Alain De Botton: Një filozofi më e butë dhe e këndshme drejt suksesit

TEDGlobal 2009

Alain De Botton: Një filozofi më e butë dhe e këndshme drejt suksesit

6,832,796 views

Readability: 3.7


Alain De Botton analizon idetë tona të suksesit dhe dështimit -- dhe ngre pyetje mbi supozimet që nënvizojnë këto dy konkluzione. A është suksesi gjithmonë i fituar? Po dështimi? Ai shpjegon në mënyrë elokuente dhe argëtuese se si të kalosh përtej snobizmit për të gjetur kënaqesi të vërtetë në punë.

Jim Fallon: Hulumtimi i mendjes së një vrasësi

TED2009

Jim Fallon: Hulumtimi i mendjes së një vrasësi

2,417,143 views

Readability: 3.4


Vrasësit psikopatë janë baza për disa tv që duhet patjetër për ti shiquarë,mirpo qfar i benë ata pleshta? Neuroshkencëtari Jim Fallon fletë rreth trurit gjenetikë dhe analizonë lidhjen me natyren (dhe edukimi) i vrasësve. Në një përdredhje të quditëshme ai ndanë një histori të shkëlqyer familjare e cila e benë punen e tij relakësuese.

Daniel Kraft shpik një metpdë të re për të mbledhur palcën e kockës

TED2009

Daniel Kraft shpik një metpdë të re për të mbledhur palcën e kockës

490,524 views

Readability: 4.1


Daniel Kraft'i na paraqet "Trapanin e palcës"-- një instrument të ri që e mbledh më shpejt palcën e kockave, jetëshpëtuese dhe me minimizim të dhembjes për donatorin. Ai vendos akcentin tek qelizat burimore adulte, të cilat ndodhen në të dhe mund të përdoren për të mjekuar shumë sëmundje në stad terminal që nga Parkinsoni e gjer tek sëmundjet e zemrës.

Olafur Eliasson: Loja me hapësirë dhe dritë

TED2009

Olafur Eliasson: Loja me hapësirë dhe dritë

569,518 views

Readability: 3.1


Olafur Eliasson krijon art nga paleta hapësinore, largësia, ngjyra dhe drita në projektet madhërishme për të cilat ai është i njohur (p.sh. "Ujëvara" në portin e Nju Jorkut). Ky fjalim i mbushur me ide fillon me një eksperiment në natyrën e perceptimit.

Kary Mullis dhe gjenerata e ardhshme e medikamenteve ndaj infektimeve fatale.

TED2009

Kary Mullis dhe gjenerata e ardhshme e medikamenteve ndaj infektimeve fatale.

651,929 views

Readability: 3.4


Bakteriet rezistente ndaj ilaçeve vrasin, edhe në spitalet më të mirë. Por tani infeksionet më të rënda si stafilokoku dhe antraksi mund të kenë surpriza. Çmimi Nobel në kimi Kary Mulls, që pa një mik të tij të vdesë pasi edhe antibiotikët më të fuqishëm falimentuan, zbulon një kurë të re radikale që jep premtim të jashtëzakonshëm.

Tom Wujec mbi 3 mënyrat sesi truri krijon kuptim

TED2009

Tom Wujec mbi 3 mënyrat sesi truri krijon kuptim

1,092,612 views

Readability: 4.3


Dizajneri i informacionit Tom Wujec flet përmes tri sipërfaqeve të trurit që na ndihmojnë të kuptojmë fjalët, imazhet, ndjenjat, lidhjet. Në këtë bisedim të shkurtër nga TEDU, ai pyet: Si mund të merremi më së miri me trurin që të na ndihmojë t'i kuptojmë më mirë idetë e mëdha?

Gever Tulley jep mësime për jetën nëpërmjet artit të eksperimentit

TED2009

Gever Tulley jep mësime për jetën nëpërmjet artit të eksperimentit

1,208,510 views

Readability: 4.6


Gever Tulley përdor foto dhe pamje për të treguar si fëmijët mësojnë mësime të vlefshme në shkollën e tij të Punës. Kur u jepen mjetet, materialet dhe udhëzimet, imagjinata e të rinjve ngacmohet shumë dhe vihet re zgjidhja kreative e problemeve për të ndërtuar anije të veçanta, ura dhe madje edhe një Rollercoaster!

Ray Zahab ecen ne Polin e Jugut

TED2009

Ray Zahab ecen ne Polin e Jugut

330,299 views

Readability: 3.5


Vrapues ekstremesh Ray Zahab ndan me audiencen ngjarjen entuziasmuese dhe thyeres-rekordesh te ecurit me kembe ne Polin e Jugut--33 dite vrap neper debore.

Philip Zimbardo sugjeron një këndvështrim të shëndetshëm mbi kohën

TED2009

Philip Zimbardo sugjeron një këndvështrim të shëndetshëm mbi kohën

1,693,864 views

Readability: 4.4


Psikologu Philip Zimbardo thotë se lumturia dhe suksesi i kanë rrënjët në një tipar që shumë nga ne nuk e përfillim: mënyra se si ne orientohemi kundrejt të kaluarës, të tashmes, dhe të ardhmes. Ai sugjeron që ne ta kalibrojmë pikëpamjen tonë mbi kohën si hapi i parë drejt përmirësimit të jetës sonë.

Richard St. John: "Suksesi është një udhëtim i vazhdueshëm"

TED2009

Richard St. John: "Suksesi është një udhëtim i vazhdueshëm"

4,064,023 views

Readability: 3.1


Në stilin e tij tipik të çiltër, Richard St. John na kujton se suksesi nuk është rrugë një-drejtimëshe, por një udhëtim i vazhdueshëm. Ai përdor histrorinë e suksit të biznesit të tij dhe dështimit, për të ilustruar një mësim të çmuar – kur ne ndalemi së përpjekuri, ne dështojmë.

John La Grou: Prizat inteligjente

TED2009

John La Grou: Prizat inteligjente

640,278 views

Readability: 5.4


John La Grou shpalos nje teknologji te re gjeniale qe do t'i beje prizat e shtepive tona me inteligjente, duke perdorur mikroprocesore dhe shtesa PLSH. Shpikja qe quhet Safeplug premton te parandaloje incidentet vdekjeprurese te zjarreve shtepiake, si dhe te kurseje energji.

Kevin Surace zbulon murinë e that ekologjik

TED2009

Kevin Surace zbulon murinë e that ekologjik

369,731 views

Readability: 3.1


Kevin Surace sygjeron që ne të rimendojmë për materialet konstruktive bazike -- siq është ai popullorë muri -- për të reduktura karbonin e madhë të gjeneruar nga fabrikuesi dhe konstruktimi i ndërtesave tona. Ai paraqet EcoRock, një të pastërt,të reciklushem eficient në energji.

Michelle Obama: Nje lutje per edukim

Elizabeth G. Anderson School

Michelle Obama: Nje lutje per edukim

1,119,535 views

Readability: 3.3


Duke folur nje shkolle vajzash ne Londer, Michelle Obama ben nje rast personal pasionant per cdo student qe te marri studimin seriozisht. Eshte gjenerata e re, e shkelqyer, thote ajo qe do te mbylle boshllekun midis botes sic eshte dhe botes sic duhet te jete.

Jay Walker: Mania boterore e Anglishtes

TED2009

Jay Walker: Mania boterore e Anglishtes

4,522,621 views

Readability: 4.6


Jay Walker shpjegon pse dy miliarde njerez ne bote po perpiqen te mesojne anglisht. Ai tregon fotografi dhe audio tronditese te studenteve kineze duke bere prova mbi anglishten --"Gjuha e dyte boterore" -- nga mijera.

Joachim de Posada: Mos e ha marshmalloun!

TED2009

Joachim de Posada: Mos e ha marshmalloun!

3,057,135 views

Readability: 2.5


Ne kete fjalim te shkurter nga TED U, Joachim de Posada ndan nje eksperiment kyc mbi kenaqjen e vonuar -- dhe se si ajo mund te parashikoje suksesin ne te ardhmen. Me video te cmueshme te femijeve qe perpiqen me force te mos hane marshmalloun.

Carolyn Porco: A fshihet jetë në një hënë te Saturnit?

TED2009

Carolyn Porco: A fshihet jetë në një hënë te Saturnit?

980,144 views

Readability: 5.7


Carolyn Porco tregon gjetje të reja interesante nga udhëtimet e fundit të anijes kozmike Cassini në një nga hënat e Saturnit, Enceladus. Mostrat e mbledhura nga gejzerët e akullt të hënës japin shenja se një oqean nën sipërfaqen e saj mund të strehojë jetë.

Dan Ariely pyet: A jemi në kontroll të vendimeve tona?

EG 2008

Dan Ariely pyet: A jemi në kontroll të vendimeve tona?

5,658,327 views

Readability: 3.3


Ekonomisti i sjelljes Dan Ariely, autori i librit "Jo-racional në mënyrë të parashikueshme", përdor ilusione pamore klasike si dhe gjetjet e tij shkencore kundër-intuitive (nganjëherë tronditëse) për të treguar se si ne nuk jemi aq racional sa kujtojmë kur marrim vendime.

Paralajmerimet e Al Gore ne trendet me te reja klimatike

TED2009

Paralajmerimet e Al Gore ne trendet me te reja klimatike

855,243 views

Readability: 4.6


Pergjate TED2009, Al Gore prezantoje nje versioni te rifreskuar te slideve te tij rreth e rrotull globit ne menyre te tille qe tregonte se tedencat klimaterike jane ne nje gjendje me te keqe nga sa shkencetaret kishin parashikuar, si dhe per te bere te qarte qendrimin e tij mbi 'qymyrgurin e paster'

Sean Gourley flet në lidhje me matematikën e luftës

TED2009

Sean Gourley flet në lidhje me matematikën e luftës

939,169 views

Readability: 3.6


Duke nxjerrë të dhëna nga lajmet dhe duke i paraqitur në një diagramë, Sean Gourley dhe ekipi i tij nxjerrin një përfundim mahnitës në lidhje me natyrën e luftës moderne - dhe mbase edhe një model se si të zgjidhen konfliktet.

Brain Cox: Cfare shkoi keq me LHC

TED2009

Brain Cox: Cfare shkoi keq me LHC

1,044,073 views

Readability: 4.4


Ne kete vidio te shkurter nga Ted U 2009, Brain Cox ndan me ne se cfare ka te re me CERN super-perplasjen. Ai mbulon riparimet duke u zhvilluar dhe cka e ardhmja mban per eksperimentin me te madh i cili eshte provuar ndonjeher.

Sarah Jones si nje-grua e fshatit botëror

TED2009

Sarah Jones si nje-grua e fshatit botëror

2,158,542 views

Readability: 3.2


Ne kete performance shume humoristike dhe energjizuese, aktorja Sarah Jones portretizon nje grua te vjeter Hebraike kokëfortë, nje studente Dominikane e cila flet shpejt e te tjera. Me kete, ajo jep ne TED2009 vetem nje pjese te vogel te vargut te karaktereve te saj mbresëlënëse.

Alex Tabarrok dhe ide qe tejkalojne kriza

TED2009

Alex Tabarrok dhe ide qe tejkalojne kriza

812,063 views

Readability: 4.2


"Shkenca ogurzezë",thënë ndryshe ekonomia, ndrit qartë në këtë fjalim optimist, në të cilin ekonomisti Alex Tabarrok argumenton se tregu i lirë dhe globalizmi po i japin botës sonë dikur të ndarë, formën e një komuniteti që ndan ide, një komuniteti më të shëndetshëm, më të lumtur, dhe më të begatë se ç'mund të kishte parashikuar ndokush.

Erik Hersman duke raportuar krizat përmes tekstit

TED2009

Erik Hersman duke raportuar krizat përmes tekstit

427,368 views

Readability: 3.5


Në TEDU 2009, Erik Hersman prezanton një tregim të mrekullueshem të Ushahidit, një GoogleMap hartë e cila lejon Kenyans të raportojnë dhe ta përciellin dhunen përmes tekstit, përcjellja e zgjedhjeve 2008, dhe kjo ka rezultuar te kete shpetuar jetra në shtetet tjera.

Renny Gleeson në triket e telefonave antisocjalë

TED2009

Renny Gleeson në triket e telefonave antisocjalë

1,267,791 views

Readability: 4.3


Ne këtë bised qesharake tre minutëshe, strategu socjalë Renny Gleeson zberthen gjithmonën tonë në boten socjale -- ku eksperiencen që kemi tani është shumë më pak interesante sesa atë që do ta cicërojmë më vonë.

Jacqueline Novogratz, per nje arratisje nga varferia.

TED2009

Jacqueline Novogratz, per nje arratisje nga varferia.

1,063,505 views

Readability: 3.3


Jacqueline Novogratz tregon nje histori rrenqethese te takimit me Xhejn ne nje lagje te varfer ne Nairobi, nje ish prostitute, qe enderronte t'i shpetonte varferise, te behej mjeke dhe te martohej, te cilat ju permbushen ne menyre te papritur.