TED Talks with Macedonian transcript

Хозе Мигел Соколоф: Како божиќните светилки им помогнаа на герилците да го положат оружјето

TEDGlobal 2014

Хозе Мигел Соколоф: Како божиќните светилки им помогнаа на герилците да го положат оружјето
819,721 views

Колубија е земја со исклучителна убавина и ветувања, но исто така и земја каде што герилското движење F.A.R.C. поттикнува насилство веќе 50 години. „Во мојот животен век, немам доживеано еден ден мир во мојата земја.“, вели Хозе Мигел Соколоф. Овој маркетинг-извршител, заедно со својот тим открил можност како да повлијае на герилските срца и умови со божиќни дрвца и лични пораки, стретегиски поставени низ џунглата. Ова е осврт на креативните пораки кои наведоа илјадници герилци да ја напуштат војната, и на кључните размислувања кои стојат зад овие изненадувачки тактики

Шаи Решеф: Ултра-ниско-буџетна факултетска диплома

TED2014

Шаи Решеф: Ултра-ниско-буџетна факултетска диплома
6,307,713 views

На онлајн Универзитетот на Луѓето, секој со завршено средно образование може да се здобие со диплома за бизнис администрација или компјутерски науки — без стандардните трошоци за школарина (иако за испититие не се бесплатни). Основачот Шаи Решеф се надева дека високото образование се менува "од тоа да е привилегија за неколку, во основно право достапно за сите."

Ен Керзан: Што го прави зборот вистински

TEDxUofM

Ен Керзан: Што го прави зборот вистински
1,895,764 views

Можеме да расправаме за тоа дали жаргоните ‘hangry,’ ‘defriend’ и ‘adorkable’ пополнуваат значајни празнини во англискиот јазик иако не се појавуваат во речник. Навистина, кој всушност одлучува кои зборови ќе се стават на овие грижливо чувани страници? Ен Керзан, историчар на јазик, на симпатичен начин се осврнува на луѓето кои стојат зад речниците и на промените кои постојано се случуваат.

Вил Потер: Шокантниот потег да се криминализира ненасилниот протест

TED2014

Вил Потер: Шокантниот потег да се криминализира ненасилниот протест
1,127,722 views

Во 2002, истражувачкиот новинар и соработник на TED, Вил Потер одлучи да го промени својот работен ритам, пишувајќи за пукања и убиства за „Чикаго Трибјун“. Отиде да помогне на локална група која водеше кампања против тестирањето врз животни: „Мислев дека тоа е правилен начин за да направам нешто позитивно,“ вели тој. Наместо тоа, тој беше уапсен, и така започна неговото патешествие во светот, во кој мирниот протест е етикеtиран како тероризам.

Дан Гилберт: Психологијата на твоето идно јас

TED2014

Дан Гилберт: Психологијата на твоето идно јас
5,798,493 views

„Човечките суштества се работа во прогрес кои што погрешно мислат дека се завршени.“ Дан Гилберт споделува неодамнешно истражување за феноменот наречен „илузија за крај на историјата“, каде што ние на одреден начин замислуваме дека личноста која сме сега, е личноста која ќе бидеме во остатокот на животот. Помош: тоа не е случај.

Сајмон Сајнек: Зошто добрите лидери прават да се чувствуваш безбедно

TED2014

Сајмон Сајнек: Зошто добрите лидери прават да се чувствуваш безбедно
12,536,564 views

Што е она што го прави добриот лидер? Менаџментскиот теоретичар Сајмон Сајнек предлага, тоа е некој што прави нивните вработени да се чувствуваат сигурно, кој ги привлекува вработените во круг на доверба. Но, создавањето доверба и сигурност — поготово во нееднаква економија — значи преземање голема одговорност.

Зиаудин Јусафзаи: Мојата ќерка, Малала

TED2014

Зиаудин Јусафзаи: Мојата ќерка, Малала
2,536,881 views

Пакистанскиот педагог Зиаудин Јусафзаи го потсетува светот на едноставната вистина која многумина не сакаат да ја слушнат: жените и мажите заслужуваат еднакви можности за образование, автономија и независен идентитет. Тој раскажува приказни од својот живот и од животот на својата ќерка, Малала, која беше застрелана од страна на Талибанците во 2012 едноставно затоа што се осмели да оди на училиште. „Зошто мојата ќерка е толку силна?“, прашува Јусафзаи. „Затоа што не ѝ ги потсеков крилјата.“

Кристофер Рајан: Дали сме дизајнирани да бидеме сексуални сештојади?

TED2013

Кристофер Рајан: Дали сме дизајнирани да бидеме сексуални сештојади?
2,237,814 views

Една идеја го обликува нашиот модерен начин на гледање на врските: дека мажите и жените отсекогаш се одвојуваат како пар во сексуалните врски. Но пред појавата на земјоделството, можно е луѓето да биле доста промискуитетни. Авторот Кристофер Рајан нѐ води низ контроверзните докази дека луѓето се секусални сештојади по природа, со надеж дека едно посовремено сфаќање може да придонесе за крај на дискриминацијата, срамот и нереалните очекувања кои ги убиваат врските.

Пол Пиф: Дали парите ве прават злобни?

TEDxMarin

Пол Пиф: Дали парите ве прават злобни?
3,568,059 views

Неверојатно е што може да открие една наместена игра на "Монопол." Во овој забавен, но отрезнувачки говор, социјалниот психолог Пол Пиф го споделува своето истражување за тоа како се однесуваат луѓето кога се чувствуваат богати. (Сугестија: лошо.) И додека нееднаквоста е сложен и обесхрабрувачки проблем, сепак има и добри вести. (Снимено на TEDxMarin.)

Ендрју Соломон: Депресија, тајната која ја делиме

TEDxMet

Ендрју Соломон: Депресија, тајната која ја делиме
10,174,764 views

"Спротивноста на депресијата не е среќата, туку виталноста, и токму виталноста се одлеваше од мене во тој момент." Во говор кој е еднакво елоквентен и поразителен, писателот Ендрју Соломон ве води во најмрачните делови на неговиот ум, во годините кога се борел со депресија. Борба која го поттикнала да замине на просветлувачко патување низ светот за да интервјуира други луѓе со депресија -- само за да открие дека колку повеќе зборувал, толку повеќе луѓето му ги кажувале своите приказни. (Снимено на TEDxMet.)

Стивен Кејв: Четирите приказни кои си ги кажуваме за смртта

TEDxBratislava

Стивен Кејв: Четирите приказни кои си ги кажуваме за смртта
2,486,724 views

Филозофот Стивен Кејв започнува со едно мрачно, но неодоливо прашање: Кога за првпат сте сфатиле дека ќе умрете? И уште поинтересно: Зошто ние луѓето толку често се спротивставуваме на неизбежноста на смртта? Во овој фасцинантен говор Кејв прикажува четири наративи -- заеднички за сите цивилизации -- кои си ги кажуваме самите на себе "за да го пребродиме ужасот од смртта."

Дејвид Ленг: Мојот подводен робот

TED2013

Дејвид Ленг: Мојот подводен робот
1,320,203 views

Дејвид Ленг е креатор кој сам без ничија помош станал аматерски океанограф -- или попрецизно научил еден робот како да биде. Во овој шармантен говор Ленг, TED Пријател, покажува како тој со една група, љубители на океанот, се здружиле за да изградат слободно-достапни и ефтини подводни роботи-истражувачи.

Дејвид Стајндл-Раст: Сакате да бидете среќни? Бидете благодарни

TEDGlobal 2013

Дејвид Стајндл-Раст: Сакате да бидете среќни? Бидете благодарни
7,468,760 views

Нам луѓето ни е заедничко тоа што сите сакаме да бидеме среќни, вели Братот Дејвид Стајндл-Раст, монах и стручњак за меѓуверски прашања. А среќата, вели тој, се раѓа од благодарноста. Ова е инспиративна лекција која вели дека треба да застанеме, да го преиспитаме нашиот животен пат, и над сè, да бидеме благодарни.

Сузана Херкулано-Хоузел: Зошто е толку специјален човечкиот мозок?

TEDGlobal 2013

Сузана Херкулано-Хоузел: Зошто е толку специјален човечкиот мозок?
3,044,795 views

Човечкиот мозок е загадочен -- невообичаено голем имајќи ја во предвид големината на нашите тела, користи огромна количина на енергија за неговата тежина и има невообичаено густ церебрален кортекс. Но: зошто? Невронаучникот Сузана Херкулано-Хоузел ја става нејзината детективска капа и нѐ води низ оваа мистерија. Правејќи "супа од мозок," таа доаѓа до еден запрепастувачки заклучок.

Питер Дулитл: Како вашата "работна меморија" го осмислува светот

TEDGlobal 2013

Питер Дулитл: Како вашата "работна меморија" го осмислува светот
2,344,275 views

"Животот тече со огромна брзина, и тоа бесформно течение ние, на некој начин, треба да го осмислиме." Во овој забавен и поучен говор, образовниот психолог Питер Дулитл зборува за важноста -- и ограничувањата -- на вашата "работна меморија," оној дел од мозокот кој ни овозможува да разбереме што се случува во моментов.

Холи Морис: Зошто би останале во Чернобил? - Затоа што е дом.

TEDGlobal 2013

Холи Морис: Зошто би останале во Чернобил? - Затоа што е дом.
1,157,051 views

Чернобил е местото на најзлокобната нуклеарна несреќа, кое во последните 27 години стана познато како Зона на Исклучување. Сепак, таму живее заедница од околу 200 луѓе - речиси сите од нив се постари жени. Овие горди бабички им се спротивставиле на наредбите и одбиле да се отселат затоа што нивната поврзаност со татковината и заедницата претставува „сила која ѝ пркоси дури и на радијацијата“.

Џан Џудиче: Зошто нашиот универзум можеби лебди над острицата на ножот

TEDxCERN

Џан Џудиче: Зошто нашиот универзум можеби лебди над острицата на ножот
2,152,454 views

Кое е најголемото изненадување во врска со откритието на Хигсовиот бозон? Тоа дека нема изненадување. Џан Џудиче нè води низ еден проблем од теоретската физика: што ако Хигсовото поле се наоѓа во ултра-густа состојба кое пак би можело да значи колапс на сета атомска материја? Со духовитост и шарм, Џудиче предвидува мрачна судбина -- и кажува зошто сè уште е прерано за загриженост. (Снимено на TEDxCERN.)

Кели Свази: Живот кој не завршува со смрт

TEDMED 2013

Кели Свази: Живот кој не завршува со смрт
1,731,286 views

Во Тана Тораја, социјалните настани кои го сплотуваат општеството не се свадбите и раѓањата . Во овој дел од Индонезија, големите, бучни погреби се во центарот на социјалниот живот. Антропологот Кели Свази ја изучува оваа култура, во која луѓето се грижат за телата на мртвите роднини, дури и со години после нивната смрт. И додека ова е необично за Западните вкусови, таа вели, ова всушност можеби е и поверодостојна рефлексија на фактот дека врските со саканите не прекинуваат туку така, во моментот кога ќе прекине дишењето. (Снимено на TEDMED.)

Кевин Брил: Исповед на еден депресивен комичар

TEDxKids@Ambleside

Кевин Брил: Исповед на еден депресивен комичар
4,475,224 views

Кевин Брил не изгледал како депресивно дете: капитен на тим, на секоја забава, забавен и самоуверен. Но тој ја раскажува приказната за ноќта кога сфатил дека -- за да си го спаси животот -- ќе мора да каже четири едноставни зборови.

Џејмс Флин: Зошто нашиот коефициент на интелигенција (IQ) е поголем од оној на нашите баби и дедовци

TED2013

Џејмс Флин: Зошто нашиот коефициент на интелигенција (IQ) е поголем од оној на нашите баби и дедовци
4,330,212 views

Се нарекува "ефектот на Флин" -- фактот дека секоја генерација постигнува повисоки резултати на тестовите за интелигенција во споредба со претходната генерација. Дали всушност стануваме попаметни или пак само размислуваме поинаку? Во ова брзо патешествие низ когнитивната историја на 20от век, моралниот филозоф Џејмс Флин сугерира дека промените во начинот на кој размислуваме довеле до изненадувачки (и не секогаш позитивни) последици.

Стјуарт Фајерштајн: Потрага по незнаењето

TED2013

Стјуарт Фајерштајн: Потрага по незнаењето
2,046,254 views

Како изгледа вистинската научна работа? Како невронаучник Стјуарт Фајерштајн се шегува: многу помалку наликува на научниот метод, а многу повеќе наликува на "прдење наоколу ... во темнината.'' Во овој духовит говор, Фајерштајн допира до срцето на науката, до она како навистина се практикува и сугерира дека треба да го цениме она што не го знаеме -- или "високо-квалитетното незнаење'' -- исто толку колку што го цениме она што го знаеме.

Елизабет Лофтус: Фиктивноста на меморијата

TEDGlobal 2013

Елизабет Лофтус: Фиктивноста на меморијата
4,637,270 views

Психологот Елизабет Лофтус ги проучува сеќавањата. Поточно, ги проучува лажните сеќавања, кога луѓето се сеќаваат или на работи кои не се случиле или пак кога сеќавањето го искривува вистинскиот настан. Овој феномен е многу позастапен одошто претпоставувате. Лофтус споделува неколку потресни приказни и статистички податоци, и поставува неколку етички прашања кои треба сите ние да ги земеме во предвид.

Бенџамин Барбер: Зошто градоначалниците треба да владеат со светот

TEDGlobal 2013

Бенџамин Барбер: Зошто градоначалниците треба да владеат со светот
815,036 views

Честопати се чини дека политичарите на федерално ниво повеќе сакаат да создаваат застои отколку да ги решаваат светските проблеми. Тогаш кој всушност ги влече храбрите потези? Градоначалниците. Со оглед на тоа, политичкиот теоретичар Бенџамин Барбер предлага: Ајде да им дадеме повеќе контрола врз глобалната политика. Барбер покажува како овие „урбани маалци“ ги решаваат критичните проблеми кои се јавуваат на нивната територија -- и можеби во светот.

Ерик Берлоу и Шон Горли: Мапирање на идеите кои се вредни за споделување

TED2013

Ерик Берлоу и Шон Горли: Мапирање на идеите кои се вредни за споделување
1,131,373 views

Како изгледаат 24,000 идеи? Екологот Ерик Берлоу и физичарот Шон Горли применуваат алгоритми врз целата архива составена од TEDx Говори и нè носат на едно неверојатно визуелно патување за да ни покажат како се поврзуваат идеите на глобално ниво.

Аполо Робинс: Одвлекување на вниманието како уметност

TEDGlobal 2013

Аполо Робинс: Одвлекување на вниманието како уметност
26,016,015 views

Го сметаат за најголем џебџија на светот, Аполо Робинс ги проучува чудните аспекти на човековото однесување, додека ви го краде часовникот. Робинс ја тестира публиката на TEDGlobal 2013, демонстрирајќи како недостатоците на нашата перцепција овозможуваат да украдете паричник и да го ставите на рамото на сопственикот кој и понатаму нема поим што се случува.

Кели МекГонигал: Како да го направите стресот ваш пријател

TEDGlobal 2013

Кели МекГонигал: Како да го направите стресот ваш пријател
22,520,850 views

Стрес. Од него ви лупа срцето, ви забрзува дишењето и ви се поти челото. Стресот го сметаме за непријател на здравјето на луѓето, но сепак едно ново истражување сугерира дека стресот ќе биде лош за вас само доколку верувате во тоа. Психологот Кели МекГонигал нè поттикнува позитивно да гледаме на стресот и ни претставува еден неопеан механизам за намалување на стресот: поврзаноста со другите луѓе.

Расел Фостер: Зошто спиеме?

TEDGlobal 2013

Расел Фостер: Зошто спиеме?
8,011,042 views

Расел Фостер е невронаучник кој го изучува циркадијалниот ритам. Тој ги проучува фазите на спиење во мозокот. И прашува: Што знаеме за спиењето? За нешто на што трошиме една третина од нашите животи, излегува дека многу малку знаеме. Во овој говор, Фостер споделува три популарни теории во однос на тоа зошто спиеме, побива некои митови за тоа колку треба да спиеме на различна возраст -- и наговестува дека спиењето може да се користи дури и за предвидување на менталното здравје.

Тања Луна: Како едно пени ме натера да се чувствувам како милионерка

TED@New York

Тања Луна: Како едно пени ме натера да се чувствувам како милионерка
1,797,188 views

Како малечка, Тања Луна го напуштила нејзиниот дом во пост - Чернобилска Украина, за да добие азил во САД. Еден ден, на подот на њујоршкото прибежиште за бездомници, каде таа и нејзиното семејство живееле, пронашла пени. Никогаш повторно не се почуствувала толку богато. Медитација на слатко-горчливите задоволства од детството - и како да ги зачувате во себе.

Кен Робинсон: Како да го спасиме образованието од „Долината на смртта“

TED Talks Education

Кен Робинсон: Како да го спасиме образованието од „Долината на смртта“
9,881,283 views

Сер Кен Робинсон истакнува три главни принципи потребни за човековиот ум да цути, а и како моменталната образовна култура работи против истите. Низ забавен и предизвикувачки говор, нѐ повикува да излеземе од „Долината на смртта“ во која образованието се наоѓа сега и како да ги оснажуваме најмладите генерации со клима на различни можности.