Феит Џеџд: Што научив од моите аутистични браќа

TED@London

Феит Џеџд: Што научив од моите аутистични браќа

1,239,981 views

Readability: 3.7


Феит Џеџд ја раскажува трогателната и интересна приказна за тоа како растела со нејзините двајца браќа, и двајцата аутистични -- и двајцата неверојатни. Во овој говор од TED Потрага по Таленти, таа нè поттикнува да трагаме по живот кој е надвор од она што се смета за нормално.

Дејвид Пизаро: Чудниот однос помеѓу одвратноста и политиката

TEDxEast

Дејвид Пизаро: Чудниот однос помеѓу одвратноста и политиката

729,334 views

Readability: 4.9


Каква врска има одвратната слика со начинот на кој гласате? Поткрепен со анкети и експерименти, психологот Дејвид Пизаро ни ја демонстрира поврзаноста помеѓу осетливоста на одвратни работи -- фотографија со измет, непријатен мирис -- и моралниот и политички конзервативизам. (Снимено на TEDxEast.)

Руби Вакс: Што е толку смешно кај менталните болести?

TEDGlobal 2012

Руби Вакс: Што е толку смешно кај менталните болести?

2,605,780 views

Readability: 3.1


Доколку ви е болно телото ќе добиете сочувство, вели комедијантката Руби Вакс -- но не и ако мозокот ви е болен. Зошто е тоа така? Со неверојатна енергија и хумор, Вакс, на која пред една декада ѝ дијагностицирале клиничка депресија, нè повикува да ставиме крај на стигмата за менталните болести.

Ејми Кади: Говорот на вашето тело влијае врз вашата личност

TEDGlobal 2012

Ејми Кади: Говорот на вашето тело влијае врз вашата личност

49,761,476 views

Readability: 3.3


Говорот на телото влијае врз тоа како другите нè доживуваат, но исто така може да го промени начинот на кој ние самите себе се доживуваме. Социјалниот психолог Ејми Кади покажува како "моќното позирање" -- завземање на став кој зрачи со самодоверба, дури и кога не се чувствуваме самоуверени -- може да влијае врз нивоата на тестостерон и кортизол во самиот мозок, и дури може да има влијание врз нашите шанси за успех.

Џулиан Трежр: Зошто архитектите треба да ги користат своите уши

TEDGlobal 2012

Џулиан Трежр: Зошто архитектите треба да ги користат своите уши

1,280,032 views

Readability: 3.5


Поради лошата акустика, учениците во училниците пропуштаат 50% од она што им го предаваат наставниците, а пациентите во болниците имаат проблеми со спиењето бидејки постојано се под стрес. Џулијан Трежр ги повикува дизајнерите да обрнат внимание на "невидливата архитектура" на звукот.

Скот Фрeјзер: Зошто сведоците прават грешки

TEDxUSC

Скот Фрeјзер: Зошто сведоците прават грешки

1,172,036 views

Readability: 4.3


Скот Фрејзер го проучува начинот на кој луѓето се присеќаваат на злосторствата -- и како истите тие сеќавања ги користат како сведоштва. Во овој моќен говор, кој се фокусира на едно убиство кое се случило за време на зајдисонце, тој вели дека дури и сведоците кои се наоѓаат во непосредна близина на злосторството, можат да создадат "сеќавања" кои не е можно да ги виделе. Зошто? Бидејќи на мозокот му се гади кога ќе слушне за празнина.

Викрам Пател: Ментално здравје за сите преку вклучување на сите

TEDGlobal 2012

Викрам Пател: Ментално здравје за сите преку вклучување на сите

1,022,787 views

Readability: 5.8


Близу 450 милиони луѓе се засегнати од ментални болести на светско ниво. Во богатите земји, само половина од нив ја добиваат соодветната нега, но кај земјите во развој, речиси 90 проценти поминуваат без третман поради големиот недостаток на психијатри. Викрам Пател изложува еден многу ветувачки пристап -- обучување на самите членови на заедниците, обуки кои ќе им овозможат да применуваат интервенции за ментално здравје, на тој начин давајќи им моќ на обичните луѓе да се грижат за нивните блиски.

Џон Ронсон: Чудни одговори на тестот за психопати

TED2012

Џон Ронсон: Чудни одговори на тестот за психопати

15,023,743 views

Readability: 4


Има ли апсолутна линија која што ги дели лудите од нормалните? Раскажувајќи на начин од кој ќе се наежите, Џон Ронсон, автор на Тестот за Психопати, ни ги осветлува сивите области помеѓу овие две состојби. (Со звук миксан во живо од страна на Џулиан Трежр и анимација од Еван Грант.)

Силија Елворти: Борба со помош на ненасилство

TEDxExeter

Силија Елворти: Борба со помош на ненасилство

1,198,445 views

Readability: 3.9


Како да се справите со силеџија, без притоа да се претворите во насилник? Во овој мудар и длабоко емотивен говор, мировниот активист, Силија Елворти, ги наведува вештините кои ни се потребни -- како нации и поединци -- за да се бориме против екстремното насилство без да возвратиме со сила. За да одговори на прашањето зошто и како функционира ненасилството, таа се навраќа на историски херои -- Аун Сан Су Чи, Махатма Ганди, Нелсон Мендела -- и личните филозофии кои им дале моќ на нивните мирни протести. (Снимано во TEDxExeter.)

Лиза Кристин: Фотографии кои сведочат за современото ропство

TEDxMaui

Лиза Кристин: Фотографии кои сведочат за современото ропство

2,723,761 views

Readability: 3.9


Во текот на изминативе две години, фотографот Лиза Кристин патуваше низ светот, истовремено документирајќи ја неподносливата и тешка реалност наречена современо ропство. Таа со нас споделува вознемирувачки, но сепак прекрасни фотографии - рудари во Конго, редачи на тули во Непал - расветлувајќи ја судбината на 27 милиони души, коишто се поробени насекаде низ светот. (Снимено на TEDx Maui)

Дафни Колер: Што можеме да научиме од онлајн образованието

TEDGlobal 2012

Дафни Колер: Што можеме да научиме од онлајн образованието

2,469,571 views

Readability: 4.8


Дафни Колер работи во насока да ги убеди врвните универзитети како тие би ги објавиле нивните најинтересни наставни предмети онлајн бесплатно - не само како услуга, туку како начин на истражување за тоа како луѓето ги усвојуваат знаењата и вештините. Секое чукање на копче, квиз за разбирање, врснички форум за дискусии и само-оценување на задачите, сите тие градат невидена база на податоци во однос на тоа како знаењето се обработува во умот и што е најважно, како се апсорбира.

Алана Шаик (Alanna Shaikh): Како се подготвувам да добијам Алцхајмерова болест

TEDGlobal 2012

Алана Шаик (Alanna Shaikh): Како се подготвувам да добијам Алцхајмерова болест

1,499,022 views

Readability: 3.8


Кога сме соочени со родител кој има Алцхајмерова болест, повеќето од нас реагираат со негирање ("нема мене да ми се случи") или со екстремни напори за превенција. Но, експертот за глобално здравство и TED-ов соработник Алана Шаик, го гледа тоа поинаку. Таа превзема три конкретни чекори за да се подготви за тој момент -- доколку дојде до тоа-- кога таа ќе добие Алцхајмерова болест.

Елин Сакс: Приказна за ментална болест --  гледано одвнатре

TEDGlobal 2012

Елин Сакс: Приказна за ментална болест -- гледано одвнатре

3,653,624 views

Readability: 4.1


„Ќе биде ли во ред ако ви ја направам лом канцеларијата?“ Ова е прашањето кое Елин Сакс еднаш му го поставила на својот доктор, а тоа не било шега. Правник, во 2007 Сакс излезе со нејзината приказна за шизофренија, болест контролирана со лекови и терапија, но сепак постојано присутна. Во овој моќен говор, таа од нас бара кон луѓето со ментална болест да гледаме јасно, чесно и сочувствително.

Ривс: Одново осмислување на енциклопедиската игра

TEDxSummit

Ривс: Одново осмислување на енциклопедиската игра

749,122 views

Readability: 4.1


Поттикнат од фактот што енциклопедијата Британика стави крај на своите печатени изданија, поетот Ривс ја оживува играта од своето детство. Говорејќи на TEDxSummit средбата во Доха, Ривс не води на една шармантна турнеја низ случајни (и помалку случајни) делови од човечкото знаење: од Чимборазо, најоддалечената точка од центарот на Земјата, до Хем астро-шимпанзото, првото шимпанзо во вселената.

Ами Клин: Нов начин за дијагностицирање на аутизмот

TEDxPeachtree

Ами Клин: Нов начин за дијагностицирање на аутизмот

630,055 views

Readability: 3.9


Раната дијагноза на растројствата од аутистичкиот спектар може да го подобри животот на сите кои се засегнати, меѓутоа сложената мрежа на причинители во голема мера го отежнуваат предвидувањето на овие растројства. На TEDxPeachtree, Ами Клин опишува една нова метода за рано детектирање. Оваа метода користи софистицирана технологија која го следи движењето на очите, и на тој начин го мери нивото на друштвена вклученост и воедно нивото на друштвени вештини. На овој начин се овозможува релијабилно мерење на ризикот од аутизам. (Снимeно на TEDxPeachTree.)

Џон Хоџман: Дизајнот, објаснет.

TED2012

Џон Хоџман: Дизајнот, објаснет.

1,170,206 views

Readability: 4.2


Џон Хоџман, комичар и локален експерт, го „објаснува“ дизајнот на три иконски модерни предмети. (Од сесијата Студио за Дизајн на TED2012 поддржана од Чи Перлман и Дејвид Роквел.)

Вилијам Ноел: Откривање на Архимедовиот изгубен кодекс

TEDxSummit

Вилијам Ноел: Откривање на Архимедовиот изгубен кодекс

990,071 views

Readability: 3.8


Како ќе прочитате 2000 години стар ракопис кој бил избришан, исечен, над кој одново и одново било пишувано и сликано? Со помош на моќниот забрзувач (акцелератор) на честички, се разбира! Кураторот на антички книги, Вилијам Ноел, ја раскажува фасцинантната приказна која стои позади Архимедовиот палимпест, византиски молитвеник кој содржи претходно непознати оригинални ракописи од античкиoт грчки математичар Архимед и од други.

Реџи Ватс ќе ве збуни на најзабавниот начин

TED2012

Реџи Ватс ќе ве збуни на најзабавниот начин

10,423,790 views

Readability: 3.5


Реџи Ватсoвите битови им пркосат на боксовите. Исклучете ја логичката плоча и набљудувајте како тој ја соединува поезијата и ги пречокорува музичките жанрови во оваа поголема од животот изведба.

Жан-Батист Мишел: Математиката на историјата

TED2012

Жан-Батист Мишел: Математиката на историјата

1,233,146 views

Readability: 4.3


Што може математиката да каже за историјата? Според соработникот на TED Жан-Батист Мишел, доста многу. Од промените во јазикот, се до смртоносноста на војните, тој покажува како дигитализираната историјата почнува да ги открива длабоку вкоренетите обрасци.

Мајкл Нортон: Како да купите среќа

TEDxCambridge

Мајкл Нортон: Како да купите среќа

3,854,668 views

Readability: 2.7


На TEDxCambridge, Мајкл Нортон споделува едно неверојатно истражување за тоа како парите навистина купуваат среќа - кога не ги трошите на себе. Слушнете ги изненадувачките податоци на многуте про-друштвени трошоци од кои можете да придобиете Вие, Вашата работа, и (секако) другите луѓе.

Брајан Грин: Дали нашиот е единствениот универзум?

TED2012

Брајан Грин: Дали нашиот е единствениот универзум?

4,293,032 views

Readability: 4.8


Во срцето на модерната космологија има мистеријата: Зошто нашиот универзум е толку деликатно наштиман за да создаде услови насушни за живот? Низ ова брилијантно патување кое се однесува на најголемите нови откритија во науката, Брајан Грин покажува како запрепастувачката идеја за мултиверзумот можеби го содржи одговорот на оваа загатка.

Франс де Вал: Морално однесување кај животните

TEDxPeachtree

Франс де Вал: Морално однесување кај животните

4,058,059 views

Readability: 3.2


Емпатија, соработка, правда и реципроцитет -- грижата за добро-состојбата на другите се чини како многу карактеристична особина за луѓето. Меѓутоа Франс де Вал споделува неколку изненадувачки видеа на кои се прикажани бихевиорални тестови спроведени врз примати и разни други цицачи, видеа кои покажуваат колку од овие морални особини секој од нас ги поседува.

Луси МекРеј: Како технологијата може да го трансформира човековото тело?

TED2012

Луси МекРеј: Како технологијата може да го трансформира човековото тело?

1,615,838 views

Readability: 4.9


Соработничката на TED, Луси МекРеј е телесен архитект - таа смислува начини како да се спојат биологијата и технологијата во нашето тело. Во овој визуелно запрепастувачки говор, таа ни ја претставува нејзината работа, облека која ја трансформира внатрешноста на телото за целите на видео спотот на поп ѕвездата Robyn, па се до пилула која кога е проголтана, преку потта испушта убав парфем.

Ноел Бери Мерз: Единствената најголема закана по здравјето со којашто жените се соочуваат

TEDxWomen 2011

Ноел Бери Мерз: Единствената најголема закана по здравјето со којашто жените се соочуваат

828,554 views

Readability: 3.8


Чудно, но вистинито: Сега, од срцеви болести повеќе умираат жени отколку мажи, иако кардиоваскуларните истражувања долго време беа фокусирани на мажите. Доктор К. Ноел Бери Мерз, предводник во оваа област, споделува што знаеме и не знаеме за здравјето на срцето кај жените -- заедно со неверојатно различните симптоми што жените ги покажуваат при срцев удар (и зошто честопати не можат да се предвидат).

Џонатан Хајт: Религија, еволуција, и возбудата што доаѓа од себе-трансценденцијата

TED2012

Џонатан Хајт: Религија, еволуција, и возбудата што доаѓа од себе-трансценденцијата

1,205,079 views

Readability: 4.2


Психологот Џонатан Хајт поставува едноставно, но сепак тешко прашање: зошто бараме себе-трансенденција? Зошто се обидуваме да се изгубиме самите себе? Водејќи нè низ науката за еволуцијата преку групна селекција, тој предлага еден провокативен одговор.

Шломо Бенарци: Штедењето за утре, започнува утре

TEDSalon NY2011

Шломо Бенарци: Штедењето за утре, започнува утре

1,541,108 views

Readability: 3.2


Лесно е да си ветите дека ќе започнете да штедите од идната седмица, но што доколку треба да започнете денес? Вообичаено, сакаме веднаш да трошиме.Економистот Шломо Бенарци вели дека ова е една од најголемите пречки за да заштедите доволно за пензија. Тој прашува: Како овие предизвици во однесувањето да ги претвориме во решенија?

Џена МекКарти: Што не знаете за бракот

TEDxAmericanRiviera

Џена МекКарти: Што не знаете за бракот

4,909,092 views

Readability: 4.1


Во овој забавен, неформален говор од TEDx, писателката Џена МекКарти споделува едно изненадувачко истражување за тоа како браковите (особено оние среќните бракови) навистина функционираат. Една забелешка: Немојте да се обидувате да го освоите Оскарот за најдобра актерка.

Дру Дадли: Секојдневно лидерство

TEDxToronto 2010

Дру Дадли: Секојдневно лидерство

3,880,487 views

Readability: 3.1


Сите ние имаме променето нечиј живот -- вообичаено без и да сме свесни за тоа. Во ова смешно излагање, Дру Дадли нè повикува сите нас да го славиме лидерството како секојдневен чин за подобрување на нашите животи. (Снимено на TEDxToronto.)