TEDCity2.0

Robin Nagle: Što sam otkrila u smeću New Yorka

1,667,869 views

Readability: 3.6


Stanari New Yorka proizvode 11000 tona smeća svaki dan. Svaki dan! Ova zapanjujuća statistika je samo jedan od razloga zašto je Robin Nagle započela istraživački projekt sa gradskim odjelom za Sanitaciju. Šetala je rutama, koristila mehaničke metle, čak i sama vozila kamion za odvoz smeća -- sve kako bi dala odgovor na složeno pitanje koje jednostavno zvuči: tko čisti iza nas?

TEDGlobal 2013

Abha Dawesar: Život u "digitalnom sada"

1,285,708 views

Readability: 3.6


Prije godinu dana nakon uragana Sandy, Abha Dawesar je živjela u odsječenom Manhattan-u, boreći se za struju i mogućnost spajanja na internet. Kao romanopisac, ostala je zatečena slijedećom metaforom: Jesu li naši životi postali fiksirani na digitalnu povezanost, dok propuštamo ono što je stvarno?

TEDGlobal 2013

Xavier Vilalta: Arhitektura kod kuće u svojoj zajednici

1,021,070 views

Readability: 4.1


Kada je TED Fellow Xavier Vilalta bio zadužen za konstrukciju velikog trgovačkog centra u Adis Abebi, uhvatila ga je panika. Drugi centri su predstavljali sve ono što nije volio u suvremenoj arhitekturi: rasipničke tornjeve od stakla kojima treba mnogo energije i čiji dizajn nema baš nikakve veze s Afrikom. U ovom šarmantnom govoru, Vilalta pokazuje kako podržava alternativni pristup: korištenjem prirode, pozivanjem na tradiciju u dizajnu i stvaranjem lijepih, modernih, osebujnih zgrada koje se uklapaju u zajednicu.

TEDxCERN

Gian Giudice: Zašto naš svemir možda visi o niti

1,830,502 views

Readability: 5.1


Najveće iznenađenje povezano s otkrićem Higgsova bozona? To što nije bilo iznenađenja. Gian Giudice uvodi nas u problem teorijske fizike: što ako Higgsovo polje postoji u ultragustom stanju koje bi moglo dovesti do kolapsa svekolike atomske čestice? Giudice domišljato i šarmantno dočarava crnu prognozu - i objašnjava zašto se još ne bismo trebali početi zabrinjavati. (Snimljeno na TEDxCERN-u.)

TEDSalon NY2013

Parus Sehgal: Oda zavisti

2,272,122 views

Readability: 4.2


Što je ljubomora? Što je uzrokuje i zašto je potajno volimo? Parul Sehgal tvrdi da nijedno istraživanje nije uspjelo dočarati "osamljenost, dugovječnost i strašnu zadovoljštinu koju pruža" - nijedno osim fikcije. U ovom elokventnom promišljanju Sehgal prebire po stranicama iz književnosti koje pokazuju kako se ljubomora ne razlikuje previše od potrage za znanjem.

TEDGlobal 2013

Alessandro Acquisti: Zašto je privatnost važna

1,361,318 views

Readability: 4.8


Granica između javnog i privatnog se zamaglila u posljednjem desetljeću, kako na internetu, tako i u stvarnom životu, a Alessandro Acquisti nam objašnjava što to znači i zašto. U govoru koji potiče na razmišljanje, pomalo zastrašujućem, iznosi detalje o nedavnim i tekućim istraživanjima - uključujući i o projektu koji pokazuje kako je lako fotografiju stranca povezati s njihovim osjetljivim osobnim informacijama.

TEDGlobal 2013

Dambisa Moyo: Je li Kina novi model za ekonomije u nastajanju?

2,210,603 views

Readability: 4.8


Razvijeni svijet drži do ideala kapitalizma, demokracije i političkih prava za sve. Oni u tržištima u nastajanju nemaju taj luksuz. U ovom moćnom govoru, ekonomistica Dambisa Moyo ustvrđuje kako si zapad ne može priuštiti odmor na lovorikama i zamišljati da će ga ostali slijepo slijediti. Umjesto toga, drugi je model, utjelovljen u Kini, sve privlačniji. Poziv na političku i ekonomsku suradnju otvorenih nazora u ime mijenjanja svijeta.

TEDGlobal 2013

Michael Porter: Zašto poduzeća mogu biti korisna u rješavanju društvenih problema

1,805,139 views

Readability: 5


Zašto uvijek tražimo da neprofitne organizacije i vlade riješe najveće društvene probleme? Michael Porter priznaje kako je, kao profesor u poslovnoj školi, pristran; ali želi da saslušate njegovu teoriju o dozvoljavanju poduzećima da riješe ogromne probleme poput klimatskih promjena i dostupnosti vode. Zašto? Zato što poduzeća zarađuju na rješavanju problema, ona stvaraju profit - koji omogućava da rešenje problema bude održivo.

TEDGlobal 2013

Michael Sandel: Zašto naš građanski život ne bismo trebali povjeriti tržištima

1,823,965 views

Readability: 3.6


Tijekom zadnja tri desetljeća, pripovjeda Michael Sandel, SAD su sa tržišne ekonomije odlutale u tržišno društvo; istina je da za Amerikance iskustvo zajedničkog građanskog života ovisi o tome koliko imaju novca. (Tri ključna primjera: dostupnost obrazovanja, dostupnost pravde, politički utjecaj.) U ovom govoru i diskusiji publike, Sandel od nas traži da iskreno razmislimo o ovom pitanju: U našoj današnjoj demokraciji, je li previše toga na prodaju?

TEDSalon NY2013

Amy Webb: Kako sam provalila online dating

6,917,884 views

Readability: 3.7


Amy Webb nije imala sreće s vezama preko Interneta. Osobe koje su joj se sviđale nisu joj odgovarale na poruke, a njen je profil privlačio je nezanimljive (i gore). Tako da je, poput svakog ljubitelja podataka, počela izrađivati proračunsku tablicu. Poslušajte priču kako je izanalizirala svoje traganje za partnerom preko Interneta - s frustrirajućim, smiješnim i izazovnim rezultatima.

TEDSalon NY2013

Malcolm Gladwell: Nepoznata priča o Davidu i Golijatu

4,772,356 views

Readability: 3.8


Klasična je to priča o slabijemu: David, mladi pastir naoružan samo praćkom, svladava Golijata, moćnog ratnika. Priča je odavno nadišla svoje biblijske korijene i postala uobičajena izreka za neočekivanu pobjedu. Međutim, propituje Malcolm Gladwell, je li to doista bit priče o Davidu i Golijatu?

TEDxKids@Ambleside

Kevin Breel: Ispovijedi depresivnog komičara

3,898,425 views

Readability: 2.7


Kevin Breel nije izgledao kao depresivno dijete: kapetan tima, prisutan na svakoj zabavi, smiješan i samopouzdan. Međutim, on priča o noći kada je shvatio -- kako bi spasio svoj život -- treba reći četiri jednostavne riječi.

TEDxHousesOfParliament

Onora O'Neill: Što ne razumijemo kad govorimo o povjerenju

1,580,253 views

Readability: 3.5


Povjerenje opada i moramo ga obnoviti. To je najčešći savjet o tome kako svijet učiniti boljim... Međutim, filozofkinja Onora O'Neill kaže da mi uistinu ne razumijemo u potpunosti što predlažemo. Ona preokreće pitanje pokazujući nam tako da su naše tri najčešće predodžbe o povjerenju zapravo pogrešne. (Snimano u TEDxHousesofParliament).

TED2013

Stuart Firestein: Potraga za neznanjem

1,915,249 views

Readability: 3.5


Kako izgleda pravi znanstveni rad? Kako se neuroznanstvenik Stuart Firestein šali: Izgleda puno manje kao znanstvena metoda i puno više kao „prdenje uokolo..u mraku“. U ovom duhovitom govoru, Firestein dolazi do srži znanosti kakva se doista prakticira i predlaže da bismo trebali cijeniti ono što ne znamo – iliti „visokokvalitetno neznanje“ – jednako koliko i ono što znamo.

TEDGlobal 2013

Elizabeth Loftus: Fikcija sjećanja

3,726,166 views

Readability: 4.7


Psihologinja Elizabeth Loftus proučava sjećanja. Preciznije, proučava lažna sjećanja kada se ljudi ili sjećaju stvari koje se nisu dogodile ili ih se sjećaju drugačije nego što su bile. Češće je nego što mislite i Loftus dijeli neke uznemirujuće priče i statistike te podiže bitna etička pitanja kojih bismo se svi trebali sjetiti razmotriti.

TEDGlobal 2013

Benjamin Barber: Zašto bi gradonačelnici trebali vladati svijetom

760,829 views

Readability: 4.6


Često se čini da savezni političari više vole zamrsiti neki čvor negoli rješavati svjetske probleme. Tko onda čini uistinu smione stvari? Gradonačelnici. Politički teoretičar, Benjamin Barber predlaže: Dajmo im više kontrole nad svjetskom politikom! Barber pokazuje kako ti "gradski dečki" rješavaju rastuće probleme u vlastitom dvorištu - a možda i u svijetu.

TEDGlobal 2013

Marla Spivak: Zašto pčele nestaju

2,608,801 views

Readability: 4.2


Pčele medarice su se uspješno održale 50 milijuna godina, u svakoj koloniji 40 do 50.000 jedinki usklađeno u čudesnoj harmoniji. Zašto su onda prije sedam godina kolonije počele masovno izumirati? Marla Spivak otkriva četiri razloga čije uzajamno djelovanje ima tragične posljedice. Ovo nije samo problem radi toga što pčele oprašuju trećinu svjetskih usjeva. Je li moguće da ove čudesne vrste reflektiraju našu budućnost?

TEDGlobal 2013

Apollo Robbins: Umjetnost odvlačenja pažnje

17,952,479 views

Readability: 2.4


Poznat kao jedan od najvećih džepara na svijetu, Apollo Robbins proučava uvrnutosti ljudskog ponašanja dok vam krade sat. U urnebesnoj predstavi, Robbins isprobava ponudu TEDGlobal 2013 publike, pokazujući nam kako mane u našoj percepciji omogućuju krađu novčanika i ostavljanje istoga na vlastitom ramenu, dok vlasnik novčanika toga nije ni svjestan.

TED2013

James Lyne: Svakodnevni cyber zločini -- i što ti možeš poduzeti u vezi toga

1,525,924 views

Readability: 4.7


Na koji način možeš pokupiti zlonamjeran on-line virus, vrstu malwarea koji se omota oko tvojih podataka i izvlači novac s bankovnog računa? To se često događa putem jednostavnih stvari koje svakodnevno radiš bez puno razmišljanja. James Lyne podsjeća da nas ne prati samo NSA nego i sve sofisticiraniji cyber-kriminalci koji iskorištavaju nepouzdani kod, ali i ljudsku prirodu punu povjerenja.

TEDGlobal 2013

Alexa Meade: Vaše tijelo je moje platno

2,738,851 views

Readability: 3.1


Alexa Meade ima inovativan pristup umjetnosti. Za nju to nije život ispunjen skiciranjem i razvlačenjem platna. Umjesto toga, ona odabire temu i onda je slika--doslovno. Prekriva sve u sceni--ljude, stolice, hranu, što god--maskom boje koja oponaša ono što se nalazi ispod. U ovom prosvjetljujućem govoru, Meade nam pokazuje fotografije svojih čudnovatijih rezultata i dijeli s nama novi projekt koji uključuje ljude, boju i mlijeko.

TEDxBoston

Steve Ramirez i Xu Liu: Miš. Laserska zraka. Manipulirano sjećanje.

1,079,591 views

Readability: 4.1


Možemo li promijeniti sadržaj naših sjećanja? To se pitanje, koje zvuči kao znanstvena fantastika, pitaju Steve Ramirez i Xu Liu u njihovom laboratoriju na MIT-u. Ukratko, oni su ispalili lasersku zraku u mozak živog miša kako bi aktivirali i manipulirali njegovim sjećanjem. U ovom neočekivano zanimljivom govoru oni dijele ne samo kako, već i – još važnije – zašto to čine. (Snimljeno na TEDxBostonu)

TEDGlobal 2013

Russell Foster: Zašto spavamo?

6,996,512 views

Readability: 4


Russell Foster je cirkadijani neuroznanstvenik: on proučava cikluse spavanja mozga. I pita: Što znamo o spavanju? Ne mnogo, ispada, za nešto što radimo 1/3 našeg života. U ovom govoru Foster dijeli tri popularne teorije o tome zašto spavamo, razbija neke mitove o tome koliko sna je potrebno u različitim godinama – i ukazuje na neke nove načine kako iskoristiti spavanje kao predviđanje mentalnog zdravlja.

TEDxTokyo

Shigeru Ban: Hitna skloništa napravljena od papira

1,643,599 views

Readability: 4.3


Davno prije nego što je održivost postala alarmantna riječ, arhitekt Shigeru Ban počeo je raditi svoje eksperimente sa ekološki prihvatljivim materijalima kao što su kartonske cijevi i papir. Njegove dojmljive strukture često su namijenjene privremenom smještaju, kako bi pomogli unesrećenima na područjima pogođenim katastrofom kao što je Haiti, Rwanda ili Japan. Ali u puno slučajeva zgrade ostaju kao voljeni dio okoliša dugo nakon što su poslužili svojoj prvotnoj svrsi. (Snimljeno na TEDxTokyo.)

TEDxWarwick

Derek Paravicini i Adam Ockelford: U tonalitetu genija

1,535,844 views

Readability: 3.5


Rođen 3 i pol mjeseca prerano, Derek Paravicini je slijep i ima teški autizam. Ali s apsolutnim sluhom, urođenim talentom i uz mnogo vježbe, postao je priznati pijanist u dobi od 10 godina. Ovdje, njegov dugogodišnji nastavnik klavira, Adam Ockelford, objašnjava jedinstvenu vezu njegovog učenika s glazbom dok Paravicini pokazuje kako je poderao knjigu pravila "Chopsticks". ("Štapići") (Snimljeno na TEDxWarwick.)

TED2013

Saki Mafundikwa: Domišljatost i profinjenost u drevnim afričkim pismima

746,184 views

Readability: 5.6


Od jednostavnih abeceda do tajnih simboličkih jezika - grafički dizajner Saki Mafundikwa ističe brojne oblike pisane komunikacije širom afričkog kontinenta. Ističe tradiciju i naslijeđe utjelovljeno u pisanim riječima i simbolima, te poziva afričke dizajnere da u ovim grafičkim oblicima potraže nova nadahnuća. Sve sažima u svom omiljenom ganskom simbolu, Sankofi, koji znači "Vrati se i ponesi."... ili "Uči iz prošlosti."

TEDxNijmegen

Peter van Manen: Kako utrke Formule 1 mogu pomoći...djeci?

810,745 views

Readability: 3.5


Tijekom utrke formule 1, automobil šalje stotine milijuna podataka u garažu koje se analiziraju i šalju natrag u realnom vremenu. Zašto ne koristiti ovaj detaljan i rigorozan sustav podataka drugdje, kao u dječjim bolnicama? Peter van Manen će nam reći više.

TED2013

Eleanor Longden: Glasovi u mojoj glavi

4,399,449 views

Readability: 5


Prema svim namjerama i svrhama, Eleanor Longden bila je kao svaki drugi student, kretala je na studij s glavom u oblacima i bez ijedne brige na svijetu. Tako je bilo dok glasovi u njenoj glavi nisu počeli govoriti. U početku bezazlen, taj unutarnji pripovijedač postajao je sve više protivnički i diktatorski te joj je pretvarao život u noćnu moru. S dijagnosticiranom shizofrenijom, na lijekovima i na kraju zanemarena od strane sustava koji nije znao kako joj pomoći, Longden priča ovu dirljivu priču o svom višegodišnjem putovanju prema mentalnom zdravlju te postavlja tezu da je kroz učenje kako slušati glasove uspjela preživjeti.

TEDGlobal 2013

Bastian Schaefer: 3D printani jumbo mlažnjak?

1,125,464 views

Readability: 4.6


Dizajner Bastian Schaefer pokazuje špekulativni dizajn za budućnost mlažnjaka, s kosturom inspiriranim snažnim, fleksibilnim, prirodnim oblicima i potrebama svjetske rastuće populacije. Zamislite avion koji je pun svjetla i prostora -- i izgrađen od generičkih dijelova iz 3D printera.

TED@New York

Tania Luna: Kako me cent učinio milijunašicom

1,719,105 views

Readability: 3.1


Kao dijete, a nakon černobilske katastrofe, Tania Luna je napustila svoj dom u Ukrajini kako bi dobila azil u SAD-u. Jednoga dana, na podu utočišta za beskućnike u New Yorku, u kojemu je živjela s obitelji, pronašla je jedan cent. Nikada se kasnije nije osjećala tako bogatom. Razmišljanje o gorko-slatke radostima iz djetinjstva... i kako ih čuvati u mislima.

TEDGlobal 2013

Roberto D'Angelo i Francesca Fedeli: Životna pouka u bolesti djeteta

1,177,750 views

Readability: 3.3


Roberto D'Angelo i Francesca Fedeli vjerovali su da je njihov tek rođeni sin Mario zdrav - Sve dok deset dana kasnije nisu otkrili da je Mario pretrpio perinatalni moždani udar. Suočavajući se s Marijevom nesposobnošću da upravlja lijevom stranom svoga tijela, oni su se pograbili s teškim pitanjima: Hoće li biti "normalan"? Hoće li moći živjeti pun život? Dirljiva priča o roditeljima koji se suočavaju sa svojim strahovima i o tome kako su ih nadvladali.