TED Talks with Albanian transcript

Benjamin Zander, mbi muzikën dhe pasionin

TED2008

Benjamin Zander, mbi muzikën dhe pasionin
11,117,639 views

Benjamin Zander ka dy pasione infeksioze: muzikën klasike, dhe të na ndihmoj neve të kuptojmë dashurinë tonë të panjohur për to—dhe për më tepër, dashurinë tonë të pashfaqur për shumë mundësi të reja, përvoja të reja, lidhje të reja.

Frigoriferi Ekologjik i Adam Grosser

TED2007

Frigoriferi Ekologjik i Adam Grosser
900,891 views

Adam Grosser flet mbi projektin e një frigoriferi që punon pa elektricitet dhe mbi shpërndarjen e ketij mjeti kaq vital nëpër klinika dhe fshatra nëpër botë. Duke përdor teknologji të vjetër, ai ka kriju një sistem të ri që funksion.

David Hoffman, rreth humbjes se cdo gjeje

TED2008

David Hoffman, rreth humbjes se cdo gjeje
1,060,586 views

Nente dite perpara TED2008, prodhuesi i filmave David Hoffman humbi pothuajse gjithcka qe kishte ne nje zjarr qe shkaterroi shtepine, zyren, dhe koleksionet e tij prej 30 vjet. Ai riktheher jetes qe per nje cast u be komplet e paster -- dhe shikon perpara.

Murray Gell-Mann flet për paraardhësin e gjuhës

TED2007

Murray Gell-Mann flet për paraardhësin e gjuhës
883,798 views

Pasi foli në TED2007 në lidhje me hijeshinë në fizikë, i mrekullueshmi Murray Gell-Mann jep një vështrim të shpejtë në lidhje me një tjetër temë për të cilën është i pasionuar: gjetjen e paraardhësit të përbashkët të gjuhëve tona moderne.

Dean Ornish thotë se gjenet tuaja nuk janë fati juaj

TED2008

Dean Ornish thotë se gjenet tuaja nuk janë fati juaj
1,641,352 views

Dean Ornish ndan rezultatin e një kërkimi që tregon se përshtatja e një jete të shëndetshme mund të ndikojë deri në nivelin gjenetik të një personi. Në mbrojtje të kësaj, ai thotë se kur ushqehesh më mirë, ushtrohesh dhe dashuron më shumë, qelizat e trurit në të vërtetë fillojnë e rriten.

Alisa Miller shprendanë lajmet për lajmet

TED2008

Alisa Miller shprendanë lajmet për lajmet
2,062,564 views

Alisa Miller, udhëheqse e Radios Publike Internacionale, flet përse -- ne dëshirojmë të dim më teper për boten më shumë se gjdoherë -- media Amerikane faktikisht po tregon më pak grafika dhe mbulushmeri për shtetet.

Johnny Lee demostron Wii hakimin

TED2008

Johnny Lee demostron Wii hakimin
5,664,290 views

Ndërtimi i mjeteve të lira të sofistikura prej pjesve, Johnny Lee demostron telekomanden wii në distanc e cila e shëndrron një kontrollues lojrash 40 dollarësh në një tabel digjitale më multiprekje dhe një ekran 3-D shiques.

Stephen Hawking bene pyetjet te medha per universin

TED2008

Stephen Hawking bene pyetjet te medha per universin
9,959,694 views

Në përputhje me temën e TED2008, profesori Stephen Hawking ben disa pyetje te rëndësishme rreth universit tonë - Si ka filluar universi? Si ka filluar jeta? A jemi vetëm? - Dhe diskuton se si ne do të mund të ju përgjigjemi atyre.

Jakob Trollback rimendonë videon muzikore

TED2007

Jakob Trollback rimendonë videon muzikore
507,238 views

Si do të dukej një video nese ishte drejtuar nga një muzicient, plotësisht si një shprehje e një muzike të mirë, sesa e varur nga një kocent i një filmë bërsi? Dizajneri Jakob Trollback ndanë rezultatet e eksperimentit të tij në këtë form.

Christopher deCharms skanon trurin në kohë reale

TED2008

Christopher deCharms skanon trurin në kohë reale
1,798,250 views

Shpikësi dhe neuroshkencëtari Christopher deCharms tregon një mënyrë të re për të përdorur fMRI (Rezonanca Magnetike Funksionale) për të vizualizuar aktivitetin celebral (emocionet, lëvizjen trupore, dhimbjet) në momentin e përjetimit të tyre. Me pak fjalë, mund të shikojmë atë që ndjejmë.

Karen Armstrong thotë dëshirën e saj për çmimin e TED-it: Karta e Mëshirës.

TED2008

Karen Armstrong thotë dëshirën e saj për çmimin e TED-it: Karta e Mëshirës.
1,578,942 views

Njerëzit dëshirojnë të jenë fetarë, thote studjuesja Karen Armstrong; Ne duhet të veprojmë për të ndihmuar në transformimin e fesë në një forcë harmonie. Ajo i kerkon komunitetit të TED-it ta ndihmojë në ndertimin e Kartës së Mëshirës, për të ndihmuar në rivendosjen e Regullit të Artë si një doktrinë fetare qëndrore botërore.

Jill Bolte Taylor: Njohja e vetëvetës përmes sulmit në tru

TED2008

Jill Bolte Taylor: Njohja e vetëvetës përmes sulmit në tru
23,572,878 views

Jill Bolte Taylor-it ju dha një mundësi studimi shkencor që pak studiues të trurit do ta dëshironin: pati një sulm të rëndë në tru, dhe mundi të vrojtonte se si funksionet e trurit të saj: lëvizja, të folurit, vetëdija iu fikën një nga një. Një histori mahnitëse.

Steve Jurvetson në modeline e raketave

TED2007

Steve Jurvetson në modeline e raketave
435,155 views

Njëriu i parasë Steve Jurvetson hip në shkallët e TED-it për të ndarë me ne hobit e tij të mahnitëshem. Duke i lëshuar modelet e raketave ai tregon disa fotografi shumë speciale dhe spektakulare për publikun.

Josef Lekuton tregon një alegori për Kenia-n

TEDGlobal 2007

Josef Lekuton tregon një alegori për Kenia-n
213,850 views

Josef Lekuton, anëtar i Parlamentit të Kenias, fillon me historinë e shkollimit të tij të shquar, dhe pastaj jep një alegori se si mund të zhvillohet Afrika. Mesazhi i tij i shpresës kurrë s'ka qenë më i përshtatshëm e me kohë se sa tani.

Eve Ensler flet mbi sigurinë

TEDGlobal 2005

Eve Ensler flet mbi sigurinë
1,157,584 views

Shkrimtarja Eve Ensler hulumton nevojën tonë moderne për siguri - dhe përse kjo na bën më pak të sigurtë. Dëgjoni këto histori frymëzuese dhe shpirtcopëtuese të grave që janë bërë shkak për ndryshim.

Lakshmi Pratury për të shkruarit e letrave

TED2007

Lakshmi Pratury për të shkruarit e letrave
651,475 views

Lakshmi Pratury kujton artin e humbur të të shkruarit të letrave dhe tregon për një sërë shënimesh që i ati ia la përpara vdekjes. Fjala e saj e shkurtër, por e ndjerë, mund t'ju frymëzojë edhe ju t'i mëshoni penës mbi letër.

David Pogue: Luftrat e muzikes

TED2007

David Pogue: Luftrat e muzikes
652,232 views

Gazetari i artikujve mbi teknologjine ne New York Times performon ne nje mini popuri satirike ne lidhje me iTunes dhe luften e shkarkimeve te muzikes, duke marre hua disa tinguj nga Sonny, Cher dhe Village People.

Levizjet magjike te Kenichi Ebina

TED2007

Levizjet magjike te Kenichi Ebina
1,801,977 views

Kenichi Ebina leviz trupin e tij ne nje menyre e cila shfaq te sfidoj limitet e dhena nga skeleti njerezore. Ai kombinon brekdencin dhe hip-hopin me mimine duke perdorur levizjet te cilat jane te njekohesisht te sakta dhe precize.

Steven Pinker mbi gjuhen dhe mendimin

TEDGlobal 2005

Steven Pinker mbi gjuhen dhe mendimin
2,243,795 views

Ne nje permbledhje ekskluzive te librit Lënda e Mendimit, Steven Pinker veshtron gjuhen se si ajo shpreh se cka zhvillohet ne trurin tone-- dhe se si fjalet qe ne perdorim kumtojne me shume kuptim se sa ne mendojme.

Steven Pinker mbi mitin e dhunës

TED2007

Steven Pinker mbi mitin e dhunës
2,629,645 views

Steven Pinker harton rënien e dhunës nga koha e Bibles deri ne kohërat e sotme, dhe argumenton se, ndonëse mund të duket e pa logjikshme dhe e pahijshme duke marrur parasysh Irakun dhe Dafurin, ne jemi duke jetuar në kohën më të qetë të ekzistencës së species sonë.

Hans Rosling zbulon njohuri të reja lidhur me varfërinë

TED2007

Hans Rosling zbulon njohuri të reja lidhur me varfërinë
3,483,701 views

Hulumtuesi Hans Rosling përdor veglat e tij të bukura për prezentim të të dhënave për të treguar se shtetet po nxjerrin veten nga varfëria. Ai demonstron Rrugën e Dollarit, duke i krahasuar amvisnitë me nivele të ndryshme të të ardhurave në mbarë botën. Mandej bën diçka krejtësisht të mahnitshme.

Stephen Lawler tregon Token virtuale të Mikrosoftit

TED2007

Stephen Lawler tregon Token virtuale të Mikrosoftit
322,773 views

Stephen Lawler nga Mikrosoftit jepë një prezentim rrethë tokës virtuale, duke lëvizur poshtë dhe lartë nepër qytete hipër reale ku me një pamje të supër joshëse që e siell në fokus të mrekullueshem imësirat më të vogla të cilave ju nevoitet një shumë e madhe e të dhënave për ta vë në funksion atë.