TED Talks with Macedonian transcript

Што научивме од 5 милиони книги

TEDxBoston 2011

Што научивме од 5 милиони книги
1,918,109 views

Дали некогаш си имате играно со „Ngram Viewer“ на Гугл? Тоа е алатка од која станувате зависни и која ви овозможува да пребарувате зборови и идеи во база на податоци од пет милиони книги. Ерез Либерман Ејден и Жан-Батист Мишел ни покажуваат како функционира оваа алатка и ни демонстрираат неколку од изненадувачките работи кои можеме да ги научиме од 500 милијарди зборови.

Џоан Халифакс: Сочувство и вистинското значење на емпатијата

TEDWomen 2010

Џоан Халифакс: Сочувство и вистинското значење на емпатијата
1,682,536 views

Џоан Халифакс, будистички духовен водач, работи со луѓе кои се во последната фаза на животот (во болници и затвори). Соочувајќи се со смртта и гледајќи како умираат луѓето таа научила многу за сочувството. Овие поуки ги споделува со нас и истовремено длабоко проникнува во природата на емпатија.

Џулиа Бака: Обрнете внимание на ненасилството

TEDGlobal 2011

Џулиа Бака: Обрнете внимание на ненасилството
802,078 views

Во 2003 година, палестинското село Будрус организираше 10 месечен мировен протест за сопирање на градењето на бариера преку нивните насади со маслинови дрва. Дали слушнавте за ова? Така и си мислев. Бразилската режисерка Јулиа Бака прашува зошто во израелско-палестинскиот конфликт обрнуваме внимание само на насилството, а не и на мировните лидери кои еден ден можат да донесат мир.

Филип Зимбардо: Изчезнувањето на мажите?

TED2011

Филип Зимбардо: Изчезнувањето на мажите?
2,328,560 views

Психологот Филип Зимбардо прашува: "Зошто момчињата се мачат?" Тој споделува некои статистики (ниски оценки на училиште, поголеми грижи за интимноста и односите) и сугерира неколку причини - и Ве замолува за помош. Погледнете го неговиот говор, потоа пополнете ј неговата кратка анкета со 10 прашања: http://on.ted.com/PZSurvey

Ив Енслер: Одненадеж, моето тело.

TEDWomen 2010

Ив Енслер: Одненадеж, моето тело.
1,418,782 views

Животот на Ив Енслер, поетеса, писателка и активистка, се одвивал во нејзината глава. Во ова силно обраќање на TEDWomen, таа зборува за нејзината целовечна одвоеност од сопственото тело и за начинот на кој два шокантни настани ѝ помогнале да се поврзе со реалноста, со физичкиот дел на бидувањето човек.

Марк Пејџел: Како јазикот го промени човештвото

TEDGlobal 2011

Марк Пејџел: Како јазикот го промени човештвото
1,587,545 views

Биологот Марк Пејџел дава интересна теорија која говори за причините поради кои кај луѓето се развил јазикот. Тој сугерира дека јазикот претставува "социјална технологија" која што им овозможила пристап на првите човечки племиња до нова моќна алатка: соработката.

Џулијан Трежер: Пет техники како да слушате подобро

TEDGlobal 2011

Џулијан Трежер: Пет техники како да слушате подобро
7,114,739 views

Во нашиот сè побучен и побучен свет, како што вели експертот за звук Џулијан Трежер, "Го губиме нашето слушање." Во овој краток и фасцинантен говор, Трежер, споделува пет техники како да го истренирате вашиот слух за свесно слушање на другите луѓе и на светот околу вас.

Пол Блум: Потеклото на задоволството

TEDGlobal 2011

Пол Блум: Потеклото на задоволството
2,046,498 views

Зошто повеќе сакаме оригинална слика отколку копија? Психологот Пол Блум вели дека луѓето се есенцијалисти -- дека нашите верувања за историјата на одреден предмет влијаат врз тоа како го доживуваме истиот, не само како илузија, туку како длабока карактеристика на задоволството (и болката).

Мет Катс: пробајте нешто ново за 30 дена

TED2011

Мет Катс: пробајте нешто ново за 30 дена
10,937,293 views

Дали постои нешто што отсекогаш сте сакале да го направите, но... не сте го направиле? Мет Катс предлага: Пробајте го тоа во следните 30 денови. Овој краток и охрабрувачки говор нуди нов начин за поставување и постигнување цели.

ЏејДи Шрам: Прекинете ја штамата за преживеаните од самоубиство

TEDActive 2011

ЏејДи Шрам: Прекинете ја штамата за преживеаните од самоубиство
1,790,822 views

Дури и кога нашите животи изгледаат убаво однадвор, одвнатре може да постои свет на тивко страдање, што некои луѓе ги тера да се самоубијат. На TEDYou, ЏејДи Шрам нè замолува да ја прекинеме штамата за самоубиствата и за обидите за самоубиство, и да ги создадеме потребните ресурси за да им помогнеме на луѓето кои се обидуваат да се вратат во живот откако ја избегнале смртта.

Стефан Сагмајстер: 7 правила за правење на поголема среќа

TED@Cannes

Стефан Сагмајстер: 7 правила за правење на поголема среќа
1,782,399 views

Со користење на едноставни, забавни илустрации, дизајнерот Стефан Сагмајстер го споделува неговото размислување за среќата во последно време -- и за свесното и за несвесното. Неговите седум правила за живот и креирање на среќа може (со извесни прилагодувања) да ги примени секој кој сака повеќе среќа.

Тери Мур: Како да си ги врзете врвките

TED2005

Тери Мур: Како да си ги врзете врвките
6,781,231 views

Тери Мур дознал дека цел живот ги врзвувал врвките на погрешен начин. Во духот на TED, тој се качува на сцена за да сподели подобар начин за врзување. (Историска белешка: Ова првиот три минутен говор на сцената на TED одржан во 2005 година.)

Едит Видер: Чудесниот и прекрасен свет на биолуминесценцијата

TED2011

Едит Видер: Чудесниот и прекрасен свет на биолуминесценцијата
1,415,016 views

Во длабокиот, темен океан, многу морски суштества создаваат своја сопствена светлина за ловење, парење и самоодбрана. Експертот за биолуминесценција Едит Видер беше една од првите која го сними овој сјаен свет. На TED 2011 таа донесе некои од нејзините светкави пријатели на сцената, и покажа неколку неверојатни филмови за светлечкиот живот во длабочините на морето.

Ron Gutman: Скриената моќ на насмевката

TED2011

Ron Gutman: Скриената моќ на насмевката
5,095,409 views

Ron Gutman анализира серија на истражувања за смеењето, и открива некои изненадувачки резултати. Дали знаевте дека смеењето може да биде показател за тоа колку долго ќе живете - и дека една едноставна насмевка има значителен ефект на вас како битие? Подгответе се да размрдате неколку мускули на лицето и да научите повеќе за овој битен детал од животот.

Луи Шварцберг: Скриената убавина на запрашувањето

TED2011

Луи Шварцберг: Скриената убавина на запрашувањето
2,116,832 views

Запрашување: витално е за животот на Земјата, но воопшто не е забележано од човечкото око. Снимателот Луи Шварцберг ни го прикажува комплексниот свет на поленот и запрашувачите со неверојатни снимки од неговиот филм "Крилја на животот," инспириран од исчезнувањето на еден од најважните запрашувачи, пчелата.

Сузан Ли: Одгледајте ја својата облека

TED2011

Сузан Ли: Одгледајте ја својата облека
1,411,291 views

Дизајнерката Сузан Ли споделува искуство од своите експерименти за одгледување на материјал на основа од комбуха што може да се користи како материјал или растителна кожа за изработка на облека. Процесот е фасцинантен, резултатите се прекрасни (иако сеуште постои еден мал недостаток...), а потенцијалот што се наѕира е просто зашеметувачки.

Мајк Матас: Дигитална книга од следната генерација

TED2011

Мајк Матас: Дигитална книга од следната генерација
1,565,587 views

Програмерот Мајк Матас ја прикажува првата целосна интерактивна книга за iPad -- со можност за лизгање на видеоснимки и графика, како и многу интересно прикажани податоци. Книгата е „Нашиот избор“, продолжение на делото „Незгодна вистина“ од Ал Гор.

Рик Елијас: Три работи кои ги научив кога се сруши мојот авион

TED2011

Рик Елијас: Три работи кои ги научив кога се сруши мојот авион
7,364,260 views

Рик Елијас седел во првиот ред на Летот 1549, авионот кој се сруши во реката Хадсон во Њујорк, во јануари 2009 година. Што сè му минало низ главата додека авионот паѓал надолу? Na TED, за прв пат јавно тој ја раскажува својата приказна.

Сем Ричардс: Радикален експеримент на емпатија

TEDxPSU

Сем Ричардс: Радикален експеримент на емпатија
1,651,589 views

Водејќи ги Американците од публика на TEDxPSU чекор по чекор низ мисловниот процес, социологот Сем Ричардс поставува невообичаен предизивик: можат ли да ги разберат - не да ги одобрат - туку да ги разберат мотивите на еден ирачки бунтовник? И оттаму, може ли вистински да ги разбереме другите и да чувствуваме емпатија кон нив?

Марчин Јакубовски: Нацрти со отворен код за цивилизацијата

TED2011

Марчин Јакубовски: Нацрти со отворен код за цивилизацијата
1,614,113 views

Користејќи вики и дигитални алатки за производство, ТЕД пријателот Марчин Јакубовски објави слободни нацрти за 50 фармерски машини, со што им дозволи на сите од нула да изградат сопствен трактор или комбајн. И тоа е првиот чекор во поектот да се напише упатство за цело само-оддржливо село (почетни трошоци: 10.000 долари).

Роџер Еберт: Ресоздавање на мојот глас

TED2011

Роџер Еберт: Ресоздавање на мојот глас
1,166,158 views

Кога филмскиот критичар Роџер Еберт ја изгуби долната вилица поради рак, тој ја изгуби можноста да јаде и зборува. Но тој не го изгуби својот глас. Во емотивен говор од ТЕД2011, Еберт и неговата жена Чез, со пријателите Дин Орниш и Џон Хантер, дојдоа заедно да ја кажат неговата забележителна приказна.

Ерик Витакер: Виртуелен хор, силен колку 2.000 грла

TED2011

Ерик Витакер: Виртуелен хор, силен колку 2.000 грла
3,823,141 views

Во трогателно и неверојатно вирално видео минатата година, композиторот Ерик Витакер предводеше виртуелен хор на пејачи од целиот свет. Тој зборува за креативните предизвици при создавањето музика со помош на Youtube, и ги открива првите две минути од неговото дело „Sleep“, со видео-хор од 2.052 пејачи. Целосното дело ќе биде премиерно прикажано на 7. април (да, на Youtube).

Патриција Рајан: Немојте да инсистирате на англискиот!

TEDxDubai

Патриција Рајан: Немојте да инсистирате на англискиот!
1,963,805 views

На TEDxDubai, долгогодишната професорка по англиски јазик Патриција Рајан изнесува едно провокативно прашање: Дали светот кој е фокусиран на англискиот јазик, го спречува ширењето на идеите на други јазици? (На пример: што доколку Ајнштајн требало да го положи испитот TOEFL?) Станува збор за одбрана од преведувањето и ширењето идеи.

Ханс Рослинг и волшебната машина за перење алишта

TEDWomen 2010

Ханс Рослинг и волшебната машина за перење алишта
2,666,765 views

Кој бил најголемиот изум на индустриската револуција? Ханс Рослинг гласа за машината за перење алишта. Со нови графици од Gapminder, Рослинг ни ја покажува магијата што се случува кога економскиот раст и електричната енергија го претвораат досадниот ден за перење во инетелектуален ден за читање.

Сара Кеј: Ако некогаш имам ќерка...

TED2011

Сара Кеј: Ако некогаш имам ќерка...
11,754,612 views

„Ако некогаш имам ќерка, наместо ’мама’, ќе ме нарекува ’Точка Б’“... започнува поетесата на кажаниот збор, Сара Кеј, во говорот кој поттикна две овации на ТED2011. Taa ja раскажува приказната за нејзината метаморфоза - од тинејџерка со широко отворени очи која се потопува во строфите во Bowery Poetry Club во Њујорк, до учителка која ги поврзува децата со моќта на себе-изразувањето преку проектот V.O.I.C.E. - при што изведува две прекрасни изведби на „Б“ и „Хирошима“.

Елизабет Линдзи: Грижа за човечкото наследство

TEDWomen 2010

Елизабет Линдзи: Грижа за човечкото наследство
472,944 views

Велат, кога ќе почине стар човек, е исто како да изгорела една библиотека. Антропологот Елизабет Линдзи, соработник на Нешенел Џеографик, е собирач на длабоко културно богатство кое се пренесува како приказни и традиција.

Патриша Кул: Лингвистичкиот гениј на бебињата

TEDxRainier

Патриша Кул: Лингвистичкиот гениј на бебињата
3,085,920 views

На TEDxRainier, Патриша Кул споделува зачудувачки пронајдоци за тоа како бебињата учат еден јазик наспроти друг - преку слушање на луѓето околу нив и собирајќи податоци за звуците кои треба да ги знаат. Интелигентни лабораториски експерименти (и мозочни скенирања) покажуваат како шестмесечни бебиња користат софистицирани размислувања за да го разберат својот свет.

Мајкл Паулин: Користење на генијалноста на природата во архитектурата

TEDSalon London 2010

Мајкл Паулин: Користење на генијалноста на природата во архитектурата
1,882,419 views

Како можат архитектите да изградат нов свет на одржливост и убавина? Учејки од природата. Во TEDSalon во Лондон, Мајкл Паулин зборува за трите навики на природата кои би можеле да ги трансформираат арјитектурата и општеството: радикална ефикасност на средствата, затворени циклуси и искористување на сончевата енергија.

Nigel Marsh/Најџел Марш: Како да направите балансот работа-живот да функционира

TEDxSydney

Nigel Marsh/Најџел Марш: Како да направите балансот работа-живот да функционира
4,321,957 views

Балансот помеѓу работата и приватниот живот, вели Најџел Марш, е многу значаен за да се остави во рацете на вашиот работодавач. На TEDxSydney, Марш претставува идеален ден каде е избалансирано времето за семејството, времето за себе и продуктивноста - и ве охрабрува тоа да го примените.

Џоана Блејкли : Социјалните медиуми им ставија крај на родовите

TEDWomen 2010

Џоана Блејкли : Социјалните медиуми им ставија крај на родовите
1,399,962 views

Медиумските и рекламните компании сеуште ги користат истите стари демографски анализи за да ја разберат нивната публика, но таа станува се потешко да се прати кога се онлајн, вели истражувачката на медиумите Џоана Блејкли. Како што социјалните медуми ги надраснуваат традиционалните медиуми, и жените корисници се мнозинство спрема мажите, Блејкли објаснува што кои промени ја очекуваат иднината на медиумите.