TED Talks with Albanian transcript

Margaret Heffernan: Guximi për tu mospajtuar

TEDGlobal 2012

Margaret Heffernan: Guximi për tu mospajtuar
3,668,386 views

Shumë njerëz i shmangen konfliktit në mënyrë instinktive, mirëpo sic na tergon Margaret, mospajtimi i duhur është thelbësor për përparim. Ajo ilustron (nganjëherë në mënyrë kundërintuitive) se si partnerët më të mirë nuk mendojnë njësoj -- dhe se si ekipet e hulumtuesve te medhenj, marrëdhëniet dhe bizneset lejojnë njerëzit që të mospajtohen.

Giles Duley: When a reporter becomes the story

TEDxObserver

Giles Duley: When a reporter becomes the story
211,898 views
No Transcript

Giles Duley gave up a life of glamour and celebrity as a fashion photographer to travel the world and document the stories of the forgotten and marginalized. While on assignment in Afghanistan he stepped on a landmine, a horrific event that left him a triple amputee. In this moving talk Duley tells us stories of lives lost and found -- including his.

Michael Anti: Mbrapa Firewall te madh Kinez

TEDGlobal 2012

Michael Anti: Mbrapa Firewall te madh Kinez
1,589,472 views

Majkëll Anti (njohur si Jing Zhao) ka 12 vjet që shkruan në ditarë elektronikë (blogje) nga Kina. Pavarësisht kontrollit që qeveria qendrore ka mbi Internetin – “Të gjithë serverët janë në Pekin” – ai thotë se qindra milionë mikroblogerë në fakt janë duke krijuar sferën e parë kombëtare publike në historinë e vendit, dhe duke e zhvendosur balancën e pushtetit në mënyra të papritura.

Michael Hansmeyer: Te ndërtosh forma të paimagjinueshme

TEDGlobal 2012

Michael Hansmeyer: Te ndërtosh forma të paimagjinueshme
909,260 views

I frymëzuar nga ndarja qelizave, Michael Hansmeyer shkruan algoritme që skicojnë format e mahnitshme miliona faqëshe. Asnjë person nuk mund ti vizatojë ato me dorë, por ato mund të realizohen -- dhe ato mund jenë nje revolucion në të menduarin tonë rreth arkitekturës.

Malte Spitz: Kompania juaj telefonike po ju ruan

TEDGlobal 2012

Malte Spitz: Kompania juaj telefonike po ju ruan
1,686,841 views

Çfarë lloji të dhënash po mbledh operatori juaj mobil? Malte Spitz nuk ishte shumë i shqetësuar kur i kërkoi operatorit të tij në Gjermani të ndante me të informacionin e ruajtur mbi të. Mbas shumë kërkesave pa përgjigje dhe një padie gjyqësore më vonë, Spitz mori 35,830 rreshta kodi – një llogari e detajuar, minutë pas minute të gjysmë viti të jetës së tij.

Peter Norvig: Klasa me 100 000 studentë

TED2012

Peter Norvig: Klasa me 100 000 studentë
1,131,257 views

Në vjeshtën e vitit 2011, Peter Norvig ligjëroi një klasë së bashku me Sebastian Thrun mbi inelegjencën artificiale në Stanford që u ndoq nga 175 student në klasë -- dhe mbi 100 000 tjerë përmes transmetimit në internet. Ai ndan me na cfarë mësoi rreth ligjërimit në një klasë globale.

Marco Tempest: Ngritja dhe rënia elektrike e Nikola Teslas

TED2012

Marco Tempest: Ngritja dhe rënia elektrike e Nikola Teslas
1,779,992 views

Duke përdorur një projeksion të hartuar dhe një libër tip pop-up, Marco Tempest tregon me imazhe bindëse historinë e Nikola Teslas - "teknicieni më i madh e të gjitha kohërave" - nga shpikja e rrymës elektrike të alternuar, deri tek ditët e fundit të jetës së tij të kaluara në skamje.

Sarah Parcak: Arkeologjia nga hapësira

TED2012

Sarah Parcak: Arkeologjia nga hapësira
1,080,114 views

Në këtë fjalim të shkurtër, partnerja e TED, Sarah Parcak, na njoh me fushën e "arkeologjisë hapsinore" -- që ka të bëjë me përdorjen e imazheve satelitore për të kërkuar të dhëna për qytetet e humbura të civilizimeve të mëhershme.

John Hodgman: Çfarë është dizajni?

TED2012

John Hodgman: Çfarë është dizajni?
1,181,130 views

John Hodgman, komedian dhe ekspert në shtëpi, "shpjegon" hartimin e tre objekteve bashkëkohore të domosdoshme. (Fragment nga seanca Studio Design, TED2012, organizuar nga Chee Pearlman dhe David Rockwell.)

Damian Palin: Nxjerrja e mineraleve nga uji i detit

TED2012

Damian Palin: Nxjerrja e mineraleve nga uji i detit
991,119 views

Bota ka nevojë për ujë të pastër, dhe sa më shumë, po e tërheqim nga oqeanet, duke e shkripëzuar, dhe duke e pirë. Por çfarë të bëjmë me kripën e ujit apo shëllirën e mbetur pas? Në këtë bisedë të shkurtër intriguese, bashkepuntori i TED Damian Palin propozon një ide: Nxjerrjen e mineraleve të tjera të nevojshme të mbetura, me ndihmën e disa bakterieve metal-përtypësve bashkëpunuese.

Juan Enriquez: A do te jene femijet tane qenie te ndryshme?

TEDxSummit

Juan Enriquez: A do te jene femijet tane qenie te ndryshme?
1,976,288 views

Pergjate evoluimit njerezor, versione te ndryshme te njeriut kane bashke-ekzistuar. A jemi ne me te permirsuar tani? Tek TEDxSummit, Juan Enriquez udheton ne kohe dhe hapesire per te na sjelle ne nje moment aktual--dhe tregon se si teknologjia po demaskon evidencen qe supozon se nje evolucion i shpejte mund te jete prane.

Nathan Wolfe: C'ka mbetur per t'u eksploruar?

TED2012

Nathan Wolfe: C'ka mbetur per t'u eksploruar?
924,491 views

Ne kemi qenë në hënë, kemi hartëzuar kontinentet, bile, kemi arritur dhe pikën më të thellë të oqeanit - dy herë. Çfarë ka mbetur për gjeneratën e ardhshme për të eksploruar? Biolog dhe eksplorues Nathan Wolfe sugjeron këtë përgjigje: Pothuajse çdo gjë. Dhe ne mund të fillojmë, thotë ai, me botën e vogël te padukshme.

Melissa Garren: The sea we've hardly seen

TEDxMonterey

Melissa Garren: The sea we've hardly seen
231,713 views
No Transcript

An average teaspoon of ocean water contains five million bacteria and fifty million viruses – and yet we are just starting to discover how these "invisible engineers" control our ocean's chemistry. At TEDxMonterey, Melissa Garren sheds light on marine microbes that provide half the oxygen we breathe, maintain underwater ecosystems, and demonstrate surprising hunting skills. (Apologies for the small audio glitches in this video.)

JR: Nje vit nga fillimi i ndryshimit te botes

TED2012

JR: Nje vit nga fillimi i ndryshimit te botes
1,233,705 views

Artisti rrugor JR shprehu dëshirën e tij në 2011: Bashkohuni me mua në projektin global të fotove për t'i treguar botës fytyrën e saj të vërtetë. Tani, një vit më vonë pas Çmimit TED, ai tregon se si posterat gjigantë të fytyrave njerëzore, të shfaqura në publik, janë duke lidhur komunitetet, dhe duke ndryshuar botën. Mund të bashkoheni në insideoutproject.net

Carl Schoonover: Si të shohim brenda trurit?

TED2012

Carl Schoonover: Si të shohim brenda trurit?
942,228 views

Kanë ndodhur shumë përparime të mrekullueshme për të kuptuar më mirë trurin, mirëpo si mund të studiosh neuronet brenda tij? Duke përdorur imazhe madhështore, neuroshkencëtari dhe TED Fellow, Carl Schoonover, na tregon mjetet që na mundësojnë të shohim brenda trurit.

Jean-Baptiste Michel: Matematika e historise

TED2012

Jean-Baptiste Michel: Matematika e historise
1,250,736 views

Cfare mund te tregoje matematika per historine? Sipas Jean-Baptiste Michel, shume. Nga ndryshimet e gjuhes deri tek numri i vdekjeve ne nje lufte, ai tregon si historia dixhitale po fillon te zbuloje trendet qe fshihen thelle mbas ketyre ngjarjeve.

Tali Sharot: Njëanshmëria e optimizmit

TED2012

Tali Sharot: Njëanshmëria e optimizmit
2,284,721 views

A jemi të lindur të jemi optimistë, në vend se realistë? Tali Sharot ndan me ne hulumtime të reja që sugjerojnë se truri ynë është i programuar të shohi anën pozitive -- dhe se si kjo mund të jetë e dobishme dhe e rrezikshme në të njëjtën kohë.

José Bowen: Beethoven the businessman

TEDxSMU

José Bowen: Beethoven the businessman
162,778 views
No Transcript

The revolution that made music more marketable, more personal and easier to pirate began ... at the dawn of the 19th century. José Bowen outlines how new printing technology and an improved piano gave rise to the first music industry.

JP Rangaswami: Informacioni është ushqim.

TED@SXSWi

JP Rangaswami: Informacioni është ushqim.
692,139 views

Si i konsumojmë të dhënat? Në TED@SXSWi, teknologu JP Rangaswami debaton rreth marrëdhënies sonë me informacionet, dhe na ofron një depërtim të mprehtë dhe befasues: ne trajtojmë informacionin sikur ushqimin.

Muzika dhe emocionet pergjate kohes.

TED2012

Muzika dhe emocionet pergjate kohes.
1,468,476 views

Ne kete pershkrim te paharrueshem, Michael Tilson Thomas tregon fazat e zhvillimit te muzikes klasike nepermjet zhvillimit te notimit se shkruar, regjistrimit dhe re-mix.

Joe Smith: Si perdoret letra e duarve

TEDxConcordiaUPortland

Joe Smith: Si perdoret letra e duarve
3,559,639 views

Ju e perdorni cdo dite letren e duarve per te thare duart, por ka shume mundesi qe ju te mos e perdorni ate si duhet. Ne kete fjalim te shkurter ftillues dhe argetues, Joe Smith na tregon sekretet e nje teknike perfekte per perdorimin e letres se duarve. (Filmuar ne TEDxConcordiaUPortland).

Nancy Lublin: Mesazhe që shpëtojnë jetë

TED2012

Nancy Lublin: Mesazhe që shpëtojnë jetë
1,055,555 views

Kur Nancy Lublin filloi tu dërgojë SMS adoleshentëve për të ndihmuar organizatën e saj të mbështetjes sociale, atë që ajo zbuloi ishte tronditëse, ata filluan të dërgoni SMS nga ana e tyre në lidhje me problemet që kishin si ngacmimet, abuzimi deri tek depresionim e dhuna. Pastaj ajo prezantoi një linjë të krizave ekskluzive me SMS, dhe rezultatet mund të jenë edhe më të mëdha se sa kishte pritur.

Jon Bergmann: Just how small is an atom?

TED-Ed

Jon Bergmann: Just how small is an atom?
5,009,395 views
No Transcript

Just how small are atoms? Really, really, really small. This fast-paced animation from TED-Ed uses metaphors (imagine a blueberry the size of a football stadium!) to give a visceral sense of just how small atoms are. Lesson by Jon Bergmann, animation by Cognitive Media.

Michael Norton: Si të blejmë lumturinë

TEDxCambridge

Michael Norton: Si të blejmë lumturinë
3,949,268 views

Tek TEDxCambridge, Michael Norton ndan me ne hulumtimin e tij se si paraja mundet në fakt të blejë lumturinë -- kur nuk e shpenzoni për veten. Dëgjoni për të dhënat befasuese në shumë mënyrat e shpenzimeve nga të cilat përfitoni ju, puna juaj, dhe (sigurisht) njerëzit e tjerë.

Laura Carstensen: Të moshuarit janë më të lumtur

TEDxWomen 2011

Laura Carstensen: Të moshuarit janë më të lumtur
1,355,193 views

Në shekullin e 20-të ne kemi shtuar një numër të padëgjuar të viteve në jeten tonë, mirëpo a është kualiteti i jetës aq i mirë? Befasisht, po! Tek TEDxGrua psikologja Laura Carstensen paraqet kërkimin tregon se kur njerëzit plaken ata bëhen më të lumtur, më të kënaqur dhe kanë një pikëpamje më pozitive për boten.

Drew Curtis: Si e mundi një patentues

TED2012

Drew Curtis: Si e mundi një patentues
1,096,447 views

Drew Cursti, krijuesi i far.com, tregon rrefimin sesi ai luftoi kundrejt një kompanie që kishte të drejten e krijimit dhe shprendarjes se lajmeve nepërmjet imellit.Gjatë rruges ai ndanë disa statistike rreth rritjes së problemeve legale te të drejtave.

Abigail Washburn: ndërtimi i madhëdhenjeve Amerikë - Kinë .. me qifteli

TED2012

Abigail Washburn: ndërtimi i madhëdhenjeve Amerikë - Kinë .. me qifteli
1,021,198 views

Ted ndjekësja Abigail Washburn dëshironte të bëhej një avukate që ti përmisonte mardhënjet Amerikë - Kinë -- deri sa ajo e mori një qifteli. Ajo tregon një rrëfim lëvizësh të një lidhje të mrekullueshme që ajo formoj gjersa po kalonte nepërmjet Amerikes dhe Kinës gjersa ajo po luane në qifteli dhe po këndonte në Kinezqe.