Megan Washington: Pse jetoj në një tmerr vdekjeprurës nga i foluri ne publik

TEDxSydney

Megan Washington: Pse jetoj në një tmerr vdekjeprurës nga i foluri ne publik

1,812,298 views

Readability: 3.1


Megan Washington është një nga këngëtaret/kantautoret kryesore të Australisë. Dhe që në fëmijëri ajo belbëzonte. Në këtë bisedë guximtare dhe personale, ajo zbulon se si përballet me problemin e të folurit- nga shmangia e kombinimit të shkronjave "st" deri te trukimi i trurit të saj duke ndryshuar fjalët në minutën e fundit me, po, këndimin e gjërave që ajo do të thotë në vend që ti flasë ato.

Shai Reshef: Një shkollim i lartë me çmim shumë të ulët

TED2014

Shai Reshef: Një shkollim i lartë me çmim shumë të ulët

5,964,096 views

Readability: 5.1


Në Universitetin online, University of the People, secili me një diplomë të shkollës së mesme mund të marrë klasë drejt një diplome në Administrim Biznesi apo Shkenca Kompjuterike - pa pagesë të rregullt shkollimi (ndonëse provimet kushtojnë). Themeluesi Shai Reshef shpreson se edukimi i lartë po ndryshon "nga të qenurit një privilegj për disa në një të drejtë themelore, të përballueshme e të qasshme për të gjithë."

Ze Frank: A je njerezor?

TED2014

Ze Frank: A je njerezor?

4,486,494 views

Readability: 3.9


A keni menduar ndonjehere: A jam qenie njerezore? Ze Frank sugjeron nje seri pyetjesh qe do ta percaktonte kete. Ju lutem relaksohuni dhe ndiqni mesazhet. Le te fillojme...

Paul Bloom: A mund paragjykimi të jetë dicka pozitive?

TEDSalon NY2014

Paul Bloom: A mund paragjykimi të jetë dicka pozitive?

1,157,753 views

Readability: 4.3


Ne shpesh i mendojmë anësinë e paragjykimet si të rrënjosura në injorancë. Por siç përpiqet të tregoje psikologu Paul Bloom, paragjykimi është shpesh natyral, racional .. madje edhe moral. Celësi, thotë Bloom, është të kuptuarit e funksionimit të paragjykimeve tona- që të mund t'i kontrollojmë ato kur bëjnë keq.

Jamila Lyiscott: 3 ways to speak English

TEDSalon NY2014

Jamila Lyiscott: 3 ways to speak English

4,241,136 views

Readability: 3.3


Jamila Lyiscott eshte "oratore tregjuheshe"; ne essene "Broken English", ajo celebron dhe sfidon tre variacione te dallueshme te anglishtes qe flet ajo; me shoket, ne klase dhe me prinderit. Ndersa eksploron historite e nderlikuara dhe identitetin e sotem qe paraqet cdo variacion gjuhe, ajo shtjellon se c'do te thote te jesh "e artikuluar".

Dan Gilbert: Psikologjia e vetes se ardhshme

TED2014

Dan Gilbert: Psikologjia e vetes se ardhshme

3,790,556 views

Readability: 3.3


"Qeniet njerezore jane pune ne vazhdim qe gabimisht mendojne se jane perfunduar." Dan Gilbert tregon studime te fundit mbi nje fenomen qe ai e quan "iluzioni i fundit te historise", ku ne disi imagjinojme qe personi qe jemi tani eshte personi qe do te jemi per te gjithe jeten. Por ky nuk eshte rasti.

Kitra Cahana: Tregime te te pastreheve dhe te fshehurve

TED2014

Kitra Cahana: Tregime te te pastreheve dhe te fshehurve

1,521,167 views

Readability: 4.7


Si nje vajze e vogel, foto-gazetarja dhe TED Fellow Kitra Cahana enderronte per t'u larguar nga shtepia dhe per te jetuar e lire ne rruge. Tani si e rritur dhe nje endacake e veteshpallur, ajo ndjek nomadet moderne ne shtepite e tyre - vagonat e trenave, ndalesat e autobuzve, parkingje, banjo publike - duke na dhene nje kendveshtrim ne nje kulture margjinale.

Sebastian Junger: Pse veteranve ju mungon lufta

TEDSalon NY2014

Sebastian Junger: Pse veteranve ju mungon lufta

3,061,747 views

Readability: 3.2


Qytetarve nuk ju mungon lufta. Por ushtarët shpesh. Gazetari Sebastian JUNGER ndan përvojën e tij të ngulitur me ushtarët amerikanë në Restrepo, një post në Korengal Luginën e Afganistanit që e kanë parë lufte te tmershme. Duke i dhënë një vështrim në të "shtetit të ndryshuar të mendjes" që vjen me luftë, ai tregon se si të luftuar jep ushtarëve një përvojë të fortë të lidhjes. Në fund, ai në fakt mund të jetë "e kundërta e luftës" që ushtarëve ju mungon?

Kevin Briggs: Ura mes vetëvrasjes dhe jetës

TED2014

Kevin Briggs: Ura mes vetëvrasjes dhe jetës

3,696,075 views

Readability: 3.6


Për shumë vjet rreshteri Kevin Briggs pati një punë të errët, të pazakonshme e herë-herë çuditërsiht shpërbylese. Ai patrollonte anen jugore te urës Golden Gate te San Franciscos, një vend i njohur për përpjekjet për vetëvrasje. Në një fjalim të kthjellët, thellësisht personal Briggs ndan tregimet e atyre me të cilët ai kishte folur -- dhe kishte dëgjuar-- ndersa po qëndronin buzë jetës. Ai jep një këshillë të fuqishme për ata të cilët më të dashurit e tyre mund të jenë duke menduar vetëvrasjen.

Deborah Gordon: Cka na mesojme milingonat per trurin, kancerin dhe internetin

TED2014

Deborah Gordon: Cka na mesojme milingonat per trurin, kancerin dhe internetin

1,429,648 views

Readability: 4.5


Ekologia Deborah Gordon studion milingonat kudo që ajo mund ti gjejnë ato - në shkretëtirë, në tropik, në kuzhinë e saj ... Në këtë bisedë interesante, shpjegon ajo manine e saj me insekte shumicën prej nesh do të për fat të mirë swat larg pa një mendim të dytë. Ajo argumenton se jeta e milingones ofron një model të dobishëm për të mësuar në lidhje me shumë tema të tjera, duke përfshirë sëmundjet, të teknologjisë dhe trurin e njeriut.

Marco Tempest: Ndoshta demostrimi më mirë i robotit

TED2014

Marco Tempest: Ndoshta demostrimi më mirë i robotit

2,300,149 views

Readability: 5.6


Marco Tempest përdor aftësi skenike të mahnitshme, për të bërë një demo me EDIn, një robot multi-funksional, i projektuar për të punuar shumë ngushtë me njerëzit. Më shumë se sa një numër magjik, një performancë koreografike e magjishme, Tempest tregon për teknologjinë e perceptimit nga roboti, veçoritë e sigurisë dhe forcën, dhe bën thirrje për një marrdhënie më të ngushtë njeri-robot. (Ok, ka dhe pak magji)

David Epstein: A jane duke u bere atletet me te shpejte, me te mire, me te forte?

TED2014

David Epstein: A jane duke u bere atletet me te shpejte, me te mire, me te forte?

6,399,912 views

Readability: 4.7


Kur ju shikoni në arritjet sportive gjatë dekadave të fundit, duket sikur njerëzit jane bere më të shpejtë, më të mirë dhe më të fortë në pothuajse çdo mënyrë. Megjithatë, si David Epstein thekson në këtë bisedë delightfully kundër-intuitive, ne mund të dëshironi të lë të qetë vetë-urim. Shumë faktorë janë në lojë në shkatërrimtar të dhënat atletike, dhe zhvillimin e talenteve tona natyrore është vetëm një prej tyre

Wendy Chung: Autizmi — cfare dime (dhe cfare nuk dime ende)

TED2014

Wendy Chung: Autizmi — cfare dime (dhe cfare nuk dime ende)

2,902,449 views

Readability: 4.9


Ne kete prezantim faktik, geneticienia Wendy Chung ndan me ne ate qe dime rreth crregullimit te spektrit te autizmit-per shembull, qe autizmi ka shkaqe te shumfishta, qe ndoshta nderthuren me njera-tjetren. Duke pare pertej shqetesimit dhe merakut qe mund te rrethoje nje diagnoze, Chung dhe skuadra e saj studiojne ate cfare kemi mesuar ndermjet studimeve, trajtimeve dhe te degjuarit te kujdesshem.

Elizabeth Gilbert: Suksesi, deshtimi dhe rruga per te vazhduar te krijosh

TED2014

Elizabeth Gilbert: Suksesi, deshtimi dhe rruga per te vazhduar te krijosh

4,347,737 views

Readability: 3.8


Elizabeth Gilbert dikur ishte nje " kamariere e papublikuar" e shkaterruar nga letrat e refuzimit. Dhe akoma, ne suksesin e "Ha, Lutu, Dashuro" ajo e gjeti veten te identifikonte veten me kamarieren e dikurshme. Me nje pikeveshtrim te bukur, Gilbert reflekton se pse suksesi mund te jete po aq corientues sa dhe deshtimi dhe ofron nje menyre te thjeshte per te vazhduar --te punosh shume--, pavaresisht rezultateve.

Will Marshall: Satelite shume te vegjel na tregojne Token teksa ndryshon thuajse ne kohe reale

TED2014

Will Marshall: Satelite shume te vegjel na tregojne Token teksa ndryshon thuajse ne kohe reale

1,818,697 views

Readability: 3.9


Imazhet satelitore kane revolucionarizuar dijen tone mbi Token, me pamje te detajuara te thuajse cdo cepi rruge te disponueshme ne internet. Por Will Marshall nga Planet Labs thote qe ne mund te bejme me mire dhe te ecim me shpejt se aq -- duke u bere me te vegjel. Ai prezanton satelitet e tij te vegjel -- jo me te medhenj se 10 me 10 me 30 centimetra -- te cilet, kur leshohen ne grup, mundesojne pmaje me rezolucion te larte te te gjithe plantetit, te perditesuar cdo dite.

Jennifer Senior: Për prindërit, lumturia është një arritje e madhe

TED2014

Jennifer Senior: Për prindërit, lumturia është një arritje e madhe

2,136,917 views

Readability: 3.9


Sektori prindëror i biblotekave është i pakalueshëm - është " një monument gjigand, shumëngjyrësh i panikut tonë kolektiv," ashtu sic shkrimtarja Jennifer Senior e thotë. Pse është prindësija e mbushur me kaq shumë ankth? Sepse qëllimi i prindërve modern, të klasës së mesme - për të rritur fëmijë të lumtur - është i pakapshëm. Në këtë ligjeratë të ndershme, ajo ofron disa qëllime më të arritshme dhe më të dashura.

David Brooks: Duhet te jetoni per rezymen tuaj ... apo per eulogjine?

TED2014

David Brooks: Duhet te jetoni per rezymen tuaj ... apo per eulogjine?

2,480,079 views

Readability: 4.8


Brenda secilit prej nesh jane dy persona, sugjeron David Brooks ne kete bisede te shkurter medituese: uni qe kerkon sukses, qe nderton nje rezyme, dhe uni i cili kerkon lidhje, shoqeri, dashuri -- vlerat qe krijojne nje eulogji te madhe. (Joseph Soloveitchik i ka quajtur keto une "Adam I" and "Adam II.") A mund ti balancojme keto dy une?

Chris Emdin: Mësojuni mësuesve si të krijojnë të magjishmen

TED@NYC

Chris Emdin: Mësojuni mësuesve si të krijojnë të magjishmen

2,214,034 views

Readability: 4


Ç’kanë të përbashkët koncertet rep, berberët, shërbimet kishtare të së Dielës? Siç thotë edhe Christopher Emdin, të gjitha këto përmajnë të fshehtën e të magjishme të magjepjes dhe mësimit në të njëjtën kohë-- çka është një aftësi që shpesh nuk ua mësojmë edukatorëve. Avokat i shkencës (dhe bashkëthemelues i Science Genius B.A.T.T.L.E.S., tok me GZA-në e Wu-Tang Clan-iy), na ofron një vizion për të gjallëruar klasën.

Allan Adams: Zbulimi që mund të shkaktojë rishkrimin e fizikës

TED2014

Allan Adams: Zbulimi që mund të shkaktojë rishkrimin e fizikës

1,824,655 views

Readability: 4


Më 17 Mars 2014, një grup fizikanësh njoftuan një zbulim emocionues; të dhëna te pakundershtueshme për idenë e një gjithësie zgjeruese, një piketë për kuptimin e Big Bang. Ç’do të thotë kjo për ata që s’janë fizikanë? TED i kërkoi Allan Adams të shpjegonte shkurtimisht rezultatet, në këtë prezantim të improvizuar, ilustruar nga Randall Munroe-i i xkcd-së.

Stafi i TED: Është TED, Komedi Muzikore

TED in the Field

Stafi i TED: Është TED, Komedi Muzikore

785,012 views

Readability: 3.6


Ke ndonjë fjalim të TED brenda, që po heziton ta prezantosh? Merre këtë rrugëtim muzikor humoristik që “Të Japësh Fjalimin tuaj.” Një letër dashurie muzikore për oratorët tonë -- e shkruar, drejtuar dhe e interpretuar prej stafit të TED.

Lawrence Lessig: Rruga e pandalshme drejt reformave politike

TED2014

Lawrence Lessig: Rruga e pandalshme drejt reformave politike

1,129,927 views

Readability: 4


Rreth shtate vjet me pare, aktivisti i internetit Aaron Swartz bindi Lawrence Lessig te ndermarre luften per reformen politike. Nje vit pas vdekjes tragjike te Swartz, Lessig vazhdon te kontribuoje ne fushaten e tij per te cliruar politiken e Shteteve te Bashkuara nga korrupsioni mbytes. Ne kete fjalim te zjarrte, thellesisht personal, ai therret qe te gjithe qytetaret te angazhohen dhe kujton perzemersisht qe kurre te mos heqim dore nga shpresa.

Ed Yong: Bulkthat vetevrases, furrtaret zombi dhe perralla te tjera parazitesh

TED2014

Ed Yong: Bulkthat vetevrases, furrtaret zombi dhe perralla te tjera parazitesh

1,751,598 views

Readability: 4.9


Si qenie humane, ne i vendosin nje cmim vullnetit tone te lire dhe pavaresise...por akoma mund te kete nje influence te erret qe ne nuk po e konsiderojme. Shkrimtari i shkences Ed Yong shpjegon ne kete fjalim te tij zbavites, magjepes, dhe shqetesues, si parazitet e kane perfeksionuar artin e manipulimit ne nje shkalle te pabesueshme per ne njerezit. A po na influencojne ata ne? Ka shume te ngjare.

Ziauddin Yousafzai: Vajza ime, Malala

TED2014

Ziauddin Yousafzai: Vajza ime, Malala

2,379,552 views

Readability: 3.2


Mesuesi Pakistanez Ziauddin Yousafzai na kujton boten e nje te vertete te vogel qe shume vete nuk duan te degjojne: Grate e burrat meritojne shanse te njejta per edukim, autonomi dhe identitet te pavarur. Ai tregon historine nga jeta e tij dhe jeta e vajzes se tij, Malala, i cili u qellua nga Talebanet ne 2012 thjeshte sepse guxoi te shkonte ne shkolle. "Pse vajza ime eshte kaq e forte?" pyet Yousafzai. "Sepse une nuk i preva flatrat e saj."

Chris Hadfield: Cfare mesova kur u verbova ne hapesire

TED2014

Chris Hadfield: Cfare mesova kur u verbova ne hapesire

5,861,666 views

Readability: 3.6


Ka nje shprehje astronautesh qe thote: Ne hapesire, "nuk ka asnje problem kaq te veshtire te cilin ti nuk mund ta veshtiresosh edhe me." Keshtu, si perballesh me kompleksitetin, presionin e plote, si te perballesh me situata te frikshme dhe te rrezikshme? Koloneli ne pension, Chris Hadfield, vizaton nje portret te gjalle sesi te pergatitesh per me te keqen ne hapesire (dhe ne jete) - dhe fillon me ecjen ne nje rrjete merimange. Shikojeni per te perjetuar nje performance te vecante hapesinore.

Charmian Gooch: Deshira ime: Te filloj nje epoke te re te hapjes se biznesit

TED2014

Charmian Gooch: Deshira ime: Te filloj nje epoke te re te hapjes se biznesit

819,410 views

Readability: 4


Kompanite anonime mbrojne individe te korruptuar- nga trafikantet famekeq te karteleve te droges tek shitesit kriminele te armeve - pas nje perde misteri qe e ben pothuaj te pamundur t'i gjesh dhe t'i detyrosh te mbajne pergjegjesite e tyre. Por aktivistja anti-korrupsion Chairman Gooch shpreson te ndryshoje kete. Ne TED2014, ajo ndan deshiren e saj te TED Prize : te dije kush zoteron dhe kontrollon kompanite, te ndryshoje ligjin dhe te filloje nje epoke te re te hapjes se biznesit.

Anne-Marie Slaughter: A mundemi të gjithë "t'i kemi të gjitha"?

TEDGlobal 2013

Anne-Marie Slaughter: A mundemi të gjithë "t'i kemi të gjitha"?

1,685,364 views

Readability: 4.1


Ekspertja e politikave publike Anne-Marie Slaughter bëri bujë me artikullin e saj të vitit 2012, "Pse femrat akoma nuk mund t'i kenë të gjitha". Por në të vërtetë, a është kjo vetëm një pyetje për femrat? Këtu Slaughter zgjeron idetë e saj dhe shpjegon pse ndryshimet në kulturën e punës, politikat publike dhe zakonet sociale mund të na sjellin më shumë barazi - për burrat, gratë dhe ne të gjtihë.

Gabriel Barcia-Colombo: Automati im i shitjeve të ADN

TED Fellows Retreat 2013

Gabriel Barcia-Colombo: Automati im i shitjeve të ADN

812,950 views

Readability: 4.4


Automatet ofrojnë zakonisht soda, sheqerka dhe patatina. Por jo ai që është krijuar nga anëtari i TED Fellow, Gabe Barcia-Colombo. Ky artist ka thurur ëndrra për një automat i cili shpërndan ADN e nxjerrë nga njerëzit, të paketuar në epruveta të vogla bashkë me një fotografi të personit që e ka dhënë atë. Kjo është mahnitëse dhe e çuditshme, por nxjerr në pah çështje më të medha etike që do të ngrihen më vonë me rritjen e qasjes ndaj bioteknologjisë.