TED Talks with Albanian transcript

Susan Cain: Fuqia e introvertëve

TED2012

Susan Cain: Fuqia e introvertëve
21,353,010 views

Në një kulturë ku të qenit social dhe komunikativ çmohen më shumë se çdo gjë tjetër, mund të jetë e vështirë, madje edhe e turpshme, të jesh një introvert. Por, siç tregon Susan Cain gjatë kësaj bisede, introvertët i sjellin botës talente dhe aftësi të jashtëzakonshme, prandaj kjo duhet vlerësuar dhe inkurajuar.

Vijay Kumar: Robotët që fluturojnë .. dhe bashkëveprojnë

TED2012

Vijay Kumar: Robotët që fluturojnë .. dhe bashkëveprojnë
4,613,985 views

Në laboratorin e tij në Penn, Vijay Kumar dhe ekipi i tij ndërtojnë fluturues me katër rotor, robota të vegjël dhe të zhdervjellët që gëlojnë, komunikojnë me njëri tjetrin dhe formojnë skuadra të posatçme -- për ndërtim, survejimin e fatëtkeqësive dhe shumë më tepër.

Daniel Pauly: Zhvendosja e bazës së oqeanit

Mission Blue Voyage

Daniel Pauly: Zhvendosja e bazës së oqeanit
244,548 views

Oqeani është keqësuar gjatë jetës tonë, sic shihet në rënien e mesatares së peshqve. Dhe ende, sic na tregon Daniel Pauly në skenë tek Misioni i Kaltër, cdo herë që baza bie, ne e quajmë atë "normalja e re." Në cilën pikë do të ndalemi së rirregulluari rënjen?

Kevin Allocca: Perse videot behen virale?

TEDYouth 2011

Kevin Allocca: Perse videot behen virale?
2,469,393 views

Kevin Allocca eshte menagjer i trendeve ne YouTube, dhe ka mendime te thella per web video qesharake. Ne kete fjalim nga TEDYouth, ai ndan 4 arsyen qe bejne qe nje video te behet virale (Kjo eshte videoja e pare e postuar nga nje rast ne TEDYouth)

Jeffrey Kluger: The sibling bond

TEDxAsheville

Jeffrey Kluger: The sibling bond
674,715 views
No Transcript

Were you the favorite child, the wild child or the middle child? Jeffrey Kluger explores the profound life-long bond between brothers and sisters, and the influence of birth order, favoritism and sibling rivalry.

Tan Le: Historia e emigrimit tim

TEDxWomen 2011

Tan Le: Historia e emigrimit tim
1,221,202 views

Në vitin 2010, ekspertja e teknologjisë Tan Le u ngjit në skenën e TEDGlobal për të prezantuar një teknollogji të re shumë te fuqishme. Ndërsa tani, ngjitet në podiumin e TEDxWomen, për të na rrëfyer një histori shumë personale: historinë e familjes së saj – se si bashkë me mamanë, gjyshen dhe motrën e saj, largoheshin nga Vjetnami për të ndërtuar një jetë të re.

Shlomo Benartzi: Te kursejme per te nesermen, neser

TEDSalon NY2011

Shlomo Benartzi: Te kursejme per te nesermen, neser
1,642,026 views

Eshte e lehte te imagjinosh per te kursyer para javen qe vjen, por si i behet tani? Ne pergjithesi ne duam t'i shpenzojme ato. Ekonomisti Shlomo Benrtzi thote qe kjo eshte nje nga pengesat me te medha per te kursyer aq sa per pension, dhe pyet: Si do ta shendrrojme kete sfide te sjelljes ne nje zgjidhje te sjelljes?

Neil MacGregor: 2600 vjet histori në një objekt

TEDGlobal 2011

Neil MacGregor: 2600 vjet histori në një objekt
1,091,400 views

Një cilindër balte i mbuluar më shkrime Akadiane, i dëmtuar dhe i thyer, Cilindri i Kirit është një simbol i fuqishëm i tollerancës fetare dhe multi-kulturalismit. Në këtë diskutim interesant Neil MacGregor, drejtor i British Museum, gjurmon 2600 vjet histori të Lindjes së Mesme me anë të këtij objekti.

Lucianne Walkowicz: Look up for a change

TEDxPhoenix

Lucianne Walkowicz: Look up for a change
281,304 views
No Transcript

How often do you see the true beauty of the night sky? TED Fellow Lucianne Walkowicz shows how light pollution is ruining the extraordinary -- and often ignored -- experience of seeing directly into space.

Paul Konelli: Humanitarianizmi dixhital

TEDxRC2

Paul Konelli: Humanitarianizmi dixhital
372,941 views

Tërmeti shkatërrues në Haiti ju ka dhënë grupeve humanitare një mësim të papritur: fuqia e pajisjeve mobile për koordinim, informim, dhe udhëheqje është lehtësim i përpjekjeve. Në TEDxRC2, Paul Konelli tregon shembuj të jashtzakonshëm të mediave shoqërore dhe teknologjive të tjera që po bëhen qendra e ndihmesës humanitare.

Simon Berrow: Si të shpëtosh një peshkqen per të cilin nuk di asgjë?

TEDxDublin

Simon Berrow: Si të shpëtosh një peshkqen per të cilin nuk di asgjë?
511,469 views

Për nga madhësia zënë vendin e dytë në botë mes peshqëve, janë në zhdukje e sipër, dhe dimë pothuaj asgjë për ta. Në TEDxDublin, Simon Berrow përshkruan të mrekullueshmit peshkaqenët shtegtarë (i njohur në Irlandë si "Peshku Madhështor i Diellit") dhe metodat dhe mënyrat e jashtëzakonshme të teknologjisë së thjeshtë që ai po mëson dhe vë në përdorim për ti shpëtuar ata.

Lucien Engelen: Ruaje shëndetin tënd

TEDxMaastricht

Lucien Engelen: Ruaje shëndetin tënd
306,514 views

Ju mund të përdorni smartfonin tuaj që të gjeni një bankomat, por sikur t'ju duhej një defibrilator? Në TEDxMaastricht, Lucien Engelen tregon inovacionet online që po ndryshojne mënyrën se si i shpëtojmë jetët, përfshi këtu edhe një hartë crowdsourcing të defibrilatorëve lokalë.

Jenna McCarthy: Çfarë nuk dini për martesën

TEDxAmericanRiviera

Jenna McCarthy: Çfarë nuk dini për martesën
5,117,843 views

Gjatë kësaj bisede zbavitëse, jo formale nga TEDx, shkrimtarja Jenna McCarthy na tregon për një hulumtim interesant për atë se si martesat (sidomos martesat e lumtura) funksionojnë. Një këshillë: Mos tento të fitosh Oskarin për aktoren më të mirë.

Drew Dudley: Lidershipi i përditshëm

TEDxToronto 2010

Drew Dudley: Lidershipi i përditshëm
4,107,466 views

Të gjithë ne kemi ndryshuar jetën e dikujt -- zakonisht pa e kuptuar këtë. Në këtë bisedë të këndshme, Drew Dudley na bën thirrje të festojmë lidershipin si një veprim që përmirëson jetën e njëri tjetrit. (Filmuar në TEDxToronto)

Keith Nolan: Deaf in the military

TEDxIslay

Keith Nolan: Deaf in the military
266,759 views
No Transcript

Keith Nolan always wanted to join the United States military. The challenge: He is Deaf, which is an automatic disqualification according to military rules. In this talk, he describes his fight to fight for his country. (In American Sign Language, with real-time translation.)

Erik Johansson: Fotografi e pamundur

TEDSalon London Fall 2011

Erik Johansson: Fotografi e pamundur
3,893,641 views

Erik Johansson krijon fotografi realistike të skenave të pamundshme -- kap idetë, jo momentet. Me këtë leksion të mprehtë tip "si ta bëjmë", magjistari i Photoshop-it përshkruan parimet që ai përdor, për të bërë këto skenare fantastike të vijnë nue jetë, duke i mbajtur ato të bindshëm nga ana vizive.

Sheikha Al Mayassa: Globalizimi i vendorve, vendorizimi i globit

TEDWomen 2010

Sheikha Al Mayassa: Globalizimi i vendorve, vendorizimi i globit
718,028 views

Sheikha Al Mayassa, një patrone e artistëve, rrëfim-treguese dhe një filmberëse në Katar, flet se si arti dhe kultura e krijonë identitetin e një shteti-- dhe lejon secilin shtet për të shprendar identitetin unik të tyre në boten e gjër. Siq thot ajo: "Ne nuk duam të gjith të jemi të njejët, mirpo ne duam ta kuptojme secilin."

Stephen Coleman: Rreziqet morale të armëve jo-vdekjeprurëse.

TEDxCanberra

Stephen Coleman: Rreziqet morale të armëve jo-vdekjeprurëse.
502,930 views

Përdorimi i piper-djegësit dhe taserve nga ana e policisë dhe ushtrisë është në rritje e sipër, dhe tjera armë jo-vdekjeprurëse më ekzotike si rrezet e nxehta janë duke u përpunuar. Në TEDxCanberra, studiuesi i etikës Stephen Coleman hulumton pasojat e papritura të futjes në përdorim të këtyre armëve dhe bën disa pyetje sfiduese.

Neil Burgess: Si të tregon truri se ku gjendesh

TEDSalon London Spring 2011

Neil Burgess: Si të tregon truri se ku gjendesh
1,361,375 views

Si ju kujtohet se ku keni parkuar makinën tuaj? Si mund të dini nëse jeni duke shkuar në drejtimin e duhur? Shkencëtari i sistemit nervor Neil Burgess studion mekanizmat nervorë që krijojnë hartën e hapësirës rreth nesh, dhe si ato lidhen me kujtesën dhe imagjinatën.

Nancy Duarte: The secret structure of great talks

TEDxEast

Nancy Duarte: The secret structure of great talks
2,136,683 views
No Transcript

From the "I have a dream" speech to Steve Jobs’ iPhone launch, many great talks have a common structure that helps their message resonate with listeners. In this talk, presentation expert Nancy Duarte shares practical lessons on how to make a powerful call-to-action.

Shawn Achor: Sekreti i lumtur per te punuar me mire

TEDxBloomington

Shawn Achor: Sekreti i lumtur per te punuar me mire
19,513,186 views

Ne besojme qe ne duhet te punojme per te qene te lumtur, por a mund te jete e kunderta? Ne kete diskutim te shpejte dhe zbavites nga TEDxBloomington, psikologu Shawn Achor argumenton se faktikisht lumturia inspiron produktivitetin.

Bill Doyle: Shërimi i kancerit me fusha elektrike

TEDMED 2011

Bill Doyle: Shërimi i kancerit me fusha elektrike
605,301 views

Operacioni, kemoterapia dhe radiacioni janë metodat më të njohura për shërimin e tumorit. Në TEDMED, Bill Doyle prezanton një mënyrë të re të quajtur Trajtimi i Tumorit me Fusha, në të cilin përdoren fushat elektrike për ta ndërprerë shumimin e qelizave te kancerit. Ende është në fillim -- dhe përdoret vetëm për disa lloje të caktuara të kancerit -- trajtimi vjen me një benefit shumë të madh: kualitetin e jetës.

Bjarke Ingels: Hedonistic sustainability

TEDxEast

Bjarke Ingels: Hedonistic sustainability
551,892 views
No Transcript

Bjarke Ingels' architecture is luxurious, sustainable and community-driven. In this talk, he shows us his playful designs, from a factory chimney that blows smoke rings to a ski slope built atop a waste processing plant.

Gazle Tzemach Lemmon: Grat ndërrmarrëse, shembull jo i pritshem

TEDxWomen 2011

Gazle Tzemach Lemmon: Grat ndërrmarrëse, shembull jo i pritshem
638,761 views

Gratë nuk janë mikro --- pra përse ato marrin vetem mikro kredi? Tek TEDxWomen raportuersja Gayle Tzemach Lemmon debaton që gratë mund të udhëheqin të gjitha llojet e firmave -- nga bizneset prej shtëpia deri tek fabrikat krysore -- a egziston mbikqyrja mbi zhvillimin ekonomik.

Brian Goldman: Mjekët bëjnë gabime. A mund të flasim për këtë?

TEDxToronto 2010

Brian Goldman: Mjekët bëjnë gabime. A mund të flasim për këtë?
1,475,627 views

Çdo mjek bën gabime. Por, kultura mjekësore e mohimit (dhe turpit) bën që doktorët të mos flasin asnjëher për këto gabime apo t'i shfrytëzojn ato për të mësuar dhe përmirësuar, thotë doktori Brian Goldman. Duke treguar ngjarje nga përvoja e tijë e gjatë, ai thërret mjekët që të fillojn të flasit për gabimet.

Diana Nyad: Not ekstrem me kandilët e detit më të rrezikshëm në botë

TEDMED 2011

Diana Nyad: Not ekstrem me kandilët e detit më të rrezikshëm në botë
674,818 views

Në të 70-tat, Diana Nyad arriti rekorde botërore në notë me kohë të përzgjatur dhe ato rekorde mbeten akoma të pathyera. Pas 30 vitesh, në moshën 60 vjecare, ajo tentoi notimin e saj më të gjatë, nga Kuba për në Floridë. Në këtë fjalim të fuqishëm dhe dëfryes në TEDMED, ajo tregon se si të përgatitemi mentalisht për të arritur një ëndërr ekstreme, dhe pyet: Cfarë do bësh ti me jetën tënde të cmendur dhe të cmuar?

Sheena Iyengar: Si ta bëjmë zgjedhjen më të thjeshtë

TEDSalon NY2011

Sheena Iyengar: Si ta bëjmë zgjedhjen më të thjeshtë
2,586,976 views

Ne të gjithë duam eksperienca e produkte ashtu si na përshtaten ne -- por kur përballen me 700 opsione, konsumatorët shtangen. Me një hulumtim të ri interesant, Sheena Iyengar demonstron se si bizneset (dhe të tjerët) mund të përmirësojnë përvojën e tyre të zgjedhjes.