Ден Палота: Сонот кој немаме смелост да го сонуваме

TED2016

Ден Палота: Сонот кој немаме смелост да го сонуваме

1,953,229 views

Readability: 3.9


Кои се вашите соништа? Или уште подобро: „Кои се вашите неостварени сни? Ден Палота сонува за време во кое сите ќе бидеме исто толку возбудени, љубопитни и научно ориентирани кон развојот на човештвото колку што сме ориентирани кон технолошкиот развој. „Она од што најмногу се плашиме е дека ќе ни биде одземена можноста да го достигнеме нашиот вистински потенцијал“-вели Палота. „Замислете да живееме во свет каде едноставно го препознаваме тој длабок, егзистенцијален страв во секој од нас - и каде смело се сакаме еден со друг зашто знаеме дека, да се биде човек значи да се живее со тој страв.“

Санфорд Бигерс: Уметник го отвара погледот кон расното насилство

TED2016

Санфорд Бигерс: Уметник го отвара погледот кон расното насилство

1,094,587 views

Readability: 5.5


Концептуалниот уметник и партнер на TED Санфорд Бигерс користи слики, скулптури, видео и изведби за да поттикне предизвикувачки разговори поврзани со историјата и траумата на црната Америка. Придружете му се додека ги претставува детаљите за своите две дела и мотивацијата зад нив."Само преку дијалог за историјата и расата можеме да еволуираме како индивидуи и како општество"

Амера Харуда: Зошто се доведувам во опасност за да раскажувам приказни за Газа

TED2016

Амера Харуда: Зошто се доведувам во опасност за да раскажувам приказни за Газа

1,023,963 views

Readability: 3


Кога Амера Харуда ќе го слушне звукот на бомбите или гранатите, таа оди право кон нив. „Сакам да бидам таму прва бидејќи тие приказни треба да бидат кажани“, вели првата жена која е новинарски помагач во Газа, улога која ѝ овозможува да ги води новинарите во хаотични воени сценарија во нејзината родна земја, која таа ја сака и покрај ужасната ситуација во која се наоѓа. Дознајте што ја мотивира Харуда да прозбори за човечките страдања во Газа во овој незборавлив говор.

Роберт Палмер: Панамските документи истакнаа огромен глобален проблем. Што следува?

Global Witness HQ

Роберт Палмер: Панамските документи истакнаа огромен глобален проблем. Што следува?

1,061,922 views

Readability: 5


На 3-ти април 2016 год., се случи најголемот истек на податоци во историјата. Панамските Документи ни покажаа дека богати и моќни луѓе, на офшор сметки, кријат огромни суми на пари. Што значи сето тоа? Го поканивме Роберт Палмер од Глобал Витнес да ни открие.

Хју Еванс: Што значи да бидеш граѓанин на светот?

TED2016

Хју Еванс: Што значи да бидеш граѓанин на светот?

1,515,689 views

Readability: 4.5


Хју Еванс отпочна движење кое мобилизира „глобални граѓани“, луѓе кои првенствено се препознаваат себе не како припадници на држави, нации или групи туку како припадници на човечката раса. Од неговиот инспиративен и личен говор дознајте повеќе за тоа како новиот начин на разбирање на нашето место во светот ги поттикнува луѓето да земат учество во борбата против крајната сиромаштија, климатските промени, родовата нееднаквост и многу други предизвици. „Овие се глобални проблеми во крајна линија“ - вели Еванс. „Нив можат да ги решат само глобални граѓани кои бараат глобални решенија од страна на нивните лидери.“

Паула Хамонд: Ново супероружје во борбата против ракот.

TED Talks Live

Паула Хамонд: Ново супероружје во борбата против ракот.

1,519,412 views

Readability: 5.4


Ракот е многу паметна и приспособлива болест. За да ја победиме, вели медицинскиот истражувач и едукатор Паула Хамонд, ни треба нова и силна стратегија за напад. Со нејзинете колеги на МИТ, Хамонд има создадено наночестичка, која е голема колку една стотина од човечко влакно. Таа може да ги лечи најагресивните ракови и оние кои се најотпорни на лекови. Дознајте повеќе за ова молекуларно супероружје и придружете ѝ се на Хамонд во борбата против болеста која нè засега сите нас.

Александер Бетс: Нашиот систем за бегалци не функционира.  Еве како можеме да го поправиме.

TED2016

Александер Бетс: Нашиот систем за бегалци не функционира. Еве како можеме да го поправиме.

898,465 views

Readability: 5.4


Еден милион бегалци пристигнаа во Европа годинава- вели Александер Бетс,-и „нашиот одговор, искрено, беше беден.“ Бетс ги проучува принудните миграции, невозможните избори на семејствата, помеѓу камповите, урбаната сиромаштија и опасните, илегални патувања кон сигурноста. Преку неговиот прониклив говор тој нуди четири начини како да го промениме нашиот однос кон бегалците со цел тие да можат да придонесат во новите средини. „ Бегалците не мора да бидат нужен товар“, вели Бетс. „Тие се човечки суштества со вештини, таленти и стремежи, способни да придонесат-ако им дозволиме.“

Решна Саујани: Да ги учиме девојките на храброст, не на совршенство.

TED2016

Решна Саујани: Да ги учиме девојките на храброст, не на совршенство.

4,286,402 views

Readability: 3.8


„Ги воспитуваме девојчињата да бидат совршени, додека момчињата ги воспитуваме да бидат храбри“- вели Решна Саујани, основач на „Девојки кои програмираат“. Саујани се зафати со задачата да социјализира млади девојки да преземат ризик и да учат програмирање-две вештни кои им се потребни да го придвижат општеството напред. „Доколку сакаме да создаваме вистински иновации тогаш не смееме да запоставиме половина од населението“-вели таа. „Сакам секој од вас да им каже на сите млади жени кои ги познавате, да се чувствуваат удобно во нивната несовршеност.“

Џадсон Бруер: Едноставен начин да се ослободите од лоша навика

TEDMED 2015

Џадсон Бруер: Едноставен начин да се ослободите од лоша навика

10,952,156 views

Readability: 4.4


Можеме ли да се ослободиме од лошите навики така што ќе бидеме љубопитни за нив? Психијатарот Џадсон Бруер ја проучува врската меѓу медитацијата и зависноста -- од пушење до прејадување, па сè до оние нешта кои ги правиме иако знаеме дека се лоши за нас. Научете повеќе за механизмот преку кој се формира навиката и откријте едноставна, но моќна тактика која можеби ќе ви помогне да ја надминете потребата за пушење, грицкање или проверување на пораки додека возите.

Јанис Варуфакис: Капитализмот ќе ја изеде демократијата -- ако не кренеме глас

TEDGlobal>Geneva

Јанис Варуфакис: Капитализмот ќе ја изеде демократијата -- ако не кренеме глас

2,618,532 views

Readability: 5.5


Сте се запрашале ли зошто политичарите не се она што беа, зошто владите не можат да ги решат вистинските проблеми? Економистот Јанис Варуфакис, поранешниот Министер за Финансии на Грција, вели тоа е така затоа што денешниве политичари немаат моќ -- затоа што вистинската моќ денес е во рацете на оние што ја контролираат економијата. Тој смета дека мега-богатите и корпорациите ја разјадуваат политичката сфера, преку финансиските кризи што ги предизвикуваат. Во овој говор, слушнете го неговиот сон за свет во кој капиталот и трудот повеќе не се борат еден против друг, "свет кој е истовремено либертаријански, Марксистички и Кејнезијански."

Џил Хејнерт: Мистериозниот свет на подводните пештери

TEDYouth 2015

Џил Хејнерт: Мистериозниот свет на подводните пештери

1,615,256 views

Readability: 4


Пештерискиот нуркач Џил Хејнерт ги истражува скриените подводни патишта кои минуваат низ нашата планета.Работејќи со биолози, климатолози и археолози Хејнерт ги разоткрива мистериите на животните форми кои ги населуваан најзапуштените места на земјата и им помага на истражувачите да ја дознаат историјата на климатските промени. Во овој краток говор, нурнете под брановите и истражете ги чудата на внатрешната вселена.

Џејмс Вич: Еве што се случува кога ќе одговорите на спамиран мејл

TEDGlobal>Geneva

Џејмс Вич: Еве што се случува кога ќе одговорите на спамиран мејл

40,173,934 views

Readability: 3.9


Сомнители мејлови: неподигнати обврзници од осигурување, дијамандски сефови, блиски пријатели заглавени во странство. Сите овие ни се појавуваат во инбоксот и обично ги бришеме веднаш. Но, што ќе се случи ако одговориме? Писателот и комичар Џејмс Вич раскажува смешна приказна за тоа како со недели си разменувал мејлови со спамер кој му ветувал голема зделка.

Аомава Шилдс: Како ќе најдеме живот на другите планети

TED2015

Аомава Шилдс: Како ќе најдеме живот на другите планети

1,642,168 views

Readability: 4.9


Астрономот Аомава Шилдс бара траги дека живот може да постои на друго место во универзумот со тоа што ги истражува атмосферите на далечни планети. Кога не ја истражува небесата, класично тренираниот актер (и TED подружник) бара начини на кој може да ги вклучи младите жени во науката преку театарот, пишувањето и визуелната уметност. "Можеби еден ден тие ќе се придружат на астрономите кои имаат бројни контрадикции", вели таа, "и ќе ја користат нивната позадина да дознаат, еднаш за секогаш, дека не сме сами во универзумот."

Ваел Гоним: Да дизајнираме социјален медиум што поттикнува вистински промени

TEDGlobal>Geneva

Ваел Гоним: Да дизајнираме социјален медиум што поттикнува вистински промени

1,370,261 views

Readability: 4.9


Ваел Гоним ја помогна Арапската Пролет со создавање на едноставна Фацебук страница. Како што раскажува, кога револуцијата излезе на улиците , прерасна од надежна во гнасна, грда и срце-кршачка. И социјалната мрежа исто се смена. Од место на идеи, разговори и делење прерасна во поларизирано бојно поле. Гоним прашува: Што можеме да направиме за нашето однесување на Интернет? Како можеме да ја искористиме социјалната мрежа да создадеме цивилизиран и културен дијалог?

Роберт Валдингер: Што го прави животот добар? Лекции од најдолгата студија за среќата

TEDxBeaconStreet

Роберт Валдингер: Што го прави животот добар? Лекции од најдолгата студија за среќата

24,401,472 views

Readability: 3.5


Што нѐ прави среќни и здрави додека минуваме низ животот? Ако мислите дека тоа е славата и парите не сте сами,но според психијатарот Роберт Валдингер, грешите.Како директор на 75 годишна студија за развојот на возрасните, Валдингер има неограничен пристап до информации за вистинската среќа и задоволство. Во овој говор тој ќе ги сподели трите важни лекции научени од студијата исто како и неколку практични мудрости за тоа како да изградиме долг и исполнет живот.

Антонио Гутерес: Бегалците имаат право да бидат заштитени

TEDGlobal>Geneva

Антонио Гутерес: Бегалците имаат право да бидат заштитени

1,147,846 views

Readability: 4.6


Високиот комесар за бегалци при Обединетите Нации, Антонио Гутерес смета дека можеме да ја решиме глобалната бегалска криза-тој дава силни, изненадувачки причини зошто мора да се обидеме. Во разговор со Директорот на ТЕД, Бруно Џусани, Гутерес ги објаснува историските причини на сегашната криза и дава осврт на расположението во Европските земји кои прават обиди да проверуваат, згрижат и најдат засолниште за стотици илјадници очајни семејства. Поголема слика: Антонио Гутерес повикува на мултилатерален пресврт кон прифаќање и почитување -спротивставување на групи како ИСИЛ и нивната анти-бегалска пропаганда и регрутирање.

Хари Клиф: Стигнавме ли до крајот на физиката?

TEDGlobal>Geneva

Хари Клиф: Стигнавме ли до крајот на физиката?

2,496,396 views

Readability: 4.7


Зошто има нешто наместо ништо? Зошто постојат толку интересни ствари во универзумот? Физичарот Хари Клиф ги проучува елементарните честички и работи на Големиот Хадронски Колајдер во ЦЕРН. Тој има лоши вести за луѓето кои бараат одговори на овие прашања. И покрај големите напори на научниците (и помошта од најголемата машина на планетата), можеби никогаш нема да можеме да ги објасниме чудните аспекти на природата. Дали е ова крајот на физиката? Во овој фасцинантен говор дознајте повеќе за најновите сознанија кои допираат до тајната структура на универзумот.

Џејсон деКаирес Тејлор: Подводен уметнички музеј, преполн со живот

Mission Blue II

Џејсон деКаирес Тејлор: Подводен уметнички музеј, преполн со живот

1,549,004 views

Readability: 4.4


За скулпторот Џејсон деКаирес Тејлор, океанот е многу повеќе од муза -- тој е простор за изложба и музеј. Тејлор креира скулптури на тема човечки форми и секојдневен животно на копно и потоа ги потопува до океанското дно каде морето ги презема и ги претвора од безживотен камен во енергични живеалишта за корали, ракови и други суштества. Резултатот: Енигматични, прогонувачки и шарени коментари за нашето минливо постоење, светоста на океанот и неговата моќ на регенерација што го одзема здивот.

Рејмонд Венг: Како бактериите патуваат во авионите -- и како да го спречиме тоа

TEDYouth 2015

Рејмонд Венг: Како бактериите патуваат во авионите -- и како да го спречиме тоа

1,770,384 views

Readability: 3.6


Рејмонд Венг има само 17 години, но веќе придонесува за градењето на поздрава иднина. Користејќи флуидна динамика, тој направил компјутерски симулации за тоа како се движи воздухот во авионите. Она што го открил е вознемирувачко. Кога некоја особа ќе кивне во авион, движењето на воздухот овозможува да се прошират патогените до другите патници. Венг со нас споделува две работи. Анимација за тоа како кивавицата патува во внатрешноста на авионот и решение за овој проблем, за кое воедно добил награда. Тоа е направа која го зголемува протокот на свеж воздух во авионите и која го отстранува загадениот воздух.

Регина Хартли: Зошто најдобриот кандидат можеби ја нема најдобрата работна биографија?

TED@UPS

Регина Хартли: Зошто најдобриот кандидат можеби ја нема најдобрата работна биографија?

3,671,656 views

Readability: 4.9


Кога постои избор помеѓу кандидат со совршена работна биографија и кандидат кој се борел со тешкотии, Регина Хартли, директорка за човечки ресурси, секогаш им дава шанса на „Борците“. Хартли, која самата израснала низ тешкотии, добро знае дека оние кои успеваат во најмрачните места имаат сила да издржат во услови на постојани промени на работни места. „Одберете го потценетиот натпреварувач чие тајно оруже е страста и целта“-вели таа. „Одберете го „Борецот“!

Карл Сафина: Што размислуваат и чувствуваат животните?

Mission Blue II

Карл Сафина: Што размислуваат и чувствуваат животните?

2,154,150 views

Readability: 3.2


Што се случува во мозокот на животните? Можеме да знаеме што размислуваат и чувствуваат и дали воопшто тоа го прават? Карл Сафина смета дека можеме. Со примена на откритија и анегдоти од областа на екологијата, биологијата и бихевиоралната наука тој ги спојува приказните на китовите, волците, слоновите и албатросите за да потврди дека како што ние размислуваме, чувствуваме, употребуваме алати и изразуваме емоции, истото го прават и другите живи суштества и умови кои ја делат планетата Земја со нас.

Андреас Екстром: Моралните убедувања зад вашите интернет пребарувања

TEDxOslo

Андреас Екстром: Моралните убедувања зад вашите интернет пребарувања

1,485,031 views

Readability: 3.7


Интернет пребарувачите станаа нашиот најверен извор на информации и арбитар на вистината. Но, дали воопшто можеме да добиеме објективни резултати од пребарувањата? Шведскиот автор и новинар Андреас Екстром, тврди дека такво нешто е филозофска невозможност. Во неговиот содржаен говор тој повикува да ги зајакнеме врските помеѓу технологијата и хуманистичките науки и нé потсетува дека зад секој алгоритам постои збир на лични убедувања кои ниту една шифра не може да ги искорени.

Мелиса Флеминг: Брод со 500 бегалци потона во морето. приказна за двајцата преживеани

TEDxThessaloniki

Мелиса Флеминг: Брод со 500 бегалци потона во морето. приказна за двајцата преживеани

1,619,718 views

Readability: 3.7


На брод претоварен со повеќе од 500 бегалци, една млада жена станува неверојатен херој. Ова едноставна, силна приказна раскажана од Мелиса Флеминг, претставник на Агенцијата за бегалци при Обединетите Нации, ги отсликува човечките животи во нивниот обид да пребегнат кон подобар живот...додека бегалските бродови наидуваат...

Том Углов: Интернетот без екрани би можел да изгледа вака

TEDxSydney

Том Углов: Интернетот без екрани би можел да изгледа вака

1,673,868 views

Readability: 4.2


Дизајнерот Том Углов креира иднина во која љубовта на човекот кон природни решенија и едноставни алатки коегзистира со нашата потреба за информации и уредите кои ни овозможуваат пристап до тие информации.“ Реалноста е побогата од екраните,“ вели тој. „Можеме да имаме свое среќно место исполнето со сакани информации, место во кое ќе се чувствуваме комотно и природно."

Џенифер Даудна: Сега можеме да ја менуваме нашата ДНК-но, да го правиме тоа мудро

TEDGlobal>London

Џенифер Даудна: Сега можеме да ја менуваме нашата ДНК-но, да го правиме тоа мудро

2,362,140 views

Readability: 5.7


Генетичарот Џенифер Даудна, во соработка со други научници откри нова, револуционерна технологија за промена на гените, наречена CRISPR-Cas9. Новата алатка им овозможува на научниците да направат прецизни промени на ДНК низите, што би можело да доведе до лекување на генетски заболувања, нo истотака би можела да се употреби и за создавање на т.н. `дизајнирани бебиња`. Даудна објаснува на кој начин функционира CRISPR-Cas9 обраќајки се до научната заедница да запрат и да продискутираат за етичкиот аспект на новата алатка.

Тејтур: Домот е песната што секогаш ја паметам

TED2015

Тејтур: Домот е песната што секогаш ја паметам

1,071,725 views

Readability: 3.7


За музичарот Тејтур, да се пее, значи да се даде дел од себе на другите. „Ако вашите намери се да ги воодушевите останатите или да добиете голем аплауз на крајот“, вели тој, „тогаш вие земате, не давате“. Слушнете го како пее на сцената на TED2015, две нумери за љубовта, далечината и домот.

Емили Вапник: Зошто некои од нас имаат повеќе занимања

TEDxBend

Емили Вапник: Зошто некои од нас имаат повеќе занимања

5,952,080 views

Readability: 4.1


Што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш? Ако не сте сигурни дека сакате да правите само една работа до крајот на животот, не сте единствени. Во овој просветлувачки говор, Емили Вапник, писател и уметник, ги опишува луѓето кои ги нарекува „мулти-потенцијалисти“-кои поседуваат низа на интереси и занимања во текот на животот. Дали сте вие еден од нив?

Семјуел Коен: Алцхајмер не е природно стареење-можеме да  ја излечиме.

TED@BCG London

Семјуел Коен: Алцхајмер не е природно стареење-можеме да ја излечиме.

1,735,943 views

Readability: 4.5


Повеќе од 40 милиони луѓе во светот страдаат од Алцхајмерова болест и се очекува таа бројка драстично да порасне во наредните години. Во последните сто години од нејзиното класифицирање, не е направен вистински напредок во борбата против оваа болест. Научникот Семјуел Коен го споделува новото научно откритие произлезено од истражувањето на Алцхајмеровата болест во неговата лабораторија како и пораката за надеж. „ Алцхајмер е болест,“ вели Коен, “ и ние можеме да ја излечиме“.

Мајкл Кимел: Зошто родовата еднаквост е добра работа за сите-вклучително и за мажите.

TEDWomen 2015

Мајкл Кимел: Зошто родовата еднаквост е добра работа за сите-вклучително и за мажите.

1,784,919 views

Readability: 3.6


Да, сите знаеме дека тоа е исправно. Но, Мајк Кимел, на практичен и забавен начин зборува за еднаквост на улогите на мажите и жените во домот и на работните места. За него тоа не е игра во која само еден победува туку игра во која двете страни се победници и која на сите им дава повеќе можности и поголема среќа.

ел Сид: Улична уметност со порака за надеж и мир

TED2015

ел Сид: Улична уметност со порака за надеж и мир

1,512,877 views

Readability: 4.2


Роден во Франција во тунижанско семејство, ел Сид ужива да плива во различни култури, јазици и идентитети. Не е исклучок и неговата уметност, која вклучува арапска поезија во стил кој е инспириран од уличната уметност и графити. Во овој тивок, но страствен говор, уметникот и TED Пријател ја опишува неговата главна амбиција: да создаде уметност која е толку убава што нема потреба од превод.