Џонатан Хајдт за моралните корени на либералите и конзервативците

TED2008

Џонатан Хајдт за моралните корени на либералите и конзервативците

3,176,897 views

Readability: 4.2


Психологот Џонатан Хајдт ги проучува петте морални вредности кои ја формираат основата на нашите политички избори, без разлика дали сме од левицата, десницата или центарот. Во неговиот разоткривачки говор, тој ги потенцира моралните вредности кои и либералите и конзервативците тежнеат да ги почитуваат најмногу.

Јан Данбар зборува за „другарска“ дресура за кучиња

EG 2007

Јан Данбар зборува за „другарска“ дресура за кучиња

1,078,513 views

Readability: 2.9


Дресерот Јан Данбар, при своето излагање на конференцијата на Собирот на забавната индустрија (Entertainment Gathering) во 2007 година, не тера да пробаме да го видиме светот низ очите на нашите сакани кучиња. Гледајќи од перспективата на нашите миленичиња, можеме да им ја зацврстиме нивната љубов и доверба. Но, ова е порака која со својата резонанца стигнува и многу подалеку од светот на животните.

Били Грахам за технологијата, верата и страдањето

TED1998

Били Грахам за технологијата, верата и страдањето

1,954,027 views

Readability: 3.6


Обраќајќи се на TED во 1998, отец Били Грахам се восхитува на моќта на технологијата во подобрувањето на животот и менувањето на светот - но вели дека крајот на злото, страдањето и смртта ќе дојде дури откако светот ќе го прифати Христос. Еден легендарен говор од архивите на TED.

Нели МекКеј ја пее Клони

TED2008

Нели МекКеј ја пее Клони

762,234 views

Readability: 4.3


Пеачката и текстописец Нели МекКеј ја изведува полусериозната песна Клони -- за создавањето на најдобриот сопатник.

Бенџамин Зандер зборува за музиката и страста

TED2008

Бенџамин Зандер зборува за музиката и страста

10,573,260 views

Readability: 2.5


Бенџамин Зандер има две заразни пасии: класичната музика и желбата да ни помогне да ја откриеме нашата скриена љубов кон неа, а со тоа и љубовта кон новите можности, новите искуства и новите врски.

Адам Гросер и неговиот одржлив фрижидер

TED2007

Адам Гросер и неговиот одржлив фрижидер

894,805 views

Readability: 3.9


Адам Гросер зборува за проект за изградба на ладилник кој работи без напојување, и испорака на оваа важна алатка до селата и клиниките низ целиот свет. Со преработување на стара технологија, тој успеал да измисли систем кој функционира.

Мури Гел-Ман за предокот на јазикот.

TED2007

Мури Гел-Ман за предокот на јазикот.

861,530 views

Readability: 3.6


По говорот на TED2007 за елеганцијата во физиката, воодушевувачкиот Мури Гел-Манн, ни дава краток преглед на уште еден негов страствен интерес: наоѓањето на заеднички предци кај нашите модерни јазици.

Дин Орниш вели дека вашите гени не се и ваша судбина

TED2008

Дин Орниш вели дека вашите гени не се и ваша судбина

1,535,165 views

Readability: 4.5


Дин Орниш ги споделува новите истражувања кои покажуваат како присвојувањето на нов животен стил може да влијае врз една личност на генетско ниво. На пример, тој вели дека кога живеете здрав живот, јадете подобро, вежбате и сакате повеќе, вашите мочочни клетки се зголемуваат.

Џони Ли прикажува хакови со далечинскиот управувач Wii

TED2008

Џони Ли прикажува хакови со далечинскиот управувач Wii

5,621,904 views

Readability: 4.3


Градејќи софистицирани едукативни алатки од евтини делови, Џони Ли ги прикажува своите кул хакови со далечинскиот управувач Wii, со што контролерот за играње од 40 долари се претвора во дигитална табла, екран на допир и три-де прикажувач кој може да се постави на глава.

Моќниот удар на увид на Џил Болти

TED2008

Моќниот удар на увид на Џил Болти

23,035,698 views

Readability: 3.7


Џил Болти се здоби со можност за научно истражување од прва рака: таа доживеала мозочен удар и гледала како нејзините мозочни функции - движење, говор, свесност - се гасат една по една. Неверојатна приказна.

Мистериозната кутија на Џеј Џеј Абрамс

TED2007

Мистериозната кутија на Џеј Џеј Абрамс

3,735,965 views

Readability: 3.1


Џеј Џеј Абрамс ни ја раскажува неговата љубов кон неоткриените мистерии - пасија која е очигледна во неговите филмови и ТВ серии, вклучувајќи ги Cloverfield, Lost и Alias -- уште од неговите магични почетоци.

Лакшми Пратури: Изгубената уметност на пишувањето писма

TED2007

Лакшми Пратури: Изгубената уметност на пишувањето писма

617,753 views

Readability: 3.8


Лакшми Пратури се сеќава на изгубената уметност на пишувањето писма и споделува неколку забелешки кои ги има напишано нејзиниот татко пред да почине. Нејзиниот краток, но топол говор може и Вас, исто така, да Ве инспирира повторно да почнете да пишувате со пенкало на хартија.

Артур Бенџамин прави „Матемагија“

TED2005

Артур Бенџамин прави „Матемагија“

8,783,192 views

Readability: 3.2


Во овој енергичен настап, Артур Бенџамин се обидува да биде побрз од дигитронот при пресметувањето на квадрат од трицифрени броеви, да реши исклучително тешки равенки во глава и да погоди неколку родендени. Како го прави тоа? Тој ќе ви каже.

Хуан Енрике сака да расте енергија

TEDSalon 2007 Hot Science

Хуан Енрике сака да расте енергија

1,139,837 views

Readability: 3.9


Хуан Енрике ги предизвикува нашата дефиниција за биоенергија. Нафта, јаглен, природен гас и други јаглеводороди не се хемиски туку биолошки производи, базирани на растителна материја -- што значи дека можеме и да ги засадиме и одгледуваме. Нашиот комплетен пристап кон горивата, тој вели, треба да се смени.

 Матијè Рикард за навиките кои носат среќа

TED2004

Матијè Рикард за навиките кои носат среќа

8,157,485 views

Readability: 3.8


Што е среќата, и како сите ние да дојдеме барем малку до нејзе? Биохемичарот кој се преобрати во Будистички свештеник Matthieu Ricard (Матијè Рикард) вели дека можеме да го вежбаме нашиот ум на навиките за добросостојба, и да создадеме вистинско чувство на смиреност и исполнетост.

Елени Габре - Мадин за Етиопијската економија

TEDGlobal 2007

Елени Габре - Мадин за Етиопијската економија

646,653 views

Readability: 5


Економистката Елени Габре-Мадин ја опишува својата амбициозна визија за формирање на првата берза на стоки во Етиопија. Нејзиниот план би креирал богатство за Етиопија, би го минимизирал ризикот за земјоделците и би ја претворил земјата која сега е најголем примател на помош во храна, во земја која ќе стане регионален извозник на храна.

Керолин Порко нè носи на Сатурн

TED2007

Керолин Порко нè носи на Сатурн

2,784,157 views

Readability: 4.5


Планетарниот научник Керолин Порко покажува фотографии од патувањето на Касини до Сатурн, фокусирајќи се на неговата најголема месечина, Титан, и замрзнатиот Енцелад, кој како да исфрла млазеви од мраз.

Стивен Пинкер за јазикот и мислата

TEDGlobal 2005

Стивен Пинкер за јазикот и мислата

2,168,697 views

Readability: 5.2


Во ексклузивно интервју за промоција на новата книга „Како мислиме“, Стивен Пинкер го разгледува начинот на кој јазикот го изразува она што го мислиме и како со зборовите што ги избираме кажуваме многу повеќе од она што сме го наумиле.

Стивен Пинкер за митот за насилството

TED2007

Стивен Пинкер за митот за насилството

2,515,165 views

Readability: 5


Стивен Пинкер го анализира опаѓањето на насилството од библиско време до денешницата и тврди дека, иако навидум нелогично или дури опсцено заради Ирак и Дарфур, ние живееме во најмирниот период во историјата на постоењето на нашиот вид.

Алисон Хант добива (нов) колк

TED2007

Алисон Хант добива (нов) колк

608,607 views

Readability: 3.2


Кога Алисон Хант открила дека ѝ е потребен нов колк, а и дека Канадскиот национален систем за здравствена заштита бара од неа да помине скоро 2 години на листата на чекање (и со болки), ги зела работите во свои раце.

Ривс за четири наутро.

TED2007

Ривс за четири наутро.

3,831,263 views

Readability: 4


Поетот Ривис раскажува лирично оригами, виткајќи ја историјата во серија случајни настани кои се однесуваат на тој најчуден час, четири наутро.

Џеф Хокинс: Како науката за мозокот ќе ја промени технологијата на компјутерите

TED2003

Џеф Хокинс: Како науката за мозокот ќе ја промени технологијата на компјутерите

1,478,726 views

Readability: 3.2


Џеф Хокинс, создавачот на Трео, нѐ поттикнува да гледаме на мозокот на еден поинаков начин-да го гледаме, не како брз процесор туку како мемориски систем кој ги зачувува и повторно ги прегледува искуствата кои овозможуваат на интелигентен начин да предвидуваме што ќе се случува понатаму.

Стјуарт Бранд за градови дивоградби

TED2006

Стјуарт Бранд за градови дивоградби

1,012,994 views

Readability: 3.7


Руралните села низ целиот свет се напуштаат, како сто милијарди луѓе се сјатуваат во градовите за да живеат во дивоградби и гета. Стјуарт Бранд вели дека тоа е добра работа. Зошто? Ќе ви требаат 3 минути да дознаете.

Вилијам МекДоноу за дизајнот „од колевка во колевка“

TED2005

Вилијам МекДоноу за дизајнот „од колевка во колевка“

1,590,830 views

Readability: 4.2


Еколошки-ориентираниот архитект и дизајнер Вилијам МекДоноу прашува како би изгледале нашите згради и производи ако дизајнерите ги земат во предвид да бидат „за сите деца, за сите видови, за сите времиња.“

Ден Гилберт: Изненадувачките научни откритија за среќата

TED2004

Ден Гилберт: Изненадувачките научни откритија за среќата

16,232,388 views

Readability: 3.7


Ден Гилберт, автор на книгата Сопнати од Среќата, ја оспорува идејата која вели дека би биле несреќни доколку не го добиеме она што го сакаме. Нашиот "психолошки имун систем" ни овозможува да бидеме навистина среќни дури и кога работите не се одвиваат онака како што сме планирале.