Rick Falkvinge: I am a pirate

TEDxObserver

Rick Falkvinge: I am a pirate

207,068 views

Readability: 3.6

No Transcript

The Pirate Party fights for transparency, anonymity and sensible copyright laws. At TEDxObserver, Rick Falkvinge explains how he became the leader of Europe’s tech-driven political party, which so far has won 17 seats across national parliaments in Europe.

Daniel Schnitzer: Inventing is the easy part. Marketing takes work

TEDxPittsburgh

Daniel Schnitzer: Inventing is the easy part. Marketing takes work

313,411 views

Readability: 5

No Transcript

Solar-powered LED lightbulbs could transform the lives of rural Haitians, but as Daniel Schnitzer found, they don't simply sell themselves. At TEDxPittsburgh, he shows how smart health and energy products for the developing world are useless unless the market works too.

Ayah Bdei: Ndërtimi i bloqeve që fike dhe ndize, alarmi dhe mësimi

TED2012

Ayah Bdei: Ndërtimi i bloqeve që fike dhe ndize, alarmi dhe mësimi

1,218,080 views

Readability: 4.1


Imagjinoni një komplet elektronikë aq i lehtë për tu luajtu si një lodër. TED Fellow Ayh Bdeir paraqet littleBits, një komplet i thjeshtë i ndërrueshem i bloqeve që e bëjnë programimin aq të thjesht dhe të rendësishem e një pjese të kreativitetit sikurë kërcitje e bloqeve së bashku.

Jer Thorp: Make data more human

TEDxVancouver

Jer Thorp: Make data more human

256,164 views

Readability: 0

No Transcript

Jer Thorp creates beautiful data visualizations to put abstract data into a human context. At TEDxVancouver, he shares his moving projects, from graphing an entire year’s news cycle, to mapping the way people share articles across the internet.

Billy Collins: Momente të jetës së përditshme, të ruajtura në kohë

TED2012

Billy Collins: Momente të jetës së përditshme, të ruajtura në kohë

1,219,549 views

Readability: 3.6


Duke kombinuar humorin me kunja me thellësinë artistike, Billy Collins ndan me ne një projekt prej të cilit shumë poema te tij janë shndërruar në filma të animuar të lezetshëm, në bashkëpunim me Sundance Channel. Pesë prej tyre jane të shfaqura në këtë video të mrekullushme dhe interesante -- gjithsesi shikoje dhe dëgjoje poemen e fundit qesharake!

Taylor Wilson: Po, unë ndertova nje reaktor berthamor me fuzion

TED2012

Taylor Wilson: Po, unë ndertova nje reaktor berthamor me fuzion

3,383,486 views

Readability: 4.6


Taylor Wilson beson fuzioni bërthamor është një zgjidhje për nevojat tona të energjisë në të ardhmen, dhe se fëemijët mund të ndryshojnë botën. Dhe di diçka në lidhje me keto te dyja: Kur ai ishte 14, ai ndërtoi një reaktor bërthamor funksional në garazhin e prindërve të tij. Tani 17 vjeç, ai hipën në skenën e TED për të treguar (version i shkurtër ) historinë e tij.

Noel Bairey Merz: Rreziku kryesor për shëndetin e grave

TEDxWomen 2011

Noel Bairey Merz: Rreziku kryesor për shëndetin e grave

828,554 views

Readability: 3.8


E çuditshme, por e vërtetë: Sot më shumë gra vdesin nga sëmundjet e zemrës se sa burra, e megjithatë kërkimet kardiovaskulare kanë kohë që janë fokusuar kryesisht mbi burrat. Pionjerja doktoreshë Noel Bairey Merz ndan me ne atë që dinim dhe që nuk dinim në lidhje me shëndetin e grave-- përfshirë këtu edhe simptomat thellësisht të ndryshme të cilat gratë shfaqin gjatë atakut në zemër (dhe pse ato shpesh nuk njihen)***Numri më i madh i vdekjeve sot në Shqipëri shkaktohet nga sëmundjet e zemrës. 50 % e vdekjeve nga infarkti ndodhin brenda dy orësh nga shfaqja e simptomave. Nëse mendoni se keni infarkt, shkoni sa më shpejt në një spital të pajisur me koronarografi (QSUT-Spitali nr.1, Hygeia, Spitali Amerikan)***(Shën. i përkth.)

Mark Raymond: Victims of the city

TEDxPortofSpain

Mark Raymond: Victims of the city

156,675 views

Readability: 0

No Transcript

Architecture can bring people together, or divide them -- witness the skyscraper, costly, inefficient, and only serving small portions of the community. At TEDxPortofSpain, Mark Raymond encourages city governments to let go of their old notions of success and consider the balance of environment, economy, and society to design cities for social change.

Scott Summit: Beautiful artificial limbs

TEDxCambridge

Scott Summit: Beautiful artificial limbs

171,525 views

Readability: 4.1

No Transcript

Prosthetics can’t replicate the look and feel of lost limbs but they can carry a lot of personality. Designer Scott Summit shows 3D-printed, individually designed prosthetic legs that are unabashedly artificial and completely personal -- from macho to fabulous.

Brené Brown: Në dëgjim të turpit

TED2012

Brené Brown: Në dëgjim të turpit

10,153,488 views

Readability: 3.2


Turpi është një epidemi e pafolur, sekret i shumë sjelljeve të përçarta. Brené Brown, ligjerata e së cilës përqëndrohet mbi dobesinë u bë një hit viral, shqyrton se çfarë ndodh kur njerëzit përballen me turpin... Humori, humaniteti dhe dobësia e saj pasqyrohen në çdo fjalë të saj.

Rob Reid: 8 Miljard iPod

TED2012

Rob Reid: 8 Miljard iPod

2,671,958 views

Readability: 5.1


Autori komikë Rob Reid shpalosë të drejtën e kopjimit (TM), një fushë e shkelqyer e studimit e bazuarë në numra nga indistria e zbavitjes avukatëve dhe lobistëve.

Jonathan Haidt: Feja, evolucioni, dhe ekstaza e vetëtranshendencës

TED2012

Jonathan Haidt: Feja, evolucioni, dhe ekstaza e vetëtranshendencës

1,205,079 views

Readability: 4.2


Psikologu Jonathan Haidt bën një pyetje të thjeshtë, por të zorshme: përse ne kërkojmë vetëtranshendecën? (trascendenza: që tejkalon kufijtë e përvojës shqisore që lind nga realiteti objektiv) Pse përpiqemi të humbim veten? Në një turne përmes shkencës së evolucionit më zgjedhjen në grup, ai propozon një përgjigje provokuese.

Adam Savage: How simple ideas lead to scientific discoveries

TED-Ed

Adam Savage: How simple ideas lead to scientific discoveries

2,635,183 views

Readability: 3.6

No Transcript

Adam Savage walks through two spectacular examples of profound scientific discoveries that came from simple, creative methods anyone could have followed -- Eratosthenes' calculation of the Earth's circumference around 200 BC and Hippolyte Fizeau's measurement of the speed of light in 1849.

David Gallo: Deep ocean mysteries and wonders

TED-Ed

David Gallo: Deep ocean mysteries and wonders

605,971 views

Readability: 3

No Transcript

In the deepest, darkest parts of the oceans are ecosystems with more diversity than a tropical rainforest. Taking us on a voyage into the ocean -- from the deepest trenches to the remains of Titanic -- marine biologist David Gallo explores the wonder and beauty of marine life.

Greg Gage: The cockroach beatbox

TED-Ed

Greg Gage: The cockroach beatbox

768,274 views

Readability: 2.9

No Transcript

By dissecting a cockroach ... yes, live on stage ... TED Fellow and neuroscientist Greg Gage shows how brains receive and deliver electric impulses -- and how legs can respond. This talk comes from the TED-Ed project.

Mankthi më i keq i një spikeri të TED

TED2012

Mankthi më i keq i një spikeri të TED

3,061,612 views

Readability: 4.8


Colin Robertson ka 3 minuta në skenën e TED-it për ti treguar botës zgjidhjen e tij zhvilluar në crowdsourcing e ushqyer me energji diellore rreth kujdesit shëndetësor. Dhe pastaj...

Jennifer Pahlka: Kodimi i një qeverie më të mirë

TED2012

Jennifer Pahlka: Kodimi i një qeverie më të mirë

857,543 views

Readability: 3.3


A mundet qeveria të funksionojë sikurse Interneti, i limituar dhe i hapur? Koduesit dhe aktivistet Jennifer Pahlka beson se mundet --- dhe ai aplikacionë,i ndërtuar shpejtë dhe lirë, janë një menyrë e fuqishme për ti lidhur njerëzit me qeveritë e tyre -- dhe me fqinjët e tyre.

James Hansen: Përse më duhet të flas hapur për ndryshimin e klimës

TED2012

James Hansen: Përse më duhet të flas hapur për ndryshimin e klimës

1,361,479 views

Readability: 5.8


Një ndër shkencëtarët më të mirë, James Hansen, tregon historinë e tij të përfshirjes në shkencën dhe debatin rreth ndryshimit global të klimës. Në ketë mënyrë ai përshkruan numrin e madh të të dhënave rreth ndryshimit që po ndodh dhe arsyen pse kjo e brengos atë për të ardhmen.

Bryan Stevenson: Duhet të flasim për një padrejtësi

TED2012

Bryan Stevenson: Duhet të flasim për një padrejtësi

5,425,828 views

Readability: 3.5


Në një bisedë interesante dhe personale - me paraqitje të shkurtër të gjyshes së tij dhe Rosa Parks - avokati i të drejtave të njeriut ndan me ne disa të vërteta të rënda në lidhje me sistemin e drejtësisë amerikane, duke filluar me një çekuilibër masiv përgjatë linjave racore: një e treta e popullsisë së zezë mashkullore në vend ka qenë e burgosur në një pikë në jetën e tyre. Këto çështje, të cilat janë pjesë e historisë së pa eksploruar të Amerikës, rrallë diskutohen me sinqeritet, thellësi dhe bindje.

Susan Cain: Fuqia e introvertëve

TED2012

Susan Cain: Fuqia e introvertëve

20,451,695 views

Readability: 3.8


Në një kulturë ku të qenit social dhe komunikativ çmohen më shumë se çdo gjë tjetër, mund të jetë e vështirë, madje edhe e turpshme, të jesh një introvert. Por, siç tregon Susan Cain gjatë kësaj bisede, introvertët i sjellin botës talente dhe aftësi të jashtëzakonshme, prandaj kjo duhet vlerësuar dhe inkurajuar.

Vijay Kumar: Robotët që fluturojnë .. dhe bashkëveprojnë

TED2012

Vijay Kumar: Robotët që fluturojnë .. dhe bashkëveprojnë

4,538,263 views

Readability: 4.5


Në laboratorin e tij në Penn, Vijay Kumar dhe ekipi i tij ndërtojnë fluturues me katër rotor, robota të vegjël dhe të zhdervjellët që gëlojnë, komunikojnë me njëri tjetrin dhe formojnë skuadra të posatçme -- për ndërtim, survejimin e fatëtkeqësive dhe shumë më tepër.

Daniel Pauly: Zhvendosja e bazës së oqeanit

Mission Blue Voyage

Daniel Pauly: Zhvendosja e bazës së oqeanit

239,592 views

Readability: 3.8


Oqeani është keqësuar gjatë jetës tonë, sic shihet në rënien e mesatares së peshqve. Dhe ende, sic na tregon Daniel Pauly në skenë tek Misioni i Kaltër, cdo herë që baza bie, ne e quajmë atë "normalja e re." Në cilën pikë do të ndalemi së rirregulluari rënjen?

Kevin Allocca: Perse videot behen virale?

TEDYouth 2011

Kevin Allocca: Perse videot behen virale?

2,362,247 views

Readability: 4.5


Kevin Allocca eshte menagjer i trendeve ne YouTube, dhe ka mendime te thella per web video qesharake. Ne kete fjalim nga TEDYouth, ai ndan 4 arsyen qe bejne qe nje video te behet virale (Kjo eshte videoja e pare e postuar nga nje rast ne TEDYouth)

Jeffrey Kluger: The sibling bond

TEDxAsheville

Jeffrey Kluger: The sibling bond

634,329 views

Readability: 4.1

No Transcript

Were you the favorite child, the wild child or the middle child? Jeffrey Kluger explores the profound life-long bond between brothers and sisters, and the influence of birth order, favoritism and sibling rivalry.

Tan Le: Historia e emigrimit tim

TEDxWomen 2011

Tan Le: Historia e emigrimit tim

1,191,145 views

Readability: 3.5


Në vitin 2010, ekspertja e teknologjisë Tan Le u ngjit në skenën e TEDGlobal për të prezantuar një teknollogji të re shumë te fuqishme. Ndërsa tani, ngjitet në podiumin e TEDxWomen, për të na rrëfyer një histori shumë personale: historinë e familjes së saj – se si bashkë me mamanë, gjyshen dhe motrën e saj, largoheshin nga Vjetnami për të ndërtuar një jetë të re.

Shlomo Benartzi: Te kursejme per te nesermen, neser

TEDSalon NY2011

Shlomo Benartzi: Te kursejme per te nesermen, neser

1,541,108 views

Readability: 3.2


Eshte e lehte te imagjinosh per te kursyer para javen qe vjen, por si i behet tani? Ne pergjithesi ne duam t'i shpenzojme ato. Ekonomisti Shlomo Benrtzi thote qe kjo eshte nje nga pengesat me te medha per te kursyer aq sa per pension, dhe pyet: Si do ta shendrrojme kete sfide te sjelljes ne nje zgjidhje te sjelljes?