Eli Pariser: Kujdes nga "flluska filtrash" online

TED2011

Eli Pariser: Kujdes nga "flluska filtrash" online

4,416,264 views

Readability: 3.9


Teksa kompanitë web rreken të personalizojnë shërbimet e tyre (përfshi këtu lajmet dhe përfundimet e kërkimeve) sipas shijes së secilit prej nesh, kjo ka një pasojë të pamenduar e të rrezikshme: Ngecim brenda një "flluske filtrash" dhe nuk kemi kontakt me informacione që do të vinin në pikëpyetje ose do të zgjeronin pikëpamjet tona. Eli Pariser shprehet fuqishëm që kjo në fund do të dalë e dëmshme për ne dhe e dëmshme për demokracinë.

Selman Khan: Le t'i përdorim videot për ta përmirësuar edukimin

TED2011

Selman Khan: Le t'i përdorim videot për ta përmirësuar edukimin

4,943,808 views

Readability: 3.7


Selman Khan flet se si dhe përse e krijoi të mrekullueshmën Khan Academy, një seri me strukturë të kujdesëshme të videove që ofron një korrikulum në matematikë dhe tani edhe në lëndet tjera. Ai shfaq fuqinë e detyrave interaktive, dhe u bën thirrje mësuesve ta kthejnë mbapshtë skriptën e klasave tradicionale-- t'iu japin nxënësve video për t'i shikuar në shtëpi dhe të bëjnë detyra në klasë me mësuesin duke iu ndihmuar.

Antoni Atala: Të printosh një veshkë njerëzore

TED2011

Antoni Atala: Të printosh një veshkë njerëzore

2,887,705 views

Readability: 4.1


Kirurgu Antoni Atala demonstron një eksperiment në etap të hershëm që mundet një ditë të zgjidhi përfundimisht problemin e donacionit të organeve: një printer 3D që përdor qeliza të gjalla për të krijuar një veshkë të transplantueshme. Në sajë të përdorimit të një teknologjie të ngjashme, pacienti i ri i Dr. Atalës, Luke Masella, përftoi një fshikëz urine përpara 10 vjetëve; do ta takojmë mbi skenë.

Bill Gates: Bugjeti shtetror po dëmton shkollat në Amerikë

TED2011

Bill Gates: Bugjeti shtetror po dëmton shkollat në Amerikë

1,945,633 views

Readability: 3.7


Sistemi shkollorë Amerikan është themeluar nga 50 shtete. Në këtë bised të zjarrt, Bill Gates thotë se bugjeti është duke u shkurtuar me disa trike financjare të cilat po e shkatrrojnë sistemin shendetësor dhe pensionet të barazuar me një deficit -- me financimin e edukimit deri në bugjetin e fundit.

Wael Ghonim: Mbi revolucionin Egjiptian

TED2011

Wael Ghonim: Mbi revolucionin Egjiptian

970,504 views

Readability: 3.6


Wael Ghonim eshte ekzekutiv i kompanise Google dhe nder te paret qe ka inkurajuar revolucionin demokratik ne Egjipt...me ndihmen e nje faqe te krijuar ne Facebook ne ndere te nje viktime te dhunes se regjimit. Duke folur tek TEDxCairo, ai spjegon zhvillimin e historise se dy muajve te kaluar, atehere kur Egjiptianet e zakonshem deshmuan se "fuqia e popullit eshte me e forte sesa njerezit neper pozita te fuqishme."

Dëshira e JR për Çmimin TED: Përdor artin për ta transformuar botën

TED2011

Dëshira e JR për Çmimin TED: Përdor artin për ta transformuar botën

2,800,816 views

Readability: 3.2


JR, një artist rruge gjysëm-anonim francez, përdor aparatin e tij për t’i treguar botës fytyrën e saj të vërtetë, duke vendosur fotografi të fytyrave të njerëzve nëpër piktura masive. Në TED2011, ai shprehi dëshirën e guximshme të tij për Çmimin TED: të përdorim artin për ta transformuar botën. Mësoni më shumë për punën e tij dhe se si ju mund të bëheni pjesë e projektit insideoutproject.net.

Wadah Khanfar: Një moment historik në botën Arabe

TED2011

Wadah Khanfar: Një moment historik në botën Arabe

958,179 views

Readability: 4.6


Ndësa një revolucion demokratik i udhëhequr nga të rinjtë e fuqizuar me teknologji përfshinë botën Arabe, Wadah Khanfar, drejtori i Al Xhazira-s, ndan një pikëpamje thellësisht optimiste në lidhje me atë që po ngjan ne Egjipt, Tunisi, Libi, dhe më tej - në këtë moment të fuqishëm kur njerëzit kanë kuptuar që mund të dalin në rrugë dhe të kërkojnë ndryshimin.

Madeleine Albright: Rreth të qenit grua dhe diplomate

TEDWomen 2010

Madeleine Albright: Rreth të qenit grua dhe diplomate

770,966 views

Readability: 3.4


Ish sekretarja e shtetit të SHBA Madeleine Albright flet troç për politikën dhe diplomacinë, duke promovuar idenë se çështjet e femrave meritojnë një vend në qendër të politikës së jashtme. Larg nga të qenit një çështje "e butë", ajo thotë se çështjet e femrave janë shpesh-herë më të vështirat duke qenë se kanë të bëjnë direkt me jetën dhe vdekjen. Një intervistë e sinqertë dhe e këndshme me Pat Mitchell nga Paley Center.

E ardhmja e biznesit eshte kompanite 'rrjete'

TED@MotorCity

E ardhmja e biznesit eshte kompanite 'rrjete'

736,487 views

Readability: 4


Ne TED@MotorCity, autorja e 'The Mesh' Lisa Gansky flet per te ardhmen e biznesit qe do te fokusohet ne shkembimin e te mirave nga me te ndryshme, si nepermjet dhenieve dhe marrjeve me qera me ane te teknologjise ose me guximshem drejt per drejt me njeri tjetrin. Shembuj te indrustrive qe nga muzika tek makinat na tregojen se sa i jemi afruar kesaj te ardhmjeje 'rrjete'

Patricia Kuhl: Linguistika gjeniale e foshnjeve

TEDxRainier

Patricia Kuhl: Linguistika gjeniale e foshnjeve

2,945,851 views

Readability: 4.2


Tek TEDXRainier, Patricia Kuhl tregon zbulime mahnitëse mbi si foshnjet mësojnë një gjuhë dhe jo një tjetër - duke dëgjuar njerëzit përreth dhe duke "mbledhur të dhëna statistikore" në lidhje me tingujt që duhet të dinë. Eksperimente të zgjuara laboratori (dhe skanime të trurit) shpjegojnë se si foshnjet gjashtë muajshe përdorin arsyetim të sofistikuar që të kuptojnë botën e tyre.

Michael Pawlyn: Gjenialiteti i natyres i përdorur në arkitekturë.

TEDSalon London 2010

Michael Pawlyn: Gjenialiteti i natyres i përdorur në arkitekturë.

1,853,188 views

Readability: 4.9


Si mund të ndërtojnë arkitektët një botë të re të bukurisë të vetqëndrueshme? Duke mësuar nga natyra. Në TEDSalon në Londër, Michael Pawlyn përshkruan tre prirjet e natyrës që mund të transformojnë arkitekturën dhe shoqërinë: efikasitetit radikal të burimeve, sisteme të mbyllura vetrregulluese dhe shfrytëzimin e energjisë diellore.

Nigel March: Si te rregullojme ekuilibrin pune-jete

TEDxSydney

Nigel March: Si te rregullojme ekuilibrin pune-jete

4,203,786 views

Readability: 3.7


Sipas Nigel March, ekuilibrii pune-jete eshte shume i rendesishem per ta lene ne duart e punedhenesit tuaj. Ne TEDxSydney, Marsh tregon nje dite ideale te balancuar midis kohes per familje, kohes personale, dhe produktivitetit - dhe propozon levizjen nxitese se si mund te arrihet.

Suheir Hammad: Poezi lufte, paqeje, femrash dhe pushteti

TEDWomen 2010

Suheir Hammad: Poezi lufte, paqeje, femrash dhe pushteti

683,773 views

Readability: 3.3


Poetja Suheir Hammad reciton dy pjese dritheruese : "Cfare do te bej" dhe "Thyerje (te grupuara)" -- meditim mbi luften e paqen, mbi femrat dhe pushtetin. Prisni per vargun mahnites: Mos u frikeso nga c'ka shperthyer. Nese te duhet, frikesohu nga e pashperthyera.

Johanna Blakley: Mediat sociale dhe fundi i gjinisë

TEDWomen 2010

Johanna Blakley: Mediat sociale dhe fundi i gjinisë

1,369,800 views

Readability: 4.7


Mediat dhe kompanitë reklamuese ende përdorin demografitë e njëjta të vjetra për të kuptuar audiencat, por ata janë duke u bërë gjithnjë e më vështirë për t'u gjetur në internet, thotë studiuesja e mediave Johanna Blakley. Derisa mediat sociale po rriten më shumë se mediat tradicionale, dhe gratë përdoruese tejkalojnë burrat, Blakley shpjegon se çfarë ndryshime priten në të ardhmen për mediat.

Dale Dougherty: Ne jemi krijues

TED@MotorCity

Dale Dougherty: Ne jemi krijues

766,691 views

Readability: 3.5


Amerika është ndërtuar nga krijuesit -- kurreshtar , entuziast , amatore, shpikësa të cilët me prirje të pazakont shëndritën të gjitha industritë e reja.Tek TED@MotorCity, publicisti i revistës "MAKE" , Dale Dougherty thotë se ne të gjithë jemi krijues në zemër dhe tregon paisjet e reja që mund të punojnë me to siç janë "Arduinos" , "3D Printeret" e lejueshem si dhe "DIY Satelitet".

Martin Jacques: Ta kuptojmë zhvillimin e Kinës

TEDSalon London 2010

Martin Jacques: Ta kuptojmë zhvillimin e Kinës

2,873,865 views

Readability: 4


Duke folur tek TED Salon në Londër, ekonomisti Martin Jacques pyet: Si mund ta kuptojmë Kinën dhe zhvillimin e saj fenomenale? Autori i librit “Kur Kina do ta sundojë botën,” ekzaminon pse Perëndimi shpesh është në mëdyshje rreth ngritjes së fuqisë së ekonomisë kineze, dhe ofron tre fakte për të kuptuar se çfarë është Kina dhe çfarë do të bëhet.

Amber Case: Tani jemi të gjithë cyborg (organizma hibrid natyror-artificial)

TEDWomen 2010

Amber Case: Tani jemi të gjithë cyborg (organizma hibrid natyror-artificial)

1,627,409 views

Readability: 3.5


Teknologjia po na zhvillon, thotë Amber Case, ndërkohë që shndërrohemi në homo sapiens të fiksuar para ekranit dhe klikimit të butonave. i klikuar version të ri njeriu. Ne tani mbështetemi në "trurin e jashtëm" (celularët dhe kompjuterat) për të komunikuar, mos harroni, madje edhe jetuar jetë të dyta. Por këto makina në fund të fundit a na lidhin me njëri-tjetrin apo na pushtojnë? Case na ofron informacion për t'u habitur mbi veten tonë hibride cyborg.

Jody Williams: Një vizion realist për paqen në botë

TEDWomen 2010

Jody Williams: Një vizion realist për paqen në botë

747,044 views

Readability: 3.3


Fituesja e çmimit Nobel për Paqe, Jody Williams, sjell dashuri pa kompromis për ëndrrën e paqes në botë, me vështrimin e saj të mprehtë në lidhje me atë se çfarë do të thotë fjala "paqe". Ajo po ashtu sjell tregime të thella në lidhje me ata që i dedikohen mundimit kreativ dhe sakrificës për paqe.

Arianna Huffington: Si te kesh sukses? Fle me shume

TEDWomen 2010

Arianna Huffington: Si te kesh sukses? Fle me shume

4,738,320 views

Readability: 3


Ne kete fjalim te shkurter, Arianna Huffington ndane me ne nje ide te vogel qe mund te zgjoje idete e medha: fuqine e nje gjumi te mire nate. Ne vend qe te ankohemi per deficite gjumi, ajo na nxit qe ti mbyllim syte dhe ta shohim fotografine e madhe: Ne mund te fleme per te rritur produktivitetin dhe gezimin-dhe vendimarrjen me te mencur.

Barry Schwartz: Te perdorim zgjuarsine praktike

TEDSalon NY2011

Barry Schwartz: Te perdorim zgjuarsine praktike

1,025,044 views

Readability: 3.9


Ne nje diskutim intim, Barry Schwartz zhbiron ne pyetjen "Si mund te bejme gjene e duhur?" Me ndihme nga kolegu Kenneth Sharpe, ai tregon histori qe ilustrojne diferencen midis te vepruarit sipas rregullave dhe zgjedhjes se vendimeve duke perdorur zgjuarsine.

Brene Brown: Fuqia e cënueshmërisë

TEDxHouston

Brene Brown: Fuqia e cënueshmërisë

37,041,854 views

Readability: 3.4


Brene Brown studion lidhjet njerëzore -- aftësinë tonë për të qenë të ndjeshëm, për përkatësi, për dashuri. Gjatë një prezantimi pikant e me nota humori në TEDxHouston, Brene ndan me publikun një përfundim të rëndësishëm të kërkimeve të saj, atë fenomen që e dërgoi Brene në një rrugëtim personal për të njohur veten dhe kuptuar njerëzimin në të njëjtën kohë. Një fjalim për t'u ndarë.

Sheryl Sandberg: Pse kemi kaq pak gra lidere

TEDWomen 2010

Sheryl Sandberg: Pse kemi kaq pak gra lidere

8,635,237 views

Readability: 2.9


Zyrtarja kryesore e operacioneve (COO) e Facebook, Sheryl Sandberg, hulumton se pse një përqindje më e vogël e grave sesa e mashkujve arrijnë në maje të profesionit të tyre -- dhe ofron tri këshilla shumë të fuqishme për gratë që mëtojnë kreun.

Ken Robinson: Changing education paradigms

RSA Animate

Ken Robinson: Changing education paradigms

2,021,536 views

Readability: 0

No Transcript

In this talk from RSA Animate, Sir Ken Robinson lays out the link between 3 troubling trends: rising drop-out rates, schools' dwindling stake in the arts, and ADHD. An important, timely talk for parents and teachers.

Hanna Rosin: Të dhëna të reja mbi ngritjen e femrave

TEDWomen 2010

Hanna Rosin: Të dhëna të reja mbi ngritjen e femrave

928,378 views

Readability: 3.4


Hanna Rosin paraqet të dhëna të reja befasuese që tregojnë se femrat në shumë aspekte kanë kaluar gjininë mashkullore, si p.sh. për nga normat e diplomimit nga universiteti. A sinjalizojnë këto trende, për SH.B.A-të dhe tërë botën, “fundin e gjinisë mashkullore”? Ndoshta jo – por kjo çon drejt një ndryshimi të rëndësishëm shoqëror për të cilin ia vlen të bëhet një diskutim i thellë.

Kiran Bedi: Udhëheqëse e policisë që sjell ndryshim

TEDWomen 2010

Kiran Bedi: Udhëheqëse e policisë që sjell ndryshim

1,041,547 views

Readability: 3.2


Kiran Bedi ka një CV të befasishme. Para se të bëhej drejtoreshë e përgjithshme e Shërbimit Policor të Indisë, ajo menaxhoi njërin nga burgjet më të ashpra të vendit. Aty ajo përdori një fokus të ri në parandalim dhe edukim në mënyrë që ta kthente në një vend të mësimit dhe meditimit. Ajo ndan mendimet e saj në lidhje me udhëheqjen largpamëse tek TEDWomen.

Arthur Potts Sawson: Një vizjonë për restaurante të qendrueshme

TEDGlobal 2010

Arthur Potts Sawson: Një vizjonë për restaurante të qendrueshme

866,861 views

Readability: 3.9


Nëse keni qen ndonjëher në kuzhinen e restaurantit, keni parë sa shumë ushqim, ujë dhe energji mund të humbet atje. Shefi Arthur Potts-Dawson ndan vizjonin e tij përsonal për reduktimin e humbjeve drastke në restaurante dhe supermarkete, krijimin e reciklimit, kompozimin e motorit për ushqim të qendrueshum ( dhe ushqim të mirë).

William Ury: Ecja nga "jo" në "po"

TEDxMidwest

William Ury: Ecja nga "jo" në "po"

2,049,480 views

Readability: 3.3


William Ury, autor i "Si të arrijmë tek Po," ofron një mënyrë elegante, të thjeshtë (por jo të lehtë) për të krijuar marrëveshje edhe në situatat më të vështira -- nga konfliktet familjare, ndoshta, deri tek Lindja e Mesme.

Birke Baehr: Cfare nuk funksionon me sistemin tone ushqimor

TEDxNextGenerationAsheville

Birke Baehr: Cfare nuk funksionon me sistemin tone ushqimor

2,256,578 views

Readability: 3.7


11 vjecari Birke Baehr paraqet studimin e tij ne nje burim kryesor te ushqimit tone -- perqendruar shume larg dhe me pak se piktoresk ne fermat industriale. Te mbash fermat larg syve promovon nje pikture te pavertete te nje kutie te madhe te agrikultures, argumenton ai, nderkohe qe nenvizon ceshtjen e te gjelberave dhe lokalizon prodhimin e ushqimit.

Shimon Schocken : Udhëtime Shprese

TEDxTelAviv 2010

Shimon Schocken : Udhëtime Shprese

571,023 views

Readability: 3.7


Profesor i shkencave kompjuterike Shimon Schocken është po ashtu i apasionuar ndaj ciklizmit malor. Për të ndarë eksperiencat jetesore të tij gjate udhetimeve, ai filloi një program ne natyre me disa të rinj Izraelitë të burgosur dhe u prek shumë nga vështirësitë e tyre të mëdha dhe suksesit të thellë.

Conrad Wolfram: Tju mesojme femijeve tone matematike reale duke perdorur kompjuterat.

TEDGlobal 2010

Conrad Wolfram: Tju mesojme femijeve tone matematike reale duke perdorur kompjuterat.

1,583,557 views

Readability: 3.8


Duke filluar nga raketat ne planete jashte tokesore dhe duke vazhduar tek ambjentet tregetare financiare, shumica e shkencave krijuese te njerezimit jane te bashkangjitura dhe fuqizuara nga lenda e matematikes. Atehere, pse femijet tane humbasin interesin dhe vemendjen ne shkencat e matematikes? Conrad Wolfram thote qe pjesa e matematikes qe ne shpjegojme, prillogaritjet me dore, -- nuk eshte vetem e besdizshme, por mbi te gjitha eshte e pa lidhur dhe perdorur me shkencen e matematikes reale ne kohet e sotme. Ai paraqit idete e tija themelore: Duke ju shpjeguar dhe mesuar femijeve tane matematike nepermjet shkences te programeve kompjutore.