Eric Berlow: Si kompleksiteti rrjedh deri tek thjeshtësia

TEDGlobal 2010

Eric Berlow: Si kompleksiteti rrjedh deri tek thjeshtësia

1,243,286 views

Readability: 4.8


Ekologjisti Eric Berlow nuk ndihet i tejngarkuar kur atij i shfaqën sisteme komplekse. Ai e di se më shumë informacione mund të na cojne tek një zgjidhje me e thjeshtë. Duke ilustruar keshillat dhe truket për të zbërthyer cështjet e mëdha, ai e zbërtheu informacionin grafit në strategjin e Shteteve të Bashkuara në Afganistan deri tek disa pika elementare.

Emily Pilloton: T'ju mesosh dizenjim per ndryshim

TEDGlobal 2010

Emily Pilloton: T'ju mesosh dizenjim per ndryshim

987,256 views

Readability: 4.5


Dizenjuesja Emily Pilloton u zhvendos ne zonat rurale te komunes Bertie, ne Karolinen e Veriut, ne nje eksperiment te guximshem te dizajnit per transformimin e komunes. Ajo eshte duke ju mesuar klasen e dizenjimit te ndertesave, te quajtur Studio H qe angazhon mendjet dhe trupat e gjimnazisteve nderkohe qe sjellin dizenjime te zgjuara dhe oportunitete te reja komunave me te varfera ne kete shtet.

David Bismark: Votimi elektronik pa manipulime

TEDGlobal 2010

David Bismark: Votimi elektronik pa manipulime

564,906 views

Readability: 3.9


David Bismark demostron një sistem të ri votimi që përmban një mënyrë shumë të thjeshtë verifikimi, për të parandaluar manupulimin dhe keqnumurimin -- duke ruajtur fshehtesinë e votës së secilit person.

Barton Seaver: Ushqimi deti i qëndrueshëm? Duhet te tregohemi me te mencur.

Mission Blue Voyage

Barton Seaver: Ushqimi deti i qëndrueshëm? Duhet te tregohemi me te mencur.

580,433 views

Readability: 3.9


Shefi Barton Seaver trajton një dilemë moderne: Ushqimi i detit është një nga burimet me te shëndetshme per proteina, por peshkimi i tepruar po vazhdon te demtoje oqeanet tona. Ai sugjeron një mënyrë te thjeshtë për të mbajtur peshkun në tavolinë që përfshin nje nga fjalite me te preferuar te çdo nene - "Hani perime"

Patrick Chappatte: Fuqia e karikaturave

TEDGlobal 2010

Patrick Chappatte: Fuqia e karikaturave

797,479 views

Readability: 3.6


Në një seri fjalësh të mprehta, Patrick Chappatte bën një rast prekës për fuqinë e vizatimeve të thjeshta. Projektet e tij në Liban, në Afrikën Perëndimore dhe në Gaza tegojnue se si, në duart e duhura, lapsi mund të ndriçojë çështje serioze dhe të vërë bashkë persona nga më të ndryshmit.

Jessica Jackley: Varfëri, para - dhe dashuri

TEDGlobal 2010

Jessica Jackley: Varfëri, para - dhe dashuri

1,425,961 views

Readability: 3.3


Çfarë mendoni për njerëzit e varfër? Ndoshta të njejtën gjë si dikur Jessica Jackley : "ata" kanë nevojë për ndihmën "tonë", në formën e monedhave në kavanoz. Bashkë-themeluesja e Kiva.org tregon rreth asaj se si ka ndryshuar qëndrimi i saj - dhe si puna e saj me mikrokreditë ka sjellë energji të reja për njerëzit që jetojnë me pak dollarë në ditë.

Joel Burns: A message to gay teens: It gets better

Fort Worth City Council

Joel Burns: A message to gay teens: It gets better

293,468 views

Readability: 0

No Transcript

In a courageous, intensely emotional talk at the city council in Fort Worth, Texas, councilman Joel Burns reaches out to the targets of teen bullying -- kids who are gay, perceived as gay, or just different -- with a vital message about their lives, and the harassment they face.

Peter Haas: Katastrofa inxhinierike e Haitit.

TED Senior Fellows at TEDGlobal 2010

Peter Haas: Katastrofa inxhinierike e Haitit.

343,349 views

Readability: 4.6


"Haiti nuk ishte nje katastrofe natyrale" tregon partneri i TED Peter Haas: "Ishte nje katastrofe inxhinierike." Ndersa vendi rindertohet pas termetit vdekjeprures te Janarit, mos valle praktikat e vjetra te ndertimit po krijojne nje tjeter bombe te kurdisur? Grupi i Haas, AIDG, po ndihmon ndertuesit e Haitit te mesojne praktika inxhinierike moderne mbi ndertimin, per te ndertuar nje shtet te forte tulle per tulle.

Gary Wolf: Vetja e kuantifikuar

TED@Cannes

Gary Wolf: Vetja e kuantifikuar

962,596 views

Readability: 4.3


Në TED@Cannes, Gary Wolf jep nje hyrje per 5 minuta ndaj një zbavitjeje interesante: përdorimi i aplikacioneve mobile dhe opsioneve gjithëmonë të ndezura për të ndjekur dhe analizuar trupin tuaj, humorin, dietën, shpenzimet-- gjithcka në jetën tuaj të përditshme që mund të matet-- në hollësi prej të hallakaturish.

Jessa Gamble: Cikli natyror i gjumit tonë

TEDGlobal 2010

Jessa Gamble: Cikli natyror i gjumit tonë

2,512,671 views

Readability: 3.5


Në botën e sotme, balancimi i shkollës, punës, fëmijëve dhe shumë gjërave të tjera, shumica prej nesh vetëm mund të shpresojnë të flenë tetë orë ashtu siç rekomandohet. Duke ekzaminuar shkencën prapa orës së brendshme të trupit tonë, Jessa Gamble na tregon për një program interesant dhe të rëndësishëm çlodhjeje të cilin duhet ta kemi parasysh.

Seth Godin: This is broken

Gel Conference

Seth Godin: This is broken

1,036,080 views

Readability: 0

No Transcript

Why are so many things broken? In a hilarious talk from the 2006 Gel conference, Seth Godin gives a tour of things poorly designed, the 7 reasons why they are that way, and how to fix them.

Carne Ross:Nje diplomat indipendent

Business Innovation Factory

Carne Ross:Nje diplomat indipendent

366,574 views

Readability: 4.2


Mbas 15-vjetesh ne korpusin diplomatik Britanik, Carne Ross u be nje "diplomat i pavarur", duke drejtuar me kurajo nje organizate jo-fitimprurese qe jep, nje zhvillim dhe nje ze vendeve te pa njoftura ne marredheniet nderkombetare.Tek konferenca BIF-5 ai sugjeron per nje nje lloj diplomacie te re qe i ben te njohur vendeve te vogla, qe operojne me kufije te paqendrueshem dhe qe mirepresin risite.

Eksperimenti i ri i Sugata Mitra-s rreth mësimit vetanak

TEDGlobal 2010

Eksperimenti i ri i Sugata Mitra-s rreth mësimit vetanak

2,711,956 views

Readability: 3.4


Shkencari i edukimit Sugata Mitra merret me një nga problemet më të mëdha të edukimit - mësuesit dhe shkollat më të mira nuk ekzistojnë aty ku nevojiten më së shumti. Në një seri të eksperimenteve prej New Delhi-t gjer në Afrikë të Jugut, e Itali, ai u ofroi fëmijëve qasje të vetë mbikqyrur në internet dhe pa rezultate që mund të ndërrojnë tërsisht mënyrën e të menduarit për mësim.

Derek Sivers: Mbaj qellimet tua per vete

TEDGlobal 2010

Derek Sivers: Mbaj qellimet tua per vete

5,439,573 views

Readability: 3.4


Pasi bëjmë një plan të shkëlqyer për një jetë të re, instinkti ynë i parë është t’i tregojmë dikujt për këtë, por Derek Sivers thotë se është më mire t’i mbajmë sekrete qëllimet tona. Ai paraqet hulumtime që datojnë që nga 1920 për të treguar se përse njerëzit që flasin për ambiciet e tyre kanë më pak gjasa për t’i arritur ato.

Nic (Nik) Marks: Indeksi i Planetit te Lumtur

TEDGlobal 2010

Nic (Nik) Marks: Indeksi i Planetit te Lumtur

1,883,497 views

Readability: 3.8


Staticienti Nic Marks pyet pse e mbasim suksesin e një kombi duke u bazuar në produktivitetin e atij vendi -- në vend që ta mbasim atë nëpërmjet lumturisë dhe mirëqenies së njerëzve të atij kombi. Ai prezenton Indeksin e Planetit te Lumtur, i cili e ndjek mirëqenien kombëtare dhe e krahason atë me përdorimin e burimeve (sepse një jetë e lumtur nuk duhet t'i kushtoj Tokës). Cilët shtete kanë gradë më të lartë në IPL? Ju mund të befasoheni.

Jeremy Rifkin: The empathic civilization

RSA Animate

Jeremy Rifkin: The empathic civilization

570,264 views

Readability: 0

No Transcript

In this talk from RSA Animate, bestselling author Jeremy Rifkin investigates the evolution of empathy and the profound ways it has shaped human development and society.

Diane J. Savino: The case for same-sex marriage

New York State Senate

Diane J. Savino: The case for same-sex marriage

301,226 views

Readability: 0

No Transcript

Hours before New York lawmakers rejected a key marriage equality bill (38-24), State Senator Diane J. Savino made the passionate case for a government that recognizes and administers same-sex marriages. Here's her fresh, thought-provoking perspective on one of the most contentious issues in US culture, religion and government.

Sheena Iyengar: Arti i zgjedhjes

TEDGlobal 2010

Sheena Iyengar: Arti i zgjedhjes

3,321,242 views

Readability: 4


Sheena Iyengar studion se si ne bëjmë zgjedhje -- dhe si ndjehemi për zgjedhjet që bëjmë. Në TEDGlobal, ajo flet për zgjedhje të thjeshta (Cola v. Pepsi) dhe ato komplekse, dhe ndan me ne studimin e saj novator që zbulon qëndrime befasuese në lidhje me vendimet tona.

Jeff Bezos: What matters more than your talents

Princeton University

Jeff Bezos: What matters more than your talents

734,272 views

Readability: 0

No Transcript

In this Princeton University graduation address, Amazon founder Jeff Bezos makes the case that our character is reflected not in the gifts we're endowed with at birth, but by the choices we make over the course of a lifetime.

Julian Assange: Pse bota ka nevojë për WikiLeaks

TEDGlobal 2010

Julian Assange: Pse bota ka nevojë për WikiLeaks

2,350,136 views

Readability: 4.4


Faqja e internetit qe ka ngjall debat, WikiLeaks, mbledh dhe publikon dokumente dhe video me vlerë shume sekrete. Themeluesi Julian Assange, per te cilin thuhet se kërkohet nga autoritetet amerikane për t'u marrë në pyetje, flet me Chris Anderson nga TED për mënyrën se si funksionon faqja, cka ka arritur -- dhe çka e shtyn atë. Intervista përfshin pamje filmike të sulmeve të fundit ajrore nga amerikanët në Baghdad.

Hans Rosling flet për rritjen e popullsisë së botës

TED@Cannes

Hans Rosling flet për rritjen e popullsisë së botës

3,295,342 views

Readability: 3.9


Popullsia e botës do të arrijë 9 miliardë në 50 vitet e ardhëshme, dhe vetëm duke rritur standardin e jetesës së njerëzve më të varfër do të mund të kontrollojmë rritjen e popullsisë. Kjo është përgjigjia paradoksale që shfaq Hans Rosling në TED@Cannes duke përdorur një mënyrë me shumë ngjyra të shfaqjes së statistikave (do të shihni).

Nalini Nadkarin: Jeta shkencore në burgë

TED2010

Nalini Nadkarin: Jeta shkencore në burgë

470,361 views

Readability: 4.8


Nalini Nadkarni sfidon prespektiven tonë në dru dhe burgë --- ajo thot që të dyja mund të jenë më dinamike sesa që ne mendojmë. Nepermjet një partneriteti me shtetin e Washingonit, ajo sjell klasa shkencore dhe programe konzervuese tek të burgosurit, me rezultate të papritëshme.

Michael Sandel: Michael Sandel: Arti i humbur i debatit demokratik

TED2010

Michael Sandel: Michael Sandel: Arti i humbur i debatit demokratik

1,258,995 views

Readability: 4.2


Demokracia lulëzon në debate qytetare, thotë Michael Sandel -- por fatkeqësisht nuk praktikohet. Ai udhëheq nje bashkëbisedim terheqes me TED-sterët, mbi ceshtjen e freskët të Gjykatës supreme (Rasti PGA Tour v. Martin) rezultati i të cilës shpalos përbërësit kritik të drejtësisë.

Adam Sadowsky nderton nje video me muzike virale.

TEDxUSC

Adam Sadowsky nderton nje video me muzike virale.

1,100,584 views

Readability: 3.3


Banda OK Go enderronte idene e nje makinerie te madhe si ajo e Rube Goldberg per videoclipin e tyre te ardhshem , -- dhe ekipi i Adam Sadowsky ishte ngarkuar per ta ndertuar ate. Ai na tregon historine dhe perpjekjet e ndertimit te komplikuar qe u be menjehere nje sensacion i bujshem ne YouTube.