кон сопствената земја и грижата за светот? Ванис Кабај, во својот говор упатен кон определените националисти и глобалисти, објаснува на кој начин можеме да го отфрлиме ова подвоено размислување и притоа да бидеме горди и на својата земја и на светот.

Магатте Вејд: Зошто е тешко да се започне бизнис во Африка - како да ја промениме таа состојба?

TEDGlobal 2017

Магатте Вејд: Зошто е тешко да се започне бизнис во Африка - како да ја промениме таа состојба?
553,646 views

„Повеќето од Африканските земји се сиромашни од една едноставна причина“- вели претприемачката Магатте Вејд. „Владите имаат создадено премногу пречки за отпочнување и водење бизнис. Во нејзиниот страсен говор, Вејд ги поставува предизвиците на деловното работење на континентот и нуди свои решенија - истовремено ги повикува лидерите да го дадат нивниот удел.

Чарлс С. Mан: Како ќе преживееме кога бројот на жители ќе достигне десет милијарди?

TED2018

Чарлс С. Mан: Како ќе преживееме кога бројот на жители ќе достигне десет милијарди?
2,590,007 views

Се проценува дека до 2050-та на земјата ќе има десет милијарди луѓе. Како ќе успееме да ги обезбедиме основните потреби и притоа да ги избегнеме најлошите последици од климатските промени? Во својот умен и мудар говор, Чарлс С. Ман, ги објаснува предложените решенија и ни открива дека одговорите се кај двата табори: волшебници и пророци. Истовремено, тој дава сопствено видување за најдобриот начин за опстанок.

Бурчин Мутлу-Пакдил: Исклучителна галаксија која фрла сомнеж врз нашето поимање на универзумот

TED2018

Бурчин Мутлу-Пакдил: Исклучителна галаксија која фрла сомнеж врз нашето поимање на универзумот
2,415,829 views

Какво е чувството да се открие галаксија - и да се именува по Вас? Астрофизичарот и стипендист на TED Бурчин Мутлу-Пакдил преку краток говор ни го споделува изненадувачкото откритие на нејзиниот тим - нов, мистериозен вид на галаксија.

Вил МакАскил: Како можеме да го направиме најдоброто за светот?

TED2018

Вил МакАскил: Како можеме да го направиме најдоброто за светот?
2,059,858 views

Од сите проблеми со кои се соочува човештвото, на кој би требало најпрво да се фокусираме и да го решиме? Во убедливиот говор за тоа како да го направиме светот подобар, моралниот филозоф Вил МакАскил ни дава рамка за одговор на ова прашање врз основа на филозофијата на ,,ефективен алтруизам,, - и споделува идеи за фокусирање на три најкритични прашања.

Џејмс Бридл: Ужасните детски видеа на Јутјуб - што не е во ред со Интернетот денес

TED2018

Џејмс Бридл: Ужасните детски видеа на Јутјуб - што не е во ред со Интернетот денес
5,192,061 views

Писателот и уметник Џејмс Бридл открива еден мрачен, чуден агол на Интернетот, каде непознати луѓе или групи на Јутјуб ги хакираат мозоците на малите деца, со цел да остварат приходи од реклами. Видеата со „киндер јајца“, песната за "Семејството Прсти" и алгоритмички создадените мешавини на познати ликови од цртаните филмови во насилни ситуации, ги искористуваат и преплашуваат младите умови. Истовремено ни укажуваат каде е тргнато нашето општество предводено од податоци. "Не треба да ја гледаме технологијата како решение на сите наши проблеми, туку како водич при идентификување на тие проблеми, за да можеме да започнеме соодветно да ги разгледуваме и да дејствуваме", вели Бридл.

Лера Бородитски: Како јазикот влијае на нашето размислување

TEDWomen 2017

Лера Бородитски: Како јазикот влијае на нашето размислување
9,298,349 views

Во светот постојат околу 7.000 живи јазици и сите имаат различни гласови, зборови и структури. Но, дали тие влијаат на начинот на кој размислуваме? Лера Бородитски, когнитивен научник, ни дава примери почнувајќи од јазикот на Абориџините во Австарлија во кој се користат страните на светот наместо зборовите „лево“ и „десно“, сè до многубројните зборови за „сино“ во рускиот јазик, што укажува дека одговорот е јасно и гласно „ДА“. „Убавината на јазичната разноврсност е тоа што таа ни ја открива генијалноста и флексибилноста на човечкиот ум,“ -вели Лера Бородитски. „Човечкиот ум има создадено не еден, туку 7000 когнитивни универзуми.“

Рејмонд Танг: Бидете скромни-лекции од филозофијата на водата

TED@Westpac

Рејмонд Танг: Бидете скромни-лекции од филозофијата на водата
3,053,020 views

Како да најдеме исполнетост во светот изложен на постојани промени? Рејмонд Танг се измачувал со ова прашање до мигот кога случајно наидува на старата кинеска филозофија на Тао Те Џин. Во неа, тој го наоѓа патот низ кој ја споредува добрината со водата-идеја која почнува да ја применува во секојдневниот живот. Во неговиот симпатичен говор, Рејмонд споделува три лекции кои ги научил од „филозофијата на водата“. „Што би направила водата? Моќта на ова едноставно прашање направи позитивни промени во мојот живот“-вели тој.

Џон Кери: Како архитектурата  гради достоинство за сите нас

TEDWomen 2017

Џон Кери: Како архитектурата гради достоинство за сите нас
1,063,465 views

Ако се оствари тоа што го вели Џон Кери, архитект и писател, жените нема да чекаат во бесмислено долгите редици пред тоалетите. Овие редици се показатели на многу посериозни состојби. Кери вели:„Недостатокот на разновидност во проектите води кон создавање бесмислен, бесчувствителн простор. Проектот ја има ретката способност да облагородува и да ги прави луѓето да се чувствуваат вредни, почитувани и забележани-но спротивната страна е истотака вистинска. Кери ги повикува архитектите и проектантите да ги прошират своите професионални рамки и да се посветат на давање услуги за јавно добро, не само за привилегираните.

Сузан Дејвид: Дарот и моќта на храброста

TEDWomen 2017

Сузан Дејвид: Дарот и моќта на храброста
5,864,004 views

Психологот Сузан Дејвид го споделува со нас начинот на кој нашите емоции обликуваат сè што има значење за нас : нашите постапки, кариерата, врските, здравјето и среќата. Во нејзиниот моќен, длабоко трогателен и духовит говор таа се повикува на една култура во која се цени позитивноста наместо емоционалната вистина и притоа ги разгледува моќните стратегии на емоционалната агилност. Говор кој треба да се сподели!

Сју Џеј Џонсон: Што не ги подучуваме децата за сексот

TED Residency

Сју Џеј Џонсон: Што не ги подучуваме децата за сексот
3,308,907 views

Како родители имаме обврска да ги подучуваме нашите деца за сексот. Но освен лекциите кои теоретски ја обработуваат биологијата и репродукцијата, би требало и да им покажеме колку е важно да бидеш свесен за своето тело. Претставувајќи го „Говорот 2.0“, Сузан Џеј Џонсон ни покажува како да ги научиме нашите деца да бидат во допир со своите чувства и како да ги научиме на јазик преку кој ќе ги искажуваат своите желби и емоции - без да бегаат од нив и да ги потиснуваат.

Гречен Карлсон: Како да ставиме крај на сексуалното малтретирање

TEDWomen 2017

Гречен Карлсон: Како да ставиме крај на сексуалното малтретирање
1,567,521 views

Кога Гречен Карлсон проговори за нејзиното искуство со сексуалното малтретирање на работното место, ги инспирираше жените насекаде да се обидат да си ја вратат моќта и да му кажат на светот што им се случи. Во нејзиниот извонреден и решителен говор, таа ја раскажува сопствената приказна и посочува три посебни нешта кои можеме да ги направиме за да создадеме сигурни и безбедни работни места. „Нема веќе да сме потценети, заплашени и спречени“-вели Карлсон. „Ќе им се спротиставиме и ќе нè чујат сите. Ќе бидеме такви какви што треба да сме.“

Дејвид Титли: Битката на Армијата со климатските промени

TED2017

Дејвид Титли: Битката на Армијата со климатските промени
1,012,818 views

„Војсководците веќе со милениуми знаат дека вистинското време за подготвување за некој предизвик е пред да бидете нападнати“-вели Дејвид Титли, научник и пензиониран офицер на Воената морнарица на САД. На еден несекојдневен, практичен и објективен начин тој нè води преку хуманитарната катастрофа во Сирија до ледените брегови на Свалбард за да ни прикаже како пристапува армијата кон опасностите од климатските промени. „Мразот не прашува кој е во Белата куќа, ниту која партија е на чело на вашиот Парламент“. Титли нагласува:„ Мразот едноставно се топи“.

Џексон Берд: Како да им зборуваме и како и да ги слушаме транс-родовите луѓе

TED Residency

Џексон Берд: Како да им зборуваме и како и да ги слушаме транс-родовите луѓе
1,510,248 views

Родот треба да биде најмлаку впечатливиот дел од нечија личност, но транс-родовите луѓе се` уште не ги разбираме. За да им помогне на оние кои се плашат да поставуваат прашања или им е непријатно да не кажат нешто погрешно, Џексон Берд споделува неколку начини како да се размислува за транс-родовите проблеми. Во овој интересен и искрен говор тој појаснува некои предрасуди околу заменките, трансформациите, тоалетите и многу други.

Амел Карбул: Глобалната криза на учењето и што треба да направиме во врска со тоа

TED@BCG Milan

Амел Карбул: Глобалната криза на учењето и што треба да направиме во врска со тоа
1,629,063 views

Најзначајната инфраструктура што ја имаме е образованиот ум, вели Амел Карбул, поранешна министерка за образование на Тунис. Сепак многу поголеми инвестиции одат за повидливи иницијативи како што се мостови и патишта иако умовите на нашите деца се тие кои ќе создадат една посветла иднина. Во нејзиниот трогателен говор таа споделува реални идеи и потврдува дека во секоја генерација секое дете може да се школува и да учи.

Хелен Пиерсон: Лекција од најдолгата студија за човечкиот развој

TED2017

Хелен Пиерсон: Лекција од најдолгата студија за човечкиот развој
2,316,031 views

Во изминатите 70 години, британските научници имаат проучувано илјадници деца во текот на нивните животи, за да откријат зошто некои завршуваат среќни и здрави додека други имаат потешкотии. Ова е најдолгата студија за човечкиот развој во светот која прикажува некои од најпроучуваните луѓе на планетата и го менува начинот на кој живееме, учиме и се однесуваме како родители. Низ јасниот приказ на Хелен Пеарсон, научник и новинар, дознаваме важни и едноставни вистини за животот и доброто воспитување.

Дуарте Џералдино: Што пропуштаме во дебата за имиграциите?

TED Residency

Дуарте Џералдино: Што пропуштаме во дебата за имиграциите?
1,161,422 views

Во периодот помеѓу 2008 и 2016 год. САД депортира над три милиони луѓе. Што се случува со оние кои овие луѓе ги оставаат зад себе? Новинарот Дуарте Џералдино се осврнува на приказната за депортирање онаму каде државата затајува. Дознајте повеќе за влијанието на присилното отстранување од објаснувањето на Џералдино. Тој зборува за тоа како ненадејното заминување на мајката, сопственикот на локалниот објект или средношколецот ги изместува нештата во животите на луѓето и им нанесува штета на односите кои ги поврзуваат луѓето.

Џими Лин: Едноставната крвна слика која може да открие рак во најрана фаза

TED2017

Џими Лин: Едноставната крвна слика која може да открие рак во најрана фаза
1,457,733 views

Џими Лин усовршува технологии за откривање на рак за месеци или години порано за разлика од денешните методи. Тој споделува револуционерни техники кои бараат знаци за присуство на рак преку обична крвна слика забележувајќи го повторното враќање на некои форми на болеста сто дена порано за разлика од традиционалните методи. Ова може да биде зрак надеж во борбата каде раното откривање ќе направи голема разлика.