TED Talks with Albanian transcript

Sergey Brin dhe Larry Page flasin për Google

TED2004

Sergey Brin dhe Larry Page flasin për Google
1,604,839 views

Bashkëthemeluesit e Google-së Larry Page dhe Sergey Brin ofrojnë një shikim brenda makinës së Google, duke ndarë me ne patentat ndërkombëtarë të kërkimit, filantropinë e fondacionit të Google-së, dedikimin e kompanisë dhe kënaqësinë e punëtorëve.

Thomas Dolby dhe Rachelle Garniez

TED2004

Thomas Dolby dhe Rachelle Garniez
470,643 views

Duke luajtur me nje vokal dhe akorde te pa para këngetari Rachell Garnieze, Bendi i TED-it --- i përber nga Thomas Dolby në tastier -- shfaqë këtë rendiment të bukur nga Edith Piaf të quajtur " La vie en Rose."

Riçard Dokins mbi ateizmin luftarak

TED2002

Riçard Dokins mbi ateizmin luftarak
4,740,830 views

Riçard Dokins iu bën thirrje gjithë ateistëve të shpallin hapur qëndrimin e tyre – dhe të luftojnë kundër ndërhyrjes së kishës në politikë dhe shkencë. Ja një leksion i tronditës, gjithë humor, e forcë.

Dan Gilbert pyet, Pse jemi te lumtur?

TED2004

Dan Gilbert pyet, Pse jemi te lumtur?
16,762,425 views

Dan Gilbert, autori i librit Te Gjesh Lumturine "Pa Dashje", kundershton idene se lumturia qendron ne arritjen e asaj cka deshirojme. "Sistemi yne imuno-psiqik" na mundeson te jemi vertet te lumtur edhe kur gjerat nuk shkojne sic i kishim parashikuar.

Përgjigja e Dan Denet ndaj Rik Uorren.

TED2006

Përgjigja e Dan Denet ndaj Rik Uorren.
2,981,057 views

Filosofi Dan Denet bën thirrje që feja - të gjitha fetë - të jepen mësim në shkolla, në mënyrë që të kuptohet natyra e saj si dukuri natyrore. Pastaj i kthehet "Jeta e Diktuar nga Qëllimi", duke hedhur poshtë pretendimin se, që të jesh i moralshëm duhet të mohosh evolucionin.

Barry Schwartz mbi paradoksin e zgjedhjes

TEDGlobal 2005

Barry Schwartz mbi paradoksin e zgjedhjes
12,333,371 views

Psikology Barry Schwartz fut në fokus dogmën qëndrore të shoqërive perëndimore: lirinë e zgjedhjes. Sipas vlerësimit të Schwartz, në vend që të na bëjë më të lirë, zgjedhja na ka bërë më të paralizuar, më pak të lumtur dhe më pak të kwnaqur.

Dean Kamen: Luke, një krah i ri proteze per ushtaret

TED2007

Dean Kamen: Luke, një krah i ri proteze per ushtaret
1,765,795 views

Shpikesi Dean Kamen paraqet krahun e ri protezë, qe ai është duke zhvilluar me kërkesë të Departamentit Amerikan të Mbrojtjes. Përkushtimi i tij për te përdorur teknologji që zgjidhin probleme duke nderuar shpirtin e njeriut nuk ka qenë kurre më i qartë.

Rick Warren flet për qëllimin e jetës

TED2006

Rick Warren flet për qëllimin e jetës
3,612,032 views

Pastori Rick Warren, autor i Jeta e Udhëhequr nga Qellimi (The Purpose-Driven Life), reflekton në krizat e tij të qëllimit të cilat filluan kur libri kishte sukses. Ai e shpjegon besimin e tij që synimi i Zotit është që secili prej nesh të përdore talentet e tij/saj për të krijuar diç të mirë në ketë botë.

8 sekretet e suksesit të Richard St. John

TED2005

8 sekretet e suksesit të Richard St. John
13,005,720 views

Pse njerëzit janë të suksesshëm? Për shkak se janë të zgjuar? Apo janë me fat? Asnjëra. Analisti Richard St. John përmbledh intervistat përgjat viteve në një prezantim 3-minutësh mbi sekretet e vërteta të suksesit.

Cameron Sinclair mbi arkitekturën me burim të hapur

TED2006

Cameron Sinclair mbi arkitekturën me burim të hapur
1,279,339 views

Gjatë marrjes së Çmimit TED të 2006, Cameron Sinclair tregon se si projektues e arkitektë të flaktë mund t'i përgjigjen krizës botërore të banimit. Ai shpalos dëshirën e tij të Çmimit TED për një rrjet që të përmirësojë kushtet e jetesës mbarë botës përmes projektimit në bashkëpunim.

Stefan Sagmeister shpjegon dizenjimin e lumtur.

TED2004

Stefan Sagmeister shpjegon dizenjimin e lumtur.
2,014,339 views

Dizenjatori grafik Stefan Sagmeisten e merr publikun në një udhetim kurreshtar të momenteve të jetës që e bëjnë atë të lumtur. Ai tregon se sa prej këtyre momenteve kanë të bëjnë me dizenjim të mirë.

Rives kontrollon internetin

TEDSalon 2006

Rives kontrollon internetin
1,981,499 views

Sa poetë mund të fusin eBay-in, Friendster-in dhe Monster.com në një poemë të vetme e gjatë 3 minuta dhe shumë e brohoritur nga publiku? Argëtohuni me talentin unik të RIves.

Kevin Kelly: Si evoluon teknologjia

TED2005

Kevin Kelly: Si evoluon teknologjia
1,888,338 views

Entuziasti i teknologjisë Kevin Kelly pyet "Çfarë do teknologjia?" dhe zbulon se lëvizja e saj drejt kudogjendjes dhe ndërlikimit është pothuajse e njëjtë me evolucionin e jetës.

Helen Fisher na tregon pse dashurojmë, tradhtojmë

TED2006

Helen Fisher na tregon pse dashurojmë, tradhtojmë
10,402,526 views

Antropologia Helen Fisher trajton një temë me kleçka -- dashurinë –- dhe shpjegon evolucionin e saj, bazat biokimike dhe rëndësinë shoqërore të saj. E mbyll me një sinjalizim rreth mundësisë potenciale shkatërruese që abuzimi me antidepresantët mban brenda.

Dean Ornish në mbytjen e dijetes botërore

TED2006

Dean Ornish në mbytjen e dijetes botërore
2,545,585 views

Ndaloni duart e juaja mbi HIV-in, kanceri dhe gripin avian. Sëmundjet kardiovaskulare mbysinë më shumë njërez sesa të gjitha tjerat së bashku --- dhe shumicën e rasteve është e mbrotshme. Dr. Dean Ornish sqaronë se si të ndryshojmë shprehinë tonë te hasë e cila do të na mbron jetën tonë.

Al Gore flet mbi shmangjen e krizes klimatike

TED2006

Al Gore flet mbi shmangjen e krizes klimatike
3,347,222 views

Me të njëjtën njerëzi dhe humor si tek Një e Vërtetë e Papërshtatshme, Al Gore paraqet 15 mënyrat me të cilat individët mund ti pergjigjen menjehere ndryshimit të klimës, duke filluar që prej blejres se nje makine hibrid deri tek shpikja e nje "marke" te re per ngrohjen globale.