Jane Chen: Një përqafim i ngrohtë që shpëton jetë

TEDIndia 2009

Jane Chen: Një përqafim i ngrohtë që shpëton jetë

779,599 views

Readability: 4


Në botën në zhvillim, qasja në inkubatorë është e kufizuar nga kosto dhe distanca, dhe miliona foshnje të parakohshme vdesin çdo vit. TED Fellow Jane Chen tregon për një zbulim që do të mund të mbante ngrohtë miliona foshnje - një dizajn që është i sigurt, i lëvizshëm, me kosto të ulët dhe shpëton jetë.

Taylor Mali: What teachers make

Bowery Poetry Club

Taylor Mali: What teachers make

722,765 views

Readability: 0

No Transcript

Ever heard the phrase "Those who can't do, teach"? At the Bowery Poetry Club, slam poet Taylor Mali begs to differ, and delivers a powerful, 3-minute response on behalf of educators everywhere.

Richard Dawkins: Growing up in the universe

Royal Institution

Richard Dawkins: Growing up in the universe

322,113 views

Readability: 0

No Transcript

At the Royal Institution in 1991, Richard Dawkins asks us to look at our universe with new eyes. Packed with big questions and illuminating visuals, this memorable journey through the history of life magnifies the splendor of evolution and our place in it.

Antoni Atala mbi kultivimin e organeve të reja

TEDMED 2009

Antoni Atala mbi kultivimin e organeve të reja

1,782,259 views

Readability: 4


Laboratori "Lege artis" i Antoni Atalës kultivon organe në laborator-- që nga muskujt dhe enët e gjakut e deri tek fshikëzat e urinës. Në TEDMED, ai shpalos xhirime të punimeve të tija bioinxhenierike nëpërmjet instrumentave të tij fantastiko- shkencor, sikundër është edhe bioreaktori i tij i ngjajshëm me një furrë gatimi ( të ngrohur paraprakisht në 37º C) dhe një makinë që "printon" inde njerëzore.

Edwidge Danticat: Stories of Haiti

University of California

Edwidge Danticat: Stories of Haiti

52,905 views

Readability: 0

No Transcript

In the midst of an earlier crisis, Haitian author Edwidge Danticat reminds us of the contributions of Haiti's vibrant culture and people. This reading offers a timely message for today -- as the nation struggles in the aftermath of a devastating earthquake.

Lalitesh Katragadda: Ndertimi i hartave per te luftuar fatkeqesit, ndertimi i ekonomive

TEDIndia 2009

Lalitesh Katragadda: Ndertimi i hartave per te luftuar fatkeqesit, ndertimi i ekonomive

375,138 views

Readability: 4.5


Sipas 2005 vetem 15 perqind e botes ishte e hartuar. Kjo ngadalsonte shprendarjen e ndihmave pas ndonje fatkeqsie -- dhe fshihte potencialin ekonomik te tokave te pashfrytezuara dhe rrugeve te paditura. Ne kete prezantim te shkurter Lalitesh Katragadda nga google paraqet nje grup veglash hartimi qe njerezit rreth botes jane duke i perdorur per te bere harta.

Robert Sapolsky: The uniqueness of humans

Stanford University

Robert Sapolsky: The uniqueness of humans

600,767 views

Readability: 0

No Transcript

At Stanford University, primatologist Robert Sapolsky offers a fascinating and funny look at human behaviors which the rest of the animal kingdom would consider bizarre.

Randy Pausch: Really achieving your childhood dreams

Carnegie Mellon University

Randy Pausch: Really achieving your childhood dreams

596,534 views

Readability: 0

No Transcript

In 2007, Carnegie Mellon professor Randy Pausch, who was dying of pancreatic cancer, delivered a one-of-a-kind last lecture that made the world stop and pay attention. This moving talk will teach you how to really achieve your childhood dreams. Unmissable.

Dan Buettner: Si të jetosh që të arrish 100+

TEDxTC

Dan Buettner: Si të jetosh që të arrish 100+

3,533,115 views

Readability: 3.9


Për të gjetur rrugën e jetës së gjatë dhe të shëndetit, Dan Buettner dhe ekipi i tij studiojnë komunitetet e "Zonave Blu" të botës, të moshuarit e të cilave jetojnë me vrull dhe energji drejt moshave rekord-vënëse. Në TEDxTC, ai ndan 9 prirjet e zakonshme të dietës dhe mënyrës së jetesës të cilat i mbajnë ata të shkathët në të kaluar të 100 vjeçëve.

VS Ramashandran: Neuronet që i dhanë formë civilizimit.

TEDIndia 2009

VS Ramashandran: Neuronet që i dhanë formë civilizimit.

2,050,897 views

Readability: 4.5


Neuroshkencëtari Vilayanur Ramachandran nënvizon funksionet mahnitëse të neuroneve pasqyrë. Të zbuluar tani afër, këto neurone na lejojnë të mësojmë sjellje sociale komplekse, disa prej të cilave formuan themelet e civilizimit njerzor.

Cat Laine: Engineering a better life for all

Business Innovation Factory

Cat Laine: Engineering a better life for all

159,423 views

Readability: 0

No Transcript

At the BIF innovation summit, Cat Laine draws on the Greek myth of Tantalus to explain the frustration developing countries face. She shows how we might help communities rich in human capital, but poor in resources and infrastructure, with cleverly engineered solutions.

Michael Sandel: What's the right thing to do?

Justice with Michael Sandel

Michael Sandel: What's the right thing to do?

432,137 views

Readability: 0

No Transcript

Is torture ever justified? Would you steal a drug that your child needs to survive? Is it sometimes wrong to tell the truth? How much is one human life worth? In the "Justice" program that bears his name, Harvard professor Michael Sandel probes these questions -- and asks what you think, and why.

Steve Jobs: How to live before you die

Stanford University

Steve Jobs: How to live before you die

9,128,297 views

Readability: 0

No Transcript

At his Stanford University commencement speech, Steve Jobs, CEO and co-founder of Apple and Pixar, urges us to pursue our dreams and see the opportunities in life's setbacks -- including death itself.

Asher Hasan sjell një njoftim paqeje nga Pakistani

TEDIndia 2009

Asher Hasan sjell një njoftim paqeje nga Pakistani

432,297 views

Readability: 4.3


Njëri nga 12 pakistanezët që arritën në TEDIndi përkundër bezdisjeve të hasura nga sigurimi teksa hynin në këtë shtet, Asher Hasan - folës në TED, tregon fotografi të pakistanezëve të zakonshëm që sjellin një njoftim për qytetarët e të gjitha kombeve: shikoni përtej konflikteve, shikoni humanizmin që e kemi të përbashkët.

Shereen El Feki: Kultura pop ne botën arabe

TEDGlobal 2009

Shereen El Feki: Kultura pop ne botën arabe

517,542 views

Readability: 4.6


Në Universitetin TEDGlobal, Shereen El Feki tregon si disa kultura arabe po huazojnë disa marka tregtare nga kultura perëndimore pop - video muzikore, vizatime komike, madje edhe Barbin - dhe duke shtuar një kthesë të përshtatshme kulturore. Media e hibridizuar tregon si dy civilizime, përveçse ndarës, mund të përputhen.

Cameron Sinclair : Refugjatet e bumit-dhe-krizes

TED2009

Cameron Sinclair : Refugjatet e bumit-dhe-krizes

423,865 views

Readability: 4.5


Ne TEDglobal, Cameron Sinclair tregon koston e fshehur te projekteve te medha te pronave qe deshtuan: mijera punetore ndertimi emigrante jane te bllokuar e pa para. Per arkitektet, shoket e tij, thote se ka vetem nje pergjigje etike.

Becky Blanton: Viti qe une isha e pastrehe

TEDGlobal 2009

Becky Blanton: Viti qe une isha e pastrehe

1,183,451 views

Readability: 3.9


Becky Blanton planifikoi te jetonte ne furgonin e saj per nje vit dhe te shihte vendin, por kur depresioni e pershkoi dhe puna e saj e pavarur perfundoi, kampingu i saj u kthyen ne pastrehje. Ne kete fjalim intim, ajo pershkruan eksperiencen e saj te te kthyerit nje nder punetoret e pastrehe te Amerikes.

Marc Koska : 1.3 m arsye për ta rizbuluar shiringën

TEDGlobal 2009

Marc Koska : 1.3 m arsye për ta rizbuluar shiringën

654,389 views

Readability: 3.3


Ripërdorimi i shiringave, shumë e zakonshme në klinikat e financuara ulët, mbyt mbi 1.3 milon cdo vitë.Marc Koska na tregon në lidhje me këtë problem katastrofal global me fakte, foto dhe gjirime me kamera të fshehta.Ai e ndan me neve zgjidhjen e tij, një shiringë e lirë që nuk mund të përdoret 2 herë.

Heny Markram ndërton një tru në një superkompjuter

TEDGlobal 2009

Heny Markram ndërton një tru në një superkompjuter

1,273,505 views

Readability: 3.8


Henry Markram mendon që të fshehtat e mendjes mund të zgjidhen së shpejti. Sëmundjet mendore, kujtesa, perceptimi: janë përbërë nga neurone dhe sinjale elektrike.Henry planifikon të gjej keto neurone me anën e nje superkompjuteri që modelon të gjitha 100,000,000,000,000 synapset e trurit.

David Hanson:Robotët që "shfaqin emocjonë"

TED2009

David Hanson:Robotët që "shfaqin emocjonë"

951,785 views

Readability: 5.2


David Hanson ftyra e robotit duket dhe vepron sikurse e juaja: Ata i njohin dhe i përgjigjen emocjoneve gjithashtu paraqet edhe të vetat. Këtu në një demostrim live të robotit Ajnështajnë ofronë një shikim në të ardhmen ku robotët me të vërtet i mimojnë njerëzit.

Beau Lott: Iluzioni optikal tregon se si ne vështrojmë

TEDGlobal 2009

Beau Lott: Iluzioni optikal tregon se si ne vështrojmë

5,444,247 views

Readability: 2.7


Lojrat me ngjyra të Beau Lotto's vene ne prove veshtrimin tuaj, por ato gjithashty vënë në plan të parë atë që ju nuk mund të shikoni zakonisht: se si truri juaj fuksionon. Kjo pamje e këndëshme në plan të parë e senseve tuaja paraqet se si evolucioni errëson percepsionin se cfar në të vërtet paraqitet në botën që na rrethon.

Davig Logan rreth lidershipit fisnor

TEDxUSC

Davig Logan rreth lidershipit fisnor

1,512,667 views

Readability: 3.3


Ne TEDxUSC, profesori i biznesit, David Logan, flet për pesë lloje të fiseve që njerëzit zakonisht krijojnë - në shkolla, në vende të punës, e edhe në byrot për leje të vozitjes (vetures). Duke kuptuar tendencat tona të përbashkëta fisnore, ne mund të ndihmojnë njëri tjeterin që të bëhemi individ më të mirë.

Misha Glenny heton rrjetet botërore të krimit

TEDGlobal 2009

Misha Glenny heton rrjetet botërore të krimit

971,385 views

Readability: 4.8


Gazetari Misha Glenny hetoi në mënyrë të guximshme për disa vjet rrjetet e krimit të organizuar në mbarë botën. Ky rrjet përbën afërsisht 15% të ekonomisë botërore. Nga mafia Ruse e deri te kartelet gjigante të drogës, burimet e tij nuk përfshijnë vetëm inteligjencën dhe forcat e rendit por edhe kriminelë.

Rebecca Saxe: Si krijohen gjykimet morale ne tru

TEDGlobal 2009

Rebecca Saxe: Si krijohen gjykimet morale ne tru

3,007,987 views

Readability: 3.6


Kuptimi i motiveve, besimeve, ndjenjave te me te dashureve dhe te huajve eshte nje talent i natyrshem per njerezit. Por si e bejme ate? Ketu, Rebecca Saxe ndan me ne punen laboratorike qe zbulon se si truri mendon per mendimet e njerezve te tjere-- dhe i gjykon veprimet e tyre.

Michael Pritchard kthen ujin e pistë në të pijshëm

TEDGlobal 2009

Michael Pritchard kthen ujin e pistë në të pijshëm

3,945,000 views

Readability: 3.4


Një pjesë shumë e madhe e njerezve ne botë nuk ka qasje në ujë të pastër të pijshëm. Inxhinjeri Michael Pritchard bëri diçka në lidhje me këtë -- duke shpikur filterin portativ "Lifesaver", i cili mund të kthejë ujin më të ndytë në ujë të pijshëm brenda disa sekondave. Një demonstrim i mahnitshëm nga TEDGlobal 2009.