TED Talks with Macedonian transcript

Бил Давенхол: Вашето здравје зависи од местото на живеење

TEDMED 2009

Бил Давенхол: Вашето здравје зависи од местото на живеење
861,322 views

Каде живеете - тоа влијае на вашето здравје исто колку и исхраната и гените, но не е дел од вашиот здравствен картон. На TEDMED, Бил Давенхол покажува како занемарените гео-локациски податоци (од бројноста на срцевите удари до информации за токсични депонии) може да се искористат од мобилните GPS апликации и да им помогнат на лекарите. Наречете го тоа „гео-медицина“.

Ентони Атала за растење на нови органи

TEDMED 2009

Ентони Атала за растење на нови органи
1,801,853 views

Врвната лабораторија на Ентони Антала одгледува човечки органи - мускули, крвни садови, мочни меури и многу повеќе. На TEDMED, тој прикажува снимка од неговите биоинженери кои работат со направи блиски до научна фантастика, како на пример биореактор сличен на рерна (загревање на 98.6 C) и машина која може да "печати" човечко ткиво.

Дејвид Блеин: Како успеав да го задржам здивот 17 минути

TEDMED 2009

Дејвид Блеин: Како успеав да го задржам здивот 17 минути
19,142,277 views

Во овој личен говор, магионичарот и каскадерот Дејвид Блеин опишува што сè му било потребно за да успее да не дише под вода цели 17 минути - светски рекорд (само една минута помалку од неговиот говор!) - и колку му значи неговата работа честопати опасна по неговиот живот. Предупредување: НЕ го пробувајте ова дома.

Лалитеш Катрагада: Изработка на мапи за борба против катастрофи и градење економија

TEDIndia 2009

Лалитеш Катрагада: Изработка на мапи за борба против катастрофи и градење економија
379,663 views

На почетокот на 2005 година, само 15 % од светот имаше мапи. Ова го отежнува доставувањето на помош после природни катастрофи - и го прикрива економскиот потенцијал на неискористена земја и непознати патишта. Во овој краток говор, Лалитеш Катрагада од Гугл, го прикажува Map Maker, групна алатка за изработка на мапи која луѓето од целата земјина топка ја користат за изработка на мапи на светот.

Киран Бир Сети ги учи децата да преземат одговорност

TEDIndia 2009

Киран Бир Сети ги учи децата да преземат одговорност
1,547,134 views

Киран Бир Сети покажува како нејзиното револуционерно училиште Риверсајд во Индија ги учи децата на најважната животна лекција: Јас можам. Погледнете како нејзините ученици ги земаат локалните проблеми во свои раце, ги водат другите млади луѓе, па дури ги едуцираат и нивните родители.

Ден Бутнер: Како да живеете повеќе од 100 години

TEDxTC

Ден Бутнер: Како да живеете повеќе од 100 години
3,664,993 views

За да го пронајде патот до долг живот и здравје, Ден Бутнер и неговиот тим ги истражуваат "Сините зони" во светот, заедници чии старци со енергичност доживуваат рекордна возраст. На TEDxTC, тој ги споделува деветте заеднички животни навики со кои пргаво ја поминуваат стоттата година.

ВС Рамахандран: Невроните што ја обликуваа цивилизацијата

TEDIndia 2009

ВС Рамахандран: Невроните што ја обликуваа цивилизацијата
2,086,630 views

Неврологот Вилајнар Рамахандран ги објаснува фасцинантните функции на огледалните неврони. Откриени неодамна, овие неврони ни овозможуваат да учиме комплексни социјални односи, а некои од нив ги формираа основите на човечката цивилизација како што ја знаеме денес.

Алексис Оханинан: Како да се биде ѕвезда на социјалните медиуми

TEDIndia 2009

Алексис Оханинан: Како да се биде ѕвезда на социјалните медиуми
2,217,258 views

Во смешни, кратки и експлозивни 4 минути, Алексис Оханиан од Reddit ја раскажува вистинската приказна за тоа како еден кит станал славен на интернет. Лекцијата за госпoдинот Сплеши Пентс (Mister Splashy Pants) е класика за правeњето мемеа и за маркетингот во ерата на Фејсбук.

Стефана Бродбент: Како Интернетот овозможува интимност

TEDGlobal 2009

Стефана Бродбент: Како Интернетот овозможува интимност
1,301,706 views

Ние се грижиме дека чет програмите, смс-ите и Фејсбук ја расипуваат човечката интимност, но истражувањето на Стефана Бродбент покажува колку технологиите за комуникација помагаат за пренесување на љубовта преку бариери како големо растојание и строги правила на работните места.

Имам Фаисал Абдул Рауф: Изгуби го егото, пронајди го сочувството

TEDSalon 2009 Compassion

Имам Фаисал Абдул Рауф: Изгуби го егото, пронајди го сочувството
514,731 views

Имам Фаисал Абдул Рауф ги комбинира предавањата од Куранот, приказните на Руми и примерите од Мухамед и Исус, за да докаже дека постои само една пречка помеѓу секој од нас и апсолутното сочувство - самите ние.

Чимаманда Адичи: опасноста од еднострана приказна

TEDGlobal 2009

Чимаманда Адичи: опасноста од еднострана приказна
17,867,241 views

Животите и културите ни се создадени од повеќе испреплетени приказни. Писателката Чимаманда Адичи ни ја раскажува приказната како си го пронашла автентичниот културолошки глас -- и предупредува дека ако чуеме само една страна од приказната за еден човек или земја, ризикуваме да настане големо недоразбирање. Текстот го преведоа студентите од четврта година од Катедрата за англиски јазик и книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје во декември 2010 г.

Керолин Стил: Како храната ги обликува нашите градови

TEDGlobal 2009

Керолин Стил: Како храната ги обликува нашите градови
1,111,253 views

Во град со големина на Лондон, секојдневно се сервираат 30 милиони оброци. Но, од каде доаѓа сета таа храна? Архитектот Керолин Стил зборува за магијата потребна за секојдневното снабдување со храна на еден град и ни покажува како древните патишта на храната го обликувале модерниот свет.

Стефан Сагмајстер: Моќта на одморот

TEDGlobal 2009

Стефан Сагмајстер: Моќта на одморот
3,240,510 views

Секои седум години, дизајнерот Стефан Сагмајстер го затвора своето студио во Њу Јорк за да направи пауза од една година (сабатикал) за да ја подмлади и освежи креативноста. Тој ги објаснува подзаборавените вредности на одморот и ги прикажува иновативните проекти инспирирани од неговиот престој во Бали.

Евгениј Морозов: Дали интернетот е она од што Орвел се плашеше?

TEDGlobal 2009

Евгениј Морозов: Дали интернетот е она од што Орвел се плашеше?
454,812 views

Членот на TED и новинар Евгениј Морозов го разоткрива она што тој го нарекува „Ајпод либерализам“ - претпоставката дека технолошките иновации секогаш промовираат слобода и демократија - со отрезнувачки примери за тоа како интернетот им помага на опресивните режими да го потиснат бунтот.

Џонатан Зитрен: Интернетот како случајни чинови на љубезност

TEDGlobal 2009

Џонатан Зитрен: Интернетот како случајни чинови на љубезност
787,521 views

Мислите дека светот е сè помалку и помалку пријателски настроен? Социјалниот теоретичар Џонатан Зитрен не се согласува со тоа. Тој вели дека интернетот е изграден од милиони чинови на љубезност, љубопитност и доверба.

Бјарке Ингелс: 3 со брзина на светлината раскажани архитектонски приказни

TEDGlobal 2009

Бјарке Ингелс: 3 со брзина на светлината раскажани архитектонски приказни
2,342,011 views

Данскиот архитект Бјарке Ингелс прелетува преку фото/видео искомбинираните прикажни од неговите еко-блескави дизајни. Неговите градби не само што личат на природата -- тие ѝ се однесуваат како природата: го блокираат ветерот, собираат соларна енергија и креираат вџашувачки погледи.

Миша Глени ги истражува глобалните криминални мрежи

TEDGlobal 2009

Миша Глени ги истражува глобалните криминални мрежи
990,465 views

Новинарот Миша Глени повеќе години храбро ги истражува мрежите на организираниот криминал по целиот свет, кој нараснал на проценети 15 % од светската економија. Од руската мафија, до големите картели на дрога, негови извори не се само службеници на известувачките и законодавните служби туку и членови на криминалното милје.

Ерик Гилер демонстрира безжично електрично напојување

TEDGlobal 2009

Ерик Гилер демонстрира безжично електрично напојување
2,166,969 views

Ерик Гилер сака да ги расплетка нашите исплеткани животи со електрична енергија без кабли. Тука, тој зборува што оваа научно-фантастична технологија нуди, и демонстрира најнови откритија од МИТ, ВиТрисити - иновација спремнна за продажба која може наскоро да ги полни вашиот телефон, автомобил, пејсмејкер.

Дан Пинк за необичната наука за мотивацијата

TEDGlobal 2009

Дан Пинк за необичната наука за мотивацијата
22,557,589 views

Аналитичарот на професии Дан Пинк ја испитува енигмата на мотивацијата, започнувајќи со еден факт кој на социјалните научници им е добро познат, но не и на повеќето менаџери: Традиционалните награди не се секогаш ефективни колку што мислиме дека се. Слушнете поучни приказни -- и можеби, еден начин кој ќе не придвижи напред.

Ален де Ботон: Подобра, понежна филозофија на успехот

TEDGlobal 2009

Ален де Ботон: Подобра, понежна филозофија на успехот
7,172,472 views

Ален де Ботон ги испитува нашите идеи за успех и неуспех - и се прашува кои се нашите претпоставки во врска со нив. Дали успехот е секогаш заслужен? Дали е неуспехот? Тој прави елоквентен и досетлив начин да се отиде преку снобизмот за да се најде вистинско задоволство во нашата работа.

Том Вујец за трите начини на кои мозокот создава значење

TED2009

Том Вујец за трите начини на кои мозокот создава значење
1,127,242 views

Дизајнерот на информации Том Вујец зборува за трите области од мозокот што ни помагаат да ги разбереме зборовите, сликите, доживувањата и врските. Во овој краток говор од TEDU тој прашува: „Како најдобро да го искористиме нашиот мозок за подобро да ги разбереме големите идеи?“

Формулата на Артур Бенџамин за промена на математичката едукација

TED2009

Формулата на Артур Бенџамин за промена на математичката едукација
2,496,213 views

Некој секогаш го прашува учителот по математика, „Ќе користиме ли калкулус ви вистинскиот живот?“ и за повеќето од нас , вели Артур Бенџамин , одговорот е не. Тој нуди смел предлог како да ја направи релевантна математичката едукација во дигиталното доба.

Дајана Бенскотер бивш член на култот на црквата за обединување (Муни): Како размислуваат култовите

TED2009

Дајана Бенскотер бивш член на култот на црквата за обединување (Муни): Како размислуваат култовите
1,173,948 views

Дајана Бенскотер зборува за тоа како се придружила кон Мунистите и останала таму пет долги години. Таа ни раскажува од прва рака како изгледаат култовите и екстремистичките движења, и предлага нов начин на размислување за денешните најпроблематични конфликти.

Ричард Ст. Џон "Успехот е континуирано патување"

TED2009

Ричард Ст. Џон "Успехот е континуирано патување"
4,134,647 views

Отворено, типично во негов стил. Ричард Ст. Џон не потсетува дека успехот не е улица во еден правец, туку непрекинато патување. Ја користи сторијата за растот и падот на својот бизнис за да презентира една важна лекција -- кога ќе престанеме да се трудиме - паѓаме.

Роберт Фул: Учиме од опашката на геко

TED2009

Роберт Фул: Учиме од опашката на геко
697,286 views

Биологот Роберт Фул го проучува неверојатниот геко, со супeр лепливи стапала и моќна способност за искачување. Но, забрзаната снимка открива дека гекото поседува еден друг неверојатно изненадувачки талент.

Yann Arthus-Bertrand ја фати Земјата широкоаголно

TED2009

Yann Arthus-Bertrand ја фати Земјата широкоаголно
837,933 views

Во овој сликовит говор, Yann Arthus-Bertrand ги прикажува своите три неодамнешни проекти за хуманоста во нашето живеалиште - вџашувачки фотографии од воздух во серијата „Земјата гледана од птичја перспектива“, лични интервјуа со луѓе од целиот свет во „Другите 6 милиони“, и неговиот сеуште неиздаден филм, „Дом“, кој го документира човечкото влијание на околината со воодушевувачки видеа

Џеј Вокер за светската манија по англискиот јазик

TED2009

Џеј Вокер за светската манија по англискиот јазик
4,585,112 views

Џеј Вокер објаснува зошто две милијарди луѓе во светот сакаат да учат англиски јазик. Споделува фотографии и аудио клипови што предизвикуваат морници од илјадници кинески ученици кои го вежбаат англискиот - „вториот јазик на светот“.

- Не го јадете манчмелоуто - вели Јоаким де Посада

TED2009

- Не го јадете манчмелоуто - вели Јоаким де Посада
3,171,020 views

Во својот краток говор од TED U, Јоаким де Посада споделува значаен експеримент за одложена награда и како тоа може да го предвиди идниот успех. Проследено со драгоцено видео со деца кои даваат сѐ од себе да не го изедат манчмелоуто.

Ив Бехаровиот наелектризиран дизајн на моторцикли

TED2009

Ив Бехаровиот наелектризиран дизајн на моторцикли
573,996 views

Ив Бехар и Форест Норт го откриваат Mission One, модерен, моќен електричен моторцикл. Споделуваат слајдови од далечни (но сепак слични) детства кои покажуваат како соработката го иницирала нивното пријателство -- и заеднички сништа.

Сет Годин за племињата кои ги водиме.

TED2009

Сет Годин за племињата кои ги водиме.
2,193,997 views

Сет Годин расправа за интернетот кој го прекратил мас-маркетингот и оживеал една социјална заедница од далечното минато: племињата. Базирано на заеднички идеи и вредности, племињата на обичните луѓе им даваат моќ за водство и правење промени. Тој и нè поттикнува на тоа.